Jodła olbrzymia ( Abies grandis )

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Jodła olbrzymia ( Abies grandis )

Post »

Witam.
Chciałem zapytać o pewne drzewo. Wprawdzie nie mam fotografii, ale drzewo, które mnie ciekawi jest charakterystyczne. Drzewo rośnie u sąsiadki, jest ogromne, wygląda trochę jak jodła koreańska, ma okrągłe kolki, pod spodem białe, wiadomo o co chodzi. Drzewo rośnie juz długo, ale nie widziałem na nim nigdy szyszek. Główną cechą charakterystyczną jest jednak intensywny zapach, którego jodła nie posiada. Słodki i aromatyczny. Chciał bym to drzewo posadzić u siebie bo jak na razie to kradnę gałęzie sąsiadce do aromatyzowania pokoju :D I jeszcze o ile pamiętam kolki tego drzewa są składnikiem mszalnego kadzidła. zna ktoś nazwę?
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2011, o 14:53

Re: Pachnące drzewo podobne do jodły koreańskiej

Post »

Może to jodła balsamiczna?
Kwiaty to resztki Raju.
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Re: Pachnące drzewo podobne do jodły koreańskiej

Post »

Szukałem w google pod hasłami 'pachnąca jodła' i właśnie tylko jodłę balsamiczną znalazłem, ale to nie jest ona. Przede wszystkim drzewo jest ogromne jak świerk. No i układ igieł jest inny ni u jodeł, choć sam kształt się zgadza. Nie są one takie nastroszone we wszystkie strony jak u jodeł, lecz gałęzie mają wyraźny spód, igły są ułożone na gałęzi w wyraźnie płaski sposób.

edit: ok znalazłem już. Jodła olbrzymia :) Przepraszam za zamieszanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”