Kiedy można zacząć użytkować trawnik?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
teopol
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 kwie 2013, o 19:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Kiedy można zacząć użytkować trawnik?

Post »

Witam,

Na początek chciałbym się z Wami przywitać. Jestem tu nowy i nie wiem czy do dobrego działu trafiłem.
We wrześniu zeszłego roku założyłem nowy trawnik (ok. 70mkw) po zimie wiadomo jak wyglądał, został już pograbiony, nawieziony, a jutro będzie skoszony. Wygląda naprawdę dobrze (moim zdaniem) :heja jest gęsty, zielony, nie ma ubytków, więc nie musiałem robić dosiewek. Jest to mieszanka sportowa o podwyższonej wytrzymałości. Trawnik ma służyć do rekreacji (gra w piłkę itp.).
I tu się pojawia moje pytanie. Od kiedy można użytkować ten trawnik? Chodzi o bieganie, granie w piłkę. Wiem, że każdy trawnik przy takiej eksploatacji cierpi, ale chodzi mi o to, żeby go za szybko nie uszkodzić. Żeby np po tygodniu nie robiła mi się czarna ziemia ;:223
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: Kiedy można zacząć użytkować trawnik?

Post »

Stosuj nawozy PK na jesień by wzmacniać system korzeniowy.
teopol
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 kwie 2013, o 19:22

Post »

Tydzień temu zastosowałem szybko działający nawóz firmy Agrecol, efekt naprawdę dobry, trawa się zagęściła, nabrała soczystego, zielonego koloru. Dzisiaj było pierwsze koszenie. Jest to mieszanka sportowa o podwyższonej wytrzymałości. Z ciekawości poszedłem do rogu mojego trawnika (tam gdzie nie widać :D) i kilka razy "kopnąłem w murawę, i powiem, że trawa jest mocna...

Teraz jeszcze ją oszczędzam, podlewam itp. ale w maju już trochę będzie "eksploatowana" :D
A-ta
50p
50p
Od: 2 wrz 2012, o 19:06

Post »

Witam.

Akurat jestem w temacie :).
Jako nowicjusz mogę prosić po podpowiedzi:
własnie na działce trwa kopanie i wygrzebywanie korzeni; do piątku krecie prace będą zakończone i będę miała grunt przygotowany pod wysiew trawy i tu mam schodki:)
- na częsci chcę posiać trawę sportową (tam gdzie stoliczek, gril, leżaki itd), natomiast na drugiej częsci - ozdobnej - chcę posiać trawę łąkową; a może trawa łąkowa "da radę" w eksploatacji małej liczby osób (3-4) w częsci użytkowej?
- jeśli posieję w sobotę i będę troskliwie podlewać, przy sprzyjajacej pogodzie kiedy mogę skosić pierwszy raz trawę na częsci użytkowej (jest szansa że za 2 tygodnie???) i móc już na niej urzadzić pierwszego grila na niejako parapetówce działki :)?
- czy szybkość wzrastania trawy łąkowej i sportowej jest inna? któraś szybciej, któraś wolniej???
- kiedy powinnam wzmocnić ją jakimś nawozem?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”