Ogrod Babci - stare, dobre zwyczaje, nasiona, odmiany.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
dumbotedi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 kwie 2013, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ogrod Babci - stare, dobre zwyczaje, nasiona, odmiany.

Post »

Dopiero ucze sie ogrodnictwa, i chcialabym stworzyc ogrod tzw babci. Dobry dla ptakow, owadow i dla mnie. Bez chemii i GMO.
Od czego w ogole zaczac?

1. Drzewa, ktore powinny sie znalezc w takim ogrodzie?

2. Warzywa i nasiona starych odmian - gdzie uzyskac?

3. Zboza - znacie gospodarstwa, gdzie mozna kupic stare odmiany gryki, pszenicy, owsa?

4. Jak dbac o owady, np biedronki?

5. Jakie kwiaty, krzewy, i rosliny powinny sie tam jeszcze znalezc, aby odtworzyc taki eko ogrodek? Nie chce trawnika, a taka mini laczke przyjazna dla owadow.

Moja dzialka ma powierzchnie 470 m2, jest to mala powierzchnia, ale w przyszlosci mam nadzieje zakupic jakis grunt na wsi.
Jednak na razie pragne na takim ogrodku miejskim sie uczyc, i przyjaznie zagospodarowac przestrzen.
Na razie posadzilam lipe drobnolistna, jarzab, orzech wloski.
Nasiona pietruszki i bazylii, miety - kupilam w sklepie. Ale chcialabym dazyc do niezaleznosci nasiennej, i sama rozmnazac rosliny, zbierac nasiona, przechowywac je.

Prosze jak najmniej odsylania do linkow - dla mnie to trudne, przebrnac przez kolejne opisy, strony, gdyz popadam w coraz wiekszy chaos. Najlepiej krotkie i konkretne rady, dotyczace danej akcji czy danej rosliny. Np. pomidory - co i jak.

będę wdzieczna za wszelkie rady, proste i zwiezle, ktore laik, jak ja bedzie mogl sobie przyswoic. :)
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogrod Babci - stare, dobre zwyczaje, nasiona, odmiany.

Post »

dumbotedi pisze:Dopiero ucze sie ogrodnictwa, i chcialabym stworzyc ogrod tzw babci. Dobry dla ptakow, owadow i dla mnie. Bez chemii i GMO.
Mimo wszystko odeślę Cię do dwóch wątków, bo są dokładnie o tym, czego szukasz:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=64247 -- tutaj Pacynka opisuje odtwarzanie swojego wiejskiego ogródka przydomowego, który jest właśnie takim 'babciowym'

a tutaj: jest wątek bardziej ogólny o regionalnych cechach wiejskich ogródków: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=21034
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”