Użyźnić czy wymienić?? POMOCY!

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
markoos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lip 2007, o 11:56

Użyźnić czy wymienić?? POMOCY!

Post »

Przez wiele lat na ogródku z tyłu domu mój pies miał toaletę. Rosną tam różne drzewka. Chciałbym tam stworzyć coś zupełnie nowego (nowe krzewy, drzewka, iglaki) i nie wiem czy muszę wymienić całą ziemię, czy może istnieje jakiś sposób aby użyźnić ziemię.

Dzięki za odpowiedź, zastrzegam, że jestem tu nowy i (pomimo, że szukałem) nie znalazłem info na ten temat. Pozdrawiam:)
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

By użyźnić glebę można dać obornik pod sadzone krzewy, drzewa lub rozsypać nawóz mineralny. Jeżeli chodzi o iglaki to musi być nawóz specjalnie dla nich. Ziemia musi miec też odpowiednie pH w zależnosci od roslin jakie tam będą rosły.
markoos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

czyli jeżeli pies załatwiał się w tym miejscu, to nie dyskwalifikuje tej ziemi, tak? wystarczy przekopać i użyźnić??
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moim zdaniem psie odchody dawno sie rozłozyły. Jeżeli są jakieś świeże, to wystarczy zebrać i wyrzucić, a ziemię nawieźć obornikiem. Niezależnie od tego, jak ziemia jest jałowa, to pod każdy sadzony krzew czy drzewko, też dałabym dobrze rozłożony obornik.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miejsca gdzie załatwił się pies trzeba obficie polewać wodą. Przeczytaj m.in. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=1582
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 81&start=0
Pozdrawiam Andrzej.
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

Nieraz i polewanie nie pomaga.
markoos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

wielkie Dzięki za pomoc. juz myslalem, ze czeka mnie wywożenie kilku ton gruntu.

pozdrawiam wszystkich forumowiczow
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”