Laurowiśnia wschodnia ( Prunus laurocerasus) i Agawa ( Agave )

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
jankess
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 kwie 2013, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Laurowiśnia wschodnia ( Prunus laurocerasus) i Agawa ( Agave )

Post »

Proszę o pomoc w identyfikacji tych roślin w donicach oraz plastikowym pudełku .
Przez okras zimowy przechowałem je w chłodnym pomieszczeniu około 2-4 'c a jakieś 3 tygodnie temu puściłem ogrzewanie na 2 dni i rośliny chyba zaczęły budzić się ze snu zimowego co widać po kwitnieniu .Chciałem te małe rośliny przesadzić na wiosnę w duże donice tak aby do jesieni fajnie się rozrosły i mam teraz dylemat czy to już nie za późno ?
Jakiej ziemi muszę użyć ? Czy może być czarna ziemia do roślin kwitnących z dodatkiem piasku 50/50 ?
Kiedy mogę je wystawić na dwór ?
Za odpowiedzi dziękuję z góry .

Obrazek Obrazek

Mam jeszcze jedno pytanie kiedy mogę wystawić agawy które zimowały u mnie w pomieszczeniu pierwszy rok oraz jakiej ziemi muszę użyć jeśli bym ją przesadził w większą donicę

Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Co to za krzewy ?

Post »

Agawy wystawia się kiedy nie ma przymrozków czyli w maju.....
A do przesadzania ja używam ziemi kupnej z domieszką piasku gruboziarnistego i ziemi z ogrodu gliniastej a i nawóz długo działający osmokote jeszcze daje do ziemi kiedy mieszam, a na dno 2cm drenażu :wit
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
Olenkazz
200p
200p
Od: 3 mar 2013, o 13:33

Post »

Witaj,
Wg mnie to jest laurowiśnia wschodnia Prunus laurocerasus.

Przesadzić trzeba. Nie lubią kwaśnego podłoża. Ja bym przesadziła w zwykłe - uniwersalne podłoże ogrodnicze. Żadnego torfu, substratu czy mielonej kory!

Podobno przez min 1,5 tygodnia ma nie być przymrozków.... ale czy tak będzie?trzeba obserwować prognozy i odpowiednio reagować. Patrząc na fazę tych roślin - nie zaryzykowałabym trzymania ich na powietrzu przy temp. niższej niż 5 stopni.

Agawy - jak w poście powyżej.
Pozdrawiam
Olenka
jankess
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A do przesadzania ja używam ziemi kupnej z domieszką pasku gruboziarnistego i ziemi z ogrodu gliniastej a i nawóz długodziałający osmokote jeszcze daje do ziemi kiedy mieszam, a na dno 2cm drenażu :wit[/quote]

Piotr jeśli bym pomieszał ziemię do kwiatów z piaskiem do posadzek 0.2 i ziemią która występuje powszechnie na mojej działce ? Agawy są bardzo duże ,jedna około 170 więc tej ziemi będzie potrzeba .
Czy ten drenaż to np.piasek ,a na spodzie donicy otwór ?
jankess
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję sprawdziłem w googlach to na 100% laurowiśnia . Wydaje mi się jak podniosłem na dwa dni temperaturę zaczęły rosnąć nowe przyrosty oraz urosły białe kwiaty co widać na zdjęciach .Ciekawe czy jeśli wykopię te małe roślinki obecnie kwitnące czy się przyjmą ?
Awatar użytkownika
Olenkazz
200p
200p
Od: 3 mar 2013, o 13:33

Post »

Wiesz, pewnie że ryzyko jest... z drugiej strony laurowiśnia łatwo się przyjmuje..... za zachodnią granicą pozyskiwana jest z pól i sprzedawana w formie balotowanej - popularny materiał na żywopłoty.

Ja bym spróbowała rozsadzić - usuwając kwiaty.... mniejsze ryzyko, że coś pójdzie nie tak....
Pozdrawiam
Olenka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”