Sery , mięsa i inne domowe frykasy
Sery , mięsa i inne domowe frykasy
Witam wszystkich lubiących zdrowo zjeść. Możemy pisać o wszystkim co lubimy pałaszowac w domu,nawet nie musi to być aż tak zdrowe,ale musi być smaczne
Proponuje więc dzielić się przepisami o wędlinach,serach,chlebach,napojach po których świat jest piękny itp.
Jako,że jestem laikiem z zakresu sera , więc zapytam z pewną doza nieśmiałości jak zrobić dobry ,prosty na początek, serek biały?
Proponuje więc dzielić się przepisami o wędlinach,serach,chlebach,napojach po których świat jest piękny itp.
Jako,że jestem laikiem z zakresu sera , więc zapytam z pewną doza nieśmiałości jak zrobić dobry ,prosty na początek, serek biały?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2450
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Sery , mięsa i inne domowe frykasy
No to na dobry początek trochę moich wyrobów domowych
http://imageshack.us/a/img507/3425/dzik028.jpg
http://imageshack.us/a/img507/3425/dzik028.jpg
Re: Sery , mięsa i inne domowe frykasy
Olga ,a kiedy ty to zjesz ? Nick nie adekwatny do załączników
Ta grubsza kiełbaska z pomidorem ,to co to takiego? Wygląda apetycznie.
Ta grubsza kiełbaska z pomidorem ,to co to takiego? Wygląda apetycznie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2450
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Sery , mięsa i inne domowe frykasy
Zdjęcia pochodzą z różnych okresów . Natomiast to z wędzarni to pewnie jakieś świąteczne wędzenie więc kilka wędzonek było na prezenty ( bo głównie własnymi wyrobami obdarowuje znajomych z czego bardzo się cieszą ) a nadwyżki dzielę na mniejsze kawałki i zamrażam. A ta gruba kiełbaska to jakaś typu krakowska podsuszanaaxel40 pisze:Olga ,a kiedy ty to zjesz ? Nick nie adekwatny do załączników
Ta grubsza kiełbaska z pomidorem ,to co to takiego? Wygląda apetycznie.
Re: Sery , mięsa i inne domowe frykasy
Kiedyś kupowałem krakowską suchą ,też takiej wielkości i była super.Potem zniknęła z połek i dotąd jej nie ma. Masz przepis z WD,czy to twój prywatny?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2450
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Sery , mięsa i inne domowe frykasy
Każdy wyrób jest po części autorski bo nigdy nie mam idealnego składu wg receptury - natchnienie i wiedzę czerpię oczywiście z WD.axel40 pisze:Kiedyś kupowałem krakowską suchą ,też takiej wielkości i była super.Potem zniknęła z połek i dotąd jej nie ma. Masz przepis z WD,czy to twój prywatny?
A jak robię kiełbasę z dziczyzny to w 100% jest autorska
Re: Sery , mięsa i inne domowe frykasy
A oto mój zestaw szynkowarowy. Obecnie robię tylko szynki z piersi kurczaka z zestawem ziół grillowych.
Wychodzi naprawdę dobra szynka.Trzeba tylko pamiętać,że te zestawy przypraw do grilla zawierają już sól i z tego względu ja ograniczam sól peklową z 18-20g na kg mięsa do około 15g. Takich ziół dodaję około 1,5 czubatej łyżeczki na 0,9 kg przygotowanej masy mięsnej.
W przypadku fileta z kurczaka nie rozbijam już młotkiem strukturę mięsa tylko kroję na kawałki takie duże ,jak mi wyjdą tj. 3-5cm. Nie dodaję też żelatyny ,bo ta nigdy mi nie wychodziła na tyle dobrze ,aby się tym zachwycać. Parzę 1,5 godziny w temperaturze 75st.C.Oczywiście czasem i tak niekiedy dojdzie do 80st ,ale lepiej jest jednak pilnować tych 75st.
Mięso peklujemy solą i przyprawami w pojemniku ,aż poczujemy masę kleistą,przykrywamy folią i na 24 godz. do lodówki.Po tym czasie troche zamieszamy to mięso i wkładamy bezpośredni do szynkowara,albo do specjalnego wymiarowo woreczka.Wszystko zamykamy razem ze sprężyna dociskową i znów do lodówki ,ale tym razem na 48 godzin,aczkolwiek niekiedy po 24 godzinach też parzyłem i nie było specjalnej różnicy. Po parzeniu opisanym powyżej szynkowar dajemy do wychłodzenia i potem albo do lodówki ,lub zimnego pomieszczenia na 8-12 godzin.
Może o czymś zapomniałem ,ale Chudziak z pewnością mnie poprawi.
Jeszcze jedna uwaga-parzenie bez pomiaru temperatury to jak wracanie na bani z imprezy we mgle.
Może się uda,albo nie.
Wychodzi naprawdę dobra szynka.Trzeba tylko pamiętać,że te zestawy przypraw do grilla zawierają już sól i z tego względu ja ograniczam sól peklową z 18-20g na kg mięsa do około 15g. Takich ziół dodaję około 1,5 czubatej łyżeczki na 0,9 kg przygotowanej masy mięsnej.
