Iglaki do ogródka na płycie garażowej.

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
radzio78
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 maja 2013, o 23:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Iglaki do ogródka na płycie garażowej.

Post »

Witam serdecznie forumowiczów,

pierwszy wpis więc mam nadzieję na trochę pobłażliwości i pomocy :)

A więc, posiadam przydomowy ogródka położony na stropie garażu podziemnego, warstwa ziemii ok 40-45 cm. Chciałbym wzdłuż ogrodzenia posadzić iglaki (najlepiej ozdobną odmianę thui), które będą dorastały do ok 1.2 - 1.5 m. Czy na takiej warstwie ziemii w ogóle uda się je hodować, czy trzeba użyć donic? Czy można przycinając gatunki dorastające 3-5 m utrzymywać je na wygodnej dla mnie wysokości (1.2 - 1.5 m)? Co muszę jeszcze wiedzieć?

Będę wdzięczny za wszelkie porady.
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Kontakt:

Re: Iglaki do ogródka na płycie garażowej.

Post »

Nie wiem, mnie się wydaje, że to za mało ziemi. Ja bym jednak stawiała na pojemniki.
Co do cięcia - nie lepiej od razu wybrać odmiany karłowe?
Awatar użytkownika
Olenkazz
200p
200p
Od: 3 mar 2013, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Możesz spröbować posadzić kosodrzewiny i jałowce płożäce... nie wiem co prawda jak jest rozwiäzany drenaż.....

Większe rośliny -zdecydowanie w pojemnikach (nie myślę tu o większych plastikowych doniczkach!) - im większe - tym lepiej (łatwiej przezimować rośliny, mniej problemöw z podlewaniem). Obok iglaköw możesz w pojemnikach podziałać wtedy röwnież z bylinami i roślinami jednorocznymi, żeby nie było nudno (pograć kolorami i pokrojem roślin).

Iglaki majä röżnä siłę wzrostu - warto to wziäć pod uwagę już przy decyzji zakupowej.... na szczęście większość z nich można ciäć - korygujäc zaröwno formę jak i wielkość...
Pozdrawiam
Olenka
radzio78
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 maja 2013, o 23:58

Post »

Dziękuję za podpowiedzi, jednak będę się upierał przy thuiach. Biorąc pod uwagę najpopularniejsze odmiany np Szmaragdową, jeśli przycinałbym je i utrzymywał na wysokości ok 1,5m czy system korzeniowy będzie rozrastał się, czy 0,5m. wystarczy. Ewentualnie jaką odmianę karłowatą polecacie? dziękuję z góry za pomoc.
roisyb
50p
50p
Od: 19 lut 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ja jak przesadzałem tuję szmaragd która miał tak coś koło 4 metrów to główne korzenie sięgały nie głębiej niż 50 cm tak że to powinien nie być problem
gorzej z podlewaniem podczas suszy lub z odprowadzaniem nadmiaru wody podczas długotrwałych opadów
i jeszcze kwestia odizolowania garażu od ziemi, żebyś zimą nie nagrzewał gruntu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”