Proszę o pomoc przy zakładaniu rabat

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Proszę o pomoc przy zakładaniu rabat

Post »

Witam serdecznie Wszystkich
Jestem tutaj nową osobą, na roślinach ogrodowych się nie znam ( jeszcze :D ) i liczę na małą pomoc w założeniu rabat . Od jakiegoś czasu przeglądam fora, internet i szukam inspiracji. Jednak stwierdziłam , że każde miejsce jest wyjątkowe i niepowtarzalne i należy podchodzić do każdego ogrodu indywidualnie. W taki oto sposób postanowiłam założyć swój wątek . Na początku napiszę , że większość miejsc , które chcę zaaranżować są przez większość dnia nasłonecznione. Plusem jest to , że wszystko mogę zrobić jak tylko chcę ,ponieważ na działce nie ma kompletnie nic oprócz domu i budynku gospodarczego. Na początku chciałabym skupić się na dwóch miejscach .

Obrazek
To zdjęcie jest ucięte. W lewo jest jeszcze jakieś 10-12 m ogrodzenia. Wzdłuż siatki chciałabym posadzić tuje , najlepiej smaragd i zasłonić budynek sąsiada oraz brzydkie ogrodzenie . A w tym kącie , który tworzą te dwa ogrodzenia chciałabym jakieś krzewy, byliny , może trawy ozdobne , iglaki .Jeszcze nie wiem co dokładnie . W każdym razie chciałabym żeby było trochę koloru i zeby pod wszystkim leżała kora . Chciałabym bardzo wykorzystać w swoim ogrodzie te rośliny - trzmieliny, hosty, wierzbę hakuro , migdałek pienny, macierzanka, jasminowiec wonny, aster kassel, rozchodnik, fluksy, jakieś iglaki . Oczywiście nie wszystko w jednym miejscu bo za dużo tego . Proszę o podpowiedź co ewentualnie razem mozna zestawić. Ewentualnie jakieś inne pomysły, jestem otwarta na propozycje.

Obrazek

Tutaj teren jest do wyrównania, trawę zasadzimy na nowo, gruz oczywiście do wywiezienia. Wzdłuż ogrodzenia planujemy jakieś iglaki, może ponownie tuje, żeby zasłoniły straszne ogrodzenie i w związku , że to taka zawietrzna strona, żeby osłonić trochę działkę od wiatru. A co do reszty nie mam bladego pojęcia więc liczę na jakieś ciekawe propozycje co do tych dwóch miejsc. Będę bardzo wdzięczna Wszystkim za wszelkie porady, sugestie.
Pozdrawiam
Ewelina :)
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: PROSZĘ O POMOC PRZY ZAKŁADANIU RABAT

Post »

Witam
Znalazłam program do projektowania ogrodów i trochę pokombinowałam. Chciałabym uzyskać podobny efekt , trochę iglaków, coś kolorowego . Bardzo proszę o porady, bo to moja pierwsza próba zaprojektowania tego kąta. Czy takie symetryczne ułożenie jest dobre ?? Czy tak się nie robi ?? Bardzo proszę o pomoc .

Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli Ci się podoba, to jest dobre :D
Lepiej nie zostawiać wąskiego pasa trawy między iglakami a rabatą, koszenie może być nieprzyjemne. Lepiej zasypać korą wszystko, można też posadzić inne iglaki przed Smaragdami, żeby stworzyć piętrowy układ. Zastanawiałaś się nad kwitnącymi krzewami liściastymi? Pęcherznice, lilaki, hortensje, kaliny, jaśminowce-pozaglądaj do ogrodów na forum :wink:
Skąd jesteś? Nie wszystko będzie dobrze rosło, jeśli mieszkasz w zimnym regionie. Mnie nie zawsze rośnie :?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam
Dziękuję za zainteresowanie :) . Jestem z okolic Przeworska ( podkarpackie ) . Myślałam o takich krzewach , bo bardzo mi się podobają tylko nie wiem jak to wszystko ze sobą połączyć. W dodatku mam malutkie dzieci i póki co potrzebuję takich roślin , którym nie będę musiała poświęcać bardzo dużo czasu. Dziękuję za radę z tym paskiem trawy , nie pomyślałam o tym :) Wszystko przede mną, problem jedynie w tym , że jeszcze nie mieszkam w domu, przy którym jest owy ogród , póki co remontujemy go. Ogrodem zajmę się nieco później. Tak więc wszystko na razie tylko "planuję" . Nie wiem czy w tym roku coś posadzę ale może zdążę chociaż z iglakami. Czytałam , że jeśli kupuję rośliny w donicach to mogę sadzić przez cały okres wegetacji więc może coś jeszcze uda mi się stworzyć w tym roku. A jeśli nie to ruszam z pracami w przyszłym :) Mam nadzieję , że do tego czasu będę wiedziała co i gdzie chcę zasadzić.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zajrzyj do działu ogrodów i poszukaj aguniady :D Mnie się szalenie podoba to, co zrobiła w swoim ogrodzie, szczególnie na obrzeżach (ale w środku też :wink:).
Doniczkowane rośliny spokojnie możesz sadzić i dobrze zrobić to przed wprowadzką-urosną i będą dobrze widoczne, a to zawsze cieszy. Krzewy wymagają niewiele opieki, a są piękne. Obejrzyj się także za bylinami, można znaleźć takie, które długo będą cieszyć-ostróżki, lawendy, funkie, przetaczniki, bodziszki. Wymieniłam pierwsze z brzegu :wink: Różaneczniki są nieco bardziej wymagające, jeśli chodzi o stanowisko i podłoże, ale warto je mieć-właśnie w maju szaleją :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Proszę o pomoc przy zakładaniu rabat

Post »

