Chciałbym założyć plantację truskawek na 5 ha

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
grindlaj
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 mar 2013, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Chciałbym założyć plantację truskawek na 5 ha

Post »

Chciałbym założyć plantację truskawek na 5 ha , chciałem poprosić o porady dotyczące źródeł informacji z których można czerpać wiedzę na ten temat . Potrzeba mi ułożyć dobry biznes plan , obecnie jestem studentem dlatego bez kapitału sukcesu nie osiągnę , jak napisałem muszę mieć przygotowany konkretny plan rozliczeniowy i kogoś nim zachęcić do finansowania .
Jestem z okolic Tarczyna ( 30 km od Warszawy ) chciałbym wiedzieć również wiedzieć czy w tym miejscu to dobre źródło dochodu (truskawki) czy lepiej zasadzić coś innego ? Na połowie działki wcześniej rósł las , który rozstał wykarczowany , natomiast pieńki zostaną usunięte tego lata , natomiast reszta działki to łąka z niewielkim gospodarstwem po wcześniejszych właścicielach .
Chciałbym zdobyć informację na temat :
Przygotowania ziemi pod uprawę
Sposobu sadzenia
Pielęgnacji
Pozbywania sie szkodników i zapobiegania przeciwko chorowaniu plantacji
No i kosztach wszystkiego , sadzonek , nawozów i tak dalej .
Z góry dzięki :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Chciałbym założyć plantację truskawek na 5 ha

Post »

grindlaj pisze: Chciałbym zdobyć informację na temat :
Przygotowania ziemi pod uprawę
Sposobu sadzenia
Pielęgnacji
Pozbywania sie szkodników i zapobiegania przeciwko chorowaniu plantacji
No i kosztach wszystkiego , sadzonek , nawozów i tak dalej .
Z góry dzięki :)
Pozdrawiam

Wszystko jest na forum... proponuję najpierw poszukać a potem pytać :)
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

grindlaj Zapytaj w tym wątku i poproś Majs'a on jest guru truskawkowy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=714
Awatar użytkownika
twojogrodnik
100p
100p
Od: 25 lut 2013, o 23:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pisałem prace inżynierską na temat upraw truskawki w PL :) od kilku lat też uprawiam od 10 do 50ar truskawek.

Temat rzeka :) odnośnie rentowności to zależy od sezonu i jest jeszcze jedna kwestia. Wyprodukować to jedno, sprzedać to drugie. I nie koniecznie to pierwsze jest trudniejsze od drugiego. Ze względu na bliskość stolicy z rynkiem zbytu odmiany deserowej nie powinieneś mieć problemu. Ale z 5ha truskawki tych ton troche bedzie. Zanim cos zaczniesz planowac pomysl komu i gdzie to sprzedasz. Miedzy innymi ten fakt zdecyduje tez o wyborze odmiany, deserowa czy do przetworstwa, wczesna czy pozna.
Pole ktore wczesniej nie bylo uprawiane, i nie bylo przedplonu nie jest najlepszym polem. Tymbardziej jeśli bylo w ugorze, moze wystepowac zapedraczenie gleby. Co praktycznie dyskwalifikuje standardowa uprawe truskawek. W gre wchodzic moze wtedy uprawa sterowana na zbior wczesny z sadzonek frigo.

Koszt sadzonek w zaleznosci od zrodla ich pochodzenia i jakosci zaczyna sie od 12-15gr do 60-70gr.
W przygotowaniu...
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ile masz zysku z 50 ar truskawek? w najgorszym i najlepszym przypadku?:)
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Awatar użytkownika
twojogrodnik
100p
100p
Od: 25 lut 2013, o 23:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

W najgorszym? 3 lub 4 lata temu nie opłacało się zbierać :) w najlepszym ok 20tyś. Do tej pory uprawa standardowa 2-3 letnia, odmiana Honeoye. Przymierzam się teraz do sterowanej uprawy z sadzonek Frigo.
W przygotowaniu...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”