W przypadku fileta z kurczaka nie rozbijam już młotkiem strukturę mięsa tylko kroję na kawałki takie duże ,jak mi wyjdą tj. 3-5cm. Nie dodaję też żelatyny ,bo ta nigdy mi nie wychodziła na tyle dobrze ,aby się tym zachwycać. Parzę 1,5 godziny w temperaturze 75st.C.Oczywiście czasem i tak niekiedy dojdzie do 80st ,ale lepiej jest jednak pilnować tych 75st.
Mięso peklujemy solą i przyprawami w pojemniku ,aż poczujemy masę kleistą,przykrywamy folią i na 24 godz. do lodówki.Po tym czasie troche zamieszamy to mięso i wkładamy bezpośredni do szynkowara,albo do specjalnego wymiarowo woreczka.Wszystko zamykamy razem ze sprężyna dociskową i znów do lodówki ,ale tym razem na 48 godzin,aczkolwiek niekiedy po 24 godzinach też parzyłem i nie było specjalnej różnicy. Po parzeniu opisanym powyżej szynkowar dajemy do wychłodzenia i potem albo do lodówki ,lub zimnego pomieszczenia na 8-12 godzin.
Może o czymś zapomniałem ,ale Chudziak z pewnością mnie poprawi.
Jeszcze jedna uwaga-parzenie bez pomiaru temperatury to jak wracanie na bani z imprezy we mgle.
Może się uda,albo nie.
Re: Sery , mięsa i inne domowe frykasy
Mnie tam nie przeszkadza pisanie nie na temat,ale czas na opryski wiosenne od jutra ,a tutaj kalkulator do obliczen.Mozna stosowac rowniez do obliczen przy peklowaniu
http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/15.php
http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/15.php
- image
- 200p
- Posty: 273
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Myszków/ Śląskie
- Kontakt:
Re: Sery , mięsa i inne domowe frykasy
Axel muszę spróbować , zrobić szyneczkę w szynkowarze
A kalkulator się przyda
A kalkulator się przyda
Pozdrawiam! Róża
Re: Sery , mięsa i inne domowe frykasy
Robię klasyczne jogurty domowe na bazie naturalnego jogurtu ze sklepu. Czy używaliście kiedyś zamiast tego jogurtu bakterii ,np. takich http://www.agrovis.eu/uwaga.php ??
Re: Sery , mięsa i inne domowe frykasy
Sobotnia produkcja na niedzielnym stole
1.Jogurt naturalny i owocowy (własne owoce mrożone)
2.Chleb na zakwasie pszenno-żytni (50/50-najlepsza proporcja dla mnie ,uniwersalny smak)
3.Szynka drobiowa z szynkowaru
4.Ser biały ze sklepu
http://img849.imageshack.us/img849/3748 ... wany11.jpg
http://img208.imageshack.us/img208/1239 ... owany1.jpg
1.Jogurt naturalny i owocowy (własne owoce mrożone)
2.Chleb na zakwasie pszenno-żytni (50/50-najlepsza proporcja dla mnie ,uniwersalny smak)
3.Szynka drobiowa z szynkowaru
4.Ser biały ze sklepu
http://img849.imageshack.us/img849/3748 ... wany11.jpg
http://img208.imageshack.us/img208/1239 ... owany1.jpg
- image
- 200p
- Posty: 273
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Myszków/ Śląskie
- Kontakt:
Re: Sery , mięsa i inne domowe frykasy
Axel , pięknie to wygląda !! Kiedy dodasz własnej roboty ser Jogurt tak jak Ty robię dodając do mleka jogurt naturalny. Potem zostawiam sobie trochę z pierwszego i dolewam mleka , Dwa razy można tak zrobić. Jogurt jest bardzo smaczny, wolę go od sklepowego . Kultury bakterii można by wypróbować . Wrzuć jakiś przepis na , szyneczkę z szynkowara
Pozdrawiam! Róża
Re: Sery , mięsa i inne domowe frykasy
No, z tym serem jest troche kłopot,bo mleka wiejskiego nie mam pod reką. Przeszukałem neta w poszukiwaniu produkcji sera białego ,ale liczyłem ,że tutaj ktoś poda mi pewny przepis z mleka UHT.
Ale na razie cisza,bo albo nie czytają wątku,albo trzymają wtajemnicy ,albo przekopują ogródek
Odnośnie przepisu na szynkę to wypróbuj ten podany na górze. W razie pytań chętnie odpowiem w miarę moich możliwości.
Odnośnie jogurtu to robię po litrze co drugi dzień . Odkopaliśmy zamrożone ostrężnice ,albo jeżyny,albo jeszcze gdzie indziej nazywają to ...............
Tak im zasmakował jogurt domowej roboty,że zaczęliśmy kupować owocowe mrożonki i robimy koktajle owocowe.
Nie da rady trzymać bakterii na jogurt tak jak zakwas na chleb?
Ale na razie cisza,bo albo nie czytają wątku,albo trzymają wtajemnicy ,albo przekopują ogródek
Odnośnie przepisu na szynkę to wypróbuj ten podany na górze. W razie pytań chętnie odpowiem w miarę moich możliwości.
Odnośnie jogurtu to robię po litrze co drugi dzień . Odkopaliśmy zamrożone ostrężnice ,albo jeżyny,albo jeszcze gdzie indziej nazywają to ...............
Tak im zasmakował jogurt domowej roboty,że zaczęliśmy kupować owocowe mrożonki i robimy koktajle owocowe.
Nie da rady trzymać bakterii na jogurt tak jak zakwas na chleb?