Dobre, polskie poradniki do pszczelarstwa + przydatne linki
Dobre, polskie poradniki do pszczelarstwa + przydatne linki
Kochani, chciałabym się dowiedzieć, czy możecie mi polecić jakieś dobre, polskie poradniki do nauki pszczelarstwa.
Dodatkowo wdzięczna byłabym za skierowanie na godne polecenia fora pszczelarskie
Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
Dodatkowo wdzięczna byłabym za skierowanie na godne polecenia fora pszczelarskie
Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
Serdeczności
Agata
Agata
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dobre, polskie poradniki do pszczelarstwa + przydatne linki
Nasz moderator Czarodziej z pewnością Cię "porwie " na swoje forum pszczelarskie.
To jego wielka pasja i zna się na tym.
Poczekaj chwilkę Aga ... trafisz w doskonałe miejsce.
To jego wielka pasja i zna się na tym.

Poczekaj chwilkę Aga ... trafisz w doskonałe miejsce.

Dziękuję za powitanie:)
Co sądzicie o tych pozycjach:
1.Pszczoły miodne. Organizacja pasieki. Pozyskiwanie miodu, wyd. RM, Armin Spurgin ? chyba to niepolskie, choć spis treści brzmi sensownie
2. Poradnik pszczelarza, Morawski Mateusz, Wydawnictwo: Dragon ? chyba najlepsze?, kompendium dla początkujących
3. M. Lipiński Pożytki pszczele. Zapylanie i miododajność roślin, Wydawnictwo: Państwowe Rolnicze i Leśne ? chyba to już wyższy poziom i podejście produkcyjne, u mnie stricte hobbystyczne, bardziej chodzi o przyjemność z hodowli pożytecznego i mądrego zwierzątka
4. Tajemnice pszczelego ula, Paweł Lisowski¸ Wydawnictwo: Alma-Press ? chyba bardziej o samej pszczole
-- 14 mar 2013, o 20:37 --
OO trafiłam sobie tutaj: http://www.pasiekapszczelarska.fora.pl/ ... ,2374.html
I pewnie coś znajdę dla siebie, a właściwie i taty, bo zachęcam go do uprawianie pszczelarstwa właśnie (tj. jednego ula
) i wyraził zainteresowanie
Co sądzicie o tych pozycjach:
1.Pszczoły miodne. Organizacja pasieki. Pozyskiwanie miodu, wyd. RM, Armin Spurgin ? chyba to niepolskie, choć spis treści brzmi sensownie
2. Poradnik pszczelarza, Morawski Mateusz, Wydawnictwo: Dragon ? chyba najlepsze?, kompendium dla początkujących
3. M. Lipiński Pożytki pszczele. Zapylanie i miododajność roślin, Wydawnictwo: Państwowe Rolnicze i Leśne ? chyba to już wyższy poziom i podejście produkcyjne, u mnie stricte hobbystyczne, bardziej chodzi o przyjemność z hodowli pożytecznego i mądrego zwierzątka
4. Tajemnice pszczelego ula, Paweł Lisowski¸ Wydawnictwo: Alma-Press ? chyba bardziej o samej pszczole
-- 14 mar 2013, o 20:37 --
OO trafiłam sobie tutaj: http://www.pasiekapszczelarska.fora.pl/ ... ,2374.html
I pewnie coś znajdę dla siebie, a właściwie i taty, bo zachęcam go do uprawianie pszczelarstwa właśnie (tj. jednego ula

Serdeczności
Agata
Agata
no i widzę ogrom starszych i nowszych podręczników na allegro
Jeszcze doprecyzuję, o jaką pozycję mi chodzi:
1. pisaną przez Polaków dla rodzimych użytkowników (a więc osoby znające nasze realia)
2. kompletną ale nie opasłą, niebombardujacą zbyt wieloma szczegółowymi danymi, po prostu: kompendium dla zupełnie początkującego laika, tak aby można było przeczytać w miarę sprawnie i wysunąć wnioski, czy pszczelnictwo/pszczelarstwo to właśnie to, co mogę i chcę uprawiać
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie w powyższej sprawie
Jeszcze doprecyzuję, o jaką pozycję mi chodzi:
1. pisaną przez Polaków dla rodzimych użytkowników (a więc osoby znające nasze realia)
2. kompletną ale nie opasłą, niebombardujacą zbyt wieloma szczegółowymi danymi, po prostu: kompendium dla zupełnie początkującego laika, tak aby można było przeczytać w miarę sprawnie i wysunąć wnioski, czy pszczelnictwo/pszczelarstwo to właśnie to, co mogę i chcę uprawiać
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie w powyższej sprawie
Serdeczności
Agata
Agata
Dla początkujących i średniozaawansowanych:
Wanda Ostrowska "Gospodarka pasieczna"
Sławomir Trzybiński "Nowoczesna gospodarka pasieczna"
Dla bardziej zaawansowanych:
"Pszczelnictwo"
"Hodowla pszczół" praca zbiorowa
Jest jeszcze opcja http://www.pszczelawola.edu.pl/ szkoła organizuje też kursy dla dorosłych. Ostatnio zmienili stronę i nie mogę tego zmienić, ale jeśli byłabyś zainteresowana warto zadzwonić. Nawet jak nie rozważasz kursu, to Pszczela Wola jest dobrym miejscem na poszukiwanie informacji. Pełno tam zakręconych na tym punkcie ludzi
I jeszcze strona zaprzyjaźnionego pszczelarza - fotografa: http://pszczelipark.pl/ sporo informacji i odnośników do miejsc wartych odwiedzenia. Możesz też poszukać przez fb.
Dla bardziej zaawansowanych:
"Pszczelnictwo"
"Hodowla pszczół" praca zbiorowa
Jest jeszcze opcja http://www.pszczelawola.edu.pl/ szkoła organizuje też kursy dla dorosłych. Ostatnio zmienili stronę i nie mogę tego zmienić, ale jeśli byłabyś zainteresowana warto zadzwonić. Nawet jak nie rozważasz kursu, to Pszczela Wola jest dobrym miejscem na poszukiwanie informacji. Pełno tam zakręconych na tym punkcie ludzi