Rzeczywiście super ten ogród :) Zwłaszcza oczko , no ale u mnie odpada . Dziękuję bardzo za wszelkie porady , z pewnością skorzystam a jeśli wytrwam to zamieszczę kiedyś fotki na forum :) Pozdrawiam
Ewelina
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczko nie jest obligatoryjne :wink: Natomiast granice ogrodu są istotne. U siebie posadziłam tuje Smaragd, bo mają za zadanie osłonić ogród przed wiatrem zimą, żeby różom było cieplej. W dodatku ta tuja to chwast-nic się jej nie ima i nie przemarza, a to w moim klimacie bardzo ważne. Zimy bywają ostre, warto wiedzieć, które rośliny nie wytrzymają. U nas regularnie wymarzają laurowiśnie, żarnowce, azalie japońskie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam
Szkoda ,że mało kto tu zagląda ale może z czasem się to zmieni . Póki co mój ogród świeci pustkami ale jeszcze trochę i na niego przyjdzie pora . Wczoraj zakupiłam mój pierwszy w życiu powojnik :) . Zobaczymy co z niego wyrośnie . Na początek spróbuję posadzić go w dużej donicy . Oto i on :

Obrazek
Obrazek

Nie było dużego wyboru, tak więc wybrałam ten , który wyglądał na najbardziej zdrowy. Jestem dobrej myśli a co z tego wyniknie zobaczymy z czasem :tan
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obawiam się, że powojnika musisz dopiero poszukać :roll: Liście zupełnie inne niż trzeba. Jeżeli to Biedronkowy, pomyłka jest bardzo możliwa-w zeszłym roku chciałam kupić męczennicę, a przywiozłam z zakupów powojnik tangucki ;:306 I po liściach nie poznałam ;:306
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
sylwekw

Post »

Ewelina, piszesz, że te miejsca które pokazujesz i o które pytasz są nasłonecznione. Miej to na uwadze w swoich planach, bo dla niektórych roślin to plus ale dla niektórych raczej mankament. Albo sama stwórz tam cień albo zastanów się dwa razy nad sadzeniem roślin cieniolubnych jak funkie, różaneczniki czy cieniolubne byliny.

Uwaga poprzedniczki o tym pasie trawy między thujami a rabata jest jak najbardziej słuszna.

Przy planowaniu nasadzeń uwzględnij, wiem że to ciężko na początku, odpowiednie odległości między krzewami które w przyszłości urosną do większych rozmiarów - unikniesz w ten sposób późniejszego przesadzania.

Ja bym zaczął od zaplanowania miejsc dla nieco większych krzewów i nie zwlekał i ich wsadzaniem aż się wprowadzicie ale już wsadzał. Zdążą podrosnąć i potem będą oczy cieszyć. Potem przyjdzie czas na uzupełnianie wolnych miejsc bylinami i mniejszymi krzewami.

Zaś co do doboru szczegółowego roślin to powinnaś w dużej mierze polegać na swoim guście i upodobaniach, bo ogród ma przede wszystkim podobać się Tobie. Ja np lubię nasadzenia zbiorowe roślin z tej samej grupy a inni lubią mieszanki. Jedni lubią nasadzenia jednobarwne inni wręcz przeciwnie.
Tak więc widzisz już mogłabyś otrzymać dwie zupełnie przeciwne rady.

Ja osobiście jestem miłośnikiem roślin cieniolubnych co nie oznacza, że nie mam w ogrodzie takich które dobrze się czują w pełnym nasłonecznieniu - po prostu zamiast starać się dopasować ogród do swoich planów lepiej jest z głową wykorzystać to co posiadany ogród nam oferuje.

P.S. Aha i mi ten powojnik też jakoś dziwnie "nie-powojnikowo" wygląda ??
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie
To nie jest powojnik ?? Ale dałam się nabić w butelkę , tak to jest jak totalny zieleniak wybierze się na zakupy . Mam nadzieję , że to moja pierwsza i ostatnia wpadka . Skoro to nie powojnik to co ??

Sylwku, dziękuję za porady. Wiem , że mój projekt nie jest najlepszy, robiłam go po raz pierwszy i nie patrzyłam na to czy rośliny lubią słońce czy nie . Przyznaję się bez bicia. Odkąd jestem na tym forum dokształcam się powolutku :) i wiem , że na hosty muszę poczekać , póki nie stworzę u siebie cienia. W ogrodzie mam mało cienia tak więc mam troszkę ciężkie zadanie jak dla początkującej osoby. Z tego co czytałam nadaje się do mnie wiele roślin typowo na skalniaki , bo one lubią słońce. Z krzewami mam problem bo boję się , że jak je posadzę i nie będę podlewać to mi się nie przyjmą :( A nie bywam tam częściej niż 2 dni w tygodniu. Wprowadzamy się na przełomie lipca/sierpnia tak więc wtedy chciałabym zająć się ogrodem tak na poważnie. Póki co ciągle szukam pomysłów i dalej nie wiem co i gdzie posadzić :(
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelina, na pewno powoli zdecydujesz, co pasuje do Twojego ogrodu :D Mnóstwo roślin dobrze rośnie w takich warunkach, a ostatnie deszcze to idealny czas na sadzenie. Nawet jeśli nie będzie padało, wystarczy podlać co trzy dni :D Rośliny doniczkowane można sadzić do mrozów, więc zdążysz.
Zastanów się nad drzewami, od nich i iglastych trzeba zacząć, żeby zorientować się, ile miejsca zostanie na inne rośliny :D
Ta roślina to może być męczennica. Pięknie kwitnie :D
Nie przejmuj się-powinnam była rozpoznać swoją pomyłkę w zeszłym roku przed wyjściem ze sklepu ;:306 Każdy się myli.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”