Z góry przepraszam, jeśli umieściłam mój post w złym dziale, ale dopiero co się zarejestrowałam i z tego co się orientuję, tutaj jest miejsce na rozmowy dotyczące sadzenia drzew. Także uprzedzam, że jestem kompletną początkującą w tym zakresie, dlatego też piszę tego posta tutaj.
Otóż jakiś czas temu wpadłam na pomysł, ażeby na trzecią rocznicę mojego związku z partnerem, sprawić jemu (i mnie przy okazji) prezent w postaci posadzenia drzewa symbolizującego naszą miłość

Więc czytałam co nieco o sadzeniu drzew i dowiedziałam się, że można drzewa sadzić wczesną wiosną, tj. marzec i początek kwietnia. Idealnie by to się dopasowałoby do naszej rocznicy w marcu. Jestem na etapie wyboru drzewka, zupełnie nie wiem, jakie nadawałoby się na sadzenie w marcu. Myślałam o jakimś liściastym, silnym drzewie, które wytrzymałoby ręce początkującej ogrodniczki ;). Także myślę, że dobrym wyborem będzie drzewko już w ziemii, bo wiem, że bardzo łatwo uszkodzić korzenie.
Miejsce,w którym bym chciała zasadzić nasze drzewko jest wsią położoną niedaleko morza. Gleba jest tam zróżnicowana, od piaszczystej, gdzie rosną sosny, do ciemnej, gdzie rośnie wiele drzew liściastych. Niedaleko jest także jeziorko i bagna, więc, jak pisałam, teren bardzo zróżnicowany. Z tego też, co się orientuję, na tych terenach nie przeprowadza się ścinek drzew, poza jednym lasem, ale tam bym nie sadziła.
Więc, moi drodzy ogrodnicy, jakie drzewo mi doradzacie do kupna? W jakiej glebie miałabym je posadzić? I jaki czas wcześniej zamówić?
Czekam na wasze odpowiedzi i porady. Mam nadzieję, że moderator nie usunie tego postu, bo bardzo zależy mi na zrealizowaniu tego prezentu