I jeszcze strona zaprzyjaźnionego pszczelarza - fotografa: http://pszczelipark.pl/ sporo informacji i odnośników do miejsc wartych odwiedzenia. Możesz też poszukać przez fb.
agat z pozycji książkowych dla początkujących polecam przejrzeć "Pszczoły miodne" Armin Spurgin (napisana po polsku) i potem "Pszczelnictwo" "Hodowla pszczół" praca zbiorowa - reszta nie warta wydawania pieniędzy.
agat mogę odpowiadać ci tutaj jeśli masz życzenie. Możesz tez zarejestrować się na forum na jakim piszę. Link na pw. Forum to kompendium wiedzy ale trzeba umieć odfiltrować bzdury od wartościowych podpowiedzi.
Ps. jestem pszczelarzem.
Żadna z tych nie jest warta kupienia. Ostrowska to archaizmy a S. Trzybiński same ogólniki.ogla pisze:Dla początkujących i średniozaawansowanych:
agat mogę odpowiadać ci tutaj jeśli masz życzenie. Możesz tez zarejestrować się na forum na jakim piszę. Link na pw. Forum to kompendium wiedzy ale trzeba umieć odfiltrować bzdury od wartościowych podpowiedzi.

Ps. jestem pszczelarzem.

- celicacra
- 100p
- Od: 5 lut 2013, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja polecam właśnie Wandę Ostrowską...może rzeczywiście (na dzień dzisiejszy) są w niej same archaizmy, ale to dobra lektura dla początkujących...pomoże Ci zrozumieć wszelkie procesy życiowe zachodzące w rodzinie pszczelej...co do metod i samej gospodarki w niej zawartej, to fakt - inne już mamy pożytki, inne elementy do produkcji (ule, systemy ocieplenia, wentylacji, podkarmiania i dokarmiania, leki i zagrożenia). Najlepszą nauczycielką - PRAKTYKA i wielokrotne próby, łącznie z wieloma błędami (wszak na nich najlepiej człek się uczy) ;)))
Wpisz sobie w wyszukiwarce internetowej "forum pszczelarskie", wyskoczy kilka propozycji... Na YT też jest wiele filmików...ale najlepiej znajdź jakiegoś pszczelarza/pszczelarkę w bliskiej okolicy, na pewno pomoże.
Życzę wiele zapału i sukcesów, bo obcowanie z pszczółkami to najprzyjemniejsza rzecz pod słońcem (no może oprócz jednej tylko..."rzeczy", hehehe
)
Wpisz sobie w wyszukiwarce internetowej "forum pszczelarskie", wyskoczy kilka propozycji... Na YT też jest wiele filmików...ale najlepiej znajdź jakiegoś pszczelarza/pszczelarkę w bliskiej okolicy, na pewno pomoże.
Życzę wiele zapału i sukcesów, bo obcowanie z pszczółkami to najprzyjemniejsza rzecz pod słońcem (no może oprócz jednej tylko..."rzeczy", hehehe

Panowie, dziękuję.
Czekam na inne opinie, jeśli ktoś zechce mi doradzić w powyższym temacie.
To niewłaściwe miejsce na takie pytanie, ale nie chciałabym się wciągnąć i potem sromotnie rozczarować: otóż przeczytałam, że pszczoły w zasadzie nie tolerują bliskości lotniska. Tymczasem ja mieszkam ok. 10 km od lotniska w linii prostej i do tego pod korytarzem powietrznym, którym schodzą do lądowania. Czy to może pokrzyżować moje plany pszczelarskie i pszczółki nie zechcą u mnie zabawić, tylko polecą sobie hen w cichsze miejsce?
Czekam na inne opinie, jeśli ktoś zechce mi doradzić w powyższym temacie.
To niewłaściwe miejsce na takie pytanie, ale nie chciałabym się wciągnąć i potem sromotnie rozczarować: otóż przeczytałam, że pszczoły w zasadzie nie tolerują bliskości lotniska. Tymczasem ja mieszkam ok. 10 km od lotniska w linii prostej i do tego pod korytarzem powietrznym, którym schodzą do lądowania. Czy to może pokrzyżować moje plany pszczelarskie i pszczółki nie zechcą u mnie zabawić, tylko polecą sobie hen w cichsze miejsce?
Serdeczności
Agata
Agata
Czarodziej dziękuję za link do forum pasieka ambrozja!
Napisałeś bez pierwszej kropeczki po forum, ale sobie wygooglowałam i chodzi
Napisałeś bez pierwszej kropeczki po forum, ale sobie wygooglowałam i chodzi

Serdeczności
Agata
Agata
Nie będzie im to przeszkadzało ponieważ zasięg lotu pszczoły to ok 5 km a najefektywniejszy by dały miód do max. 2 km.agat pisze: otóż przeczytałam, że pszczoły w zasadzie nie tolerują bliskości lotniska. Tymczasem ja mieszkam ok. 10 km od lotniska w linii prostej i do tego pod korytarzem powietrznym, którym schodzą do lądowania. Czy to może pokrzyżować moje plany pszczelarskie i pszczółki nie zechcą u mnie zabawić, tylko polecą sobie hen w cichsze miejsce?
Zdecydowanie Gospodarka pasieczna Wandy Ostrowskiej. Lepszej nie na.
Żartujesz sobie? ta książka jest archaizmem niedostosowanym do obecnej nowoczesnej gospodarki pszczelarskiej.stansz pisze:Zdecydowanie Gospodarka pasieczna Wandy Ostrowskiej. Lepszej nie na.

Czarodziej, ale ja chcę amatorsko, 1 szt. (słownie: jedna), a nie zaraz: gospodarkę ;)
Oczywiście to nie oznacza, że chcę czytać, o czymś, co zupełnie nie przystaje do realiów. Jednak nie przewiduję żadnej elektroniki i chipów ;)
Czekam na dalsze sugestie i dziękuję za obecne
Oczywiście to nie oznacza, że chcę czytać, o czymś, co zupełnie nie przystaje do realiów. Jednak nie przewiduję żadnej elektroniki i chipów ;)

Serdeczności
Agata
Agata
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czytaj wszystko co Ci wpadnie w ręce, zobaczysz jak duże różnice są pomiędzy autorami. Co więcej, widzę że 3 pszczelarzy z dużym doświadczeniem gospodarujacych blisko siebie, ma zupełnie odmienną gospodarkę i każdy twierdzi że jego sposob jest najlepszy. Co ciekawe efekty w postaci miodu mają podobne 
Dowiedz się czy w Twojej okolicy nie organizują jakiegoś kursu pszczelarskiego. Krótszego niż te w Pszczelej Woli.

Dowiedz się czy w Twojej okolicy nie organizują jakiegoś kursu pszczelarskiego. Krótszego niż te w Pszczelej Woli.
- mirek55522
- 100p
- Od: 29 mar 2012, o 04:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
1 ul to mało. Radził bym 2 ule na początek.Tylko uwaga , to drogie hobby. O życiu pszczół można nauczyć się praktycznie w kilka dni. Ogarnąć temat w praktyce = całe życie.agat pisze:Czarodziej, ale ja chcę amatorsko, 1 szt. (słownie: jedna), a nie zaraz: gospodarkę ;)
W pierwszej kolejności trzeba mieć ul ( kupić , zrobić ). Zasiedlamy rodzinką ( kupujemy , dostajemy , łapiemy rójkę. Ja praktycznie co roku mam jedną rójkę która sama przychodzi.Na początek proponował bym porozmawiać ze strażakami. Oni często muszą pozbyć się rójek w okresie maj /czerwiec. Omijamy koszta. No i co jest też bardzo ważne , rójka sama sobie daje radę bez pomocy. To żywioł. Z kupowanymi odkładami początkujący może mieć problemy.
Mówiąc prostym językiem wygląda to tak :
Ul = 150 / 350 zł.
pszczoły 150 / 250 zł.
dodatki do ula typu węza ramki beleczki powałkowe itp minimum 50 zł. na ul
wirówka do miodu używana 200 nowa 1500
lekarstwa , no tu zależy od kieszeni , ale minimum te 50 zł. trzeba przeznaczyć.
Chcąc ominąć te koszta robimy skrzynkę i wkładamy używane ramki z woszczyną (to taka ramka zabudowana komurkami z wosku . Stawiamy w cienistym miejscu lub nie i czekamy aż rójka sama przyjdzie. Skrzynka za darmo plus dwa piwa dla męża ( może być sąsiadki ) jak przyjdą pszczoły to 500 zł. w kieszeni.
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.