Proszę o poradę dotyczącą sadzenia drzewa

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
zielonadusza
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lut 2013, o 16:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Proszę o poradę dotyczącą sadzenia drzewa

Post »

Witam wszystkich użytkowników tego forum.
Z góry przepraszam, jeśli umieściłam mój post w złym dziale, ale dopiero co się zarejestrowałam i z tego co się orientuję, tutaj jest miejsce na rozmowy dotyczące sadzenia drzew. Także uprzedzam, że jestem kompletną początkującą w tym zakresie, dlatego też piszę tego posta tutaj.
Otóż jakiś czas temu wpadłam na pomysł, ażeby na trzecią rocznicę mojego związku z partnerem, sprawić jemu (i mnie przy okazji) prezent w postaci posadzenia drzewa symbolizującego naszą miłość ;:167 . Chciałabym, aby ono rosło wraz z naszym uczuciem, żebyśmy kiedyś, jako staruszkowie, mogli pojechać w miejsce naszego drzewka i powspominać. Z resztą sami pewnie sobie wyobrażacie, jak to by mogło być ;).
Więc czytałam co nieco o sadzeniu drzew i dowiedziałam się, że można drzewa sadzić wczesną wiosną, tj. marzec i początek kwietnia. Idealnie by to się dopasowałoby do naszej rocznicy w marcu. Jestem na etapie wyboru drzewka, zupełnie nie wiem, jakie nadawałoby się na sadzenie w marcu. Myślałam o jakimś liściastym, silnym drzewie, które wytrzymałoby ręce początkującej ogrodniczki ;). Także myślę, że dobrym wyborem będzie drzewko już w ziemii, bo wiem, że bardzo łatwo uszkodzić korzenie.
Miejsce,w którym bym chciała zasadzić nasze drzewko jest wsią położoną niedaleko morza. Gleba jest tam zróżnicowana, od piaszczystej, gdzie rosną sosny, do ciemnej, gdzie rośnie wiele drzew liściastych. Niedaleko jest także jeziorko i bagna, więc, jak pisałam, teren bardzo zróżnicowany. Z tego też, co się orientuję, na tych terenach nie przeprowadza się ścinek drzew, poza jednym lasem, ale tam bym nie sadziła.
Więc, moi drodzy ogrodnicy, jakie drzewo mi doradzacie do kupna? W jakiej glebie miałabym je posadzić? I jaki czas wcześniej zamówić?

Czekam na wasze odpowiedzi i porady. Mam nadzieję, że moderator nie usunie tego postu, bo bardzo zależy mi na zrealizowaniu tego prezentu :).
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p
Od: 28 paź 2012, o 13:35

Re: Proszę o poradę dotyczącą sadzenia drzewa

Post »

Moja propozycja jest taka: Jeżeli związek partnerski ;:196 (modne słowo) ma trwać minimum 100lat, to tylko i wyłącznie Quercus np.rubra. Kupisz już 3 m wysokości za 80 - 90 zł
Po ogrodzie moją pasją są góry. Pozdrawiam Kaziu
Ogród na obrzeżach miasta
Moja Catalpa
Awatar użytkownika
dawid214
200p
200p
Od: 16 lip 2012, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Proponuję miłorząb japoński lub wiąz holenderski :wink:
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fajny pomysł;gdyby więcej par miało posadzone drzewa, to dopiero byłoby zielono.Nie mam pomysłu na Wasze drzewo,bo tak naprawdę to nie zrozumiałam gdzie chcesz je posadzić: na własnym terenie,czy gdzieś poza.Przypomniało mi się,że w parku przy zamku w Krasiczynie rosną lipy,sadzone gdy się rodziła państwu córka,a dęby,gdy syn.Każde z drzew ma tabliczkę z imieniem i datą urodzenia dziecka.
Halina
zielonadusza
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Planuję zasadzić na wolnym terenie, bo na naszej działce nie ma takiej możliwości. Teren to praktycznie lasy iglaste i lasy iglasto-liściascte, plaże, wydmy i jeziora, ale jest wiele wolnych terenów (nie są to niczyje działki, ani posiadłości), na których bym chciała zasadzić. Chyba nikomu nie będzie zawadzało jedno drzewko, czyż nie? :) A brakuje nam terenów zielonych.
Ten dąb czerwony to bardzo ciekawy pomysł, barwi się na bardzo ładny kolor na jesień - kolor miłości wszakże. Tylko jak takie 3 metrowe drzewo zawieść w miejsce posadzenia?
Z kolei wiąz holenderski wydaje mi się być nisko rosnącym drzewem, a chyba bardziej zależy mi na wysokim i silnym drzewie. Taka też ma być nasza miłość. Miłorząb jest interesującą propozycją, ale napiszcie więcej informacji dotyczących sadzenia.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może Platanus x hispanica "Acerifolia"? lub Fagus sylvatica "Purple Fountain" :wink: jak Wam nikt drzewka nie podwędzi to będzie dobrze :roll:
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p

Post »

Widzę, że moja propozycja jest realna i nie musisz kupować drzewa wysokości 3 m. Bywają w szkółkach takie, co śmiało wejdą do samochodu. Duże może wystawać przez okno, no bo tylko jedno drzewo w życiu sadzisz na taka okazję. Oczywiście myślę tu o drzewie produkowanym w pojemniku produkcyjnym, a nie z gołym korzeniem co ułatwi wegetację , bo nie zachodzi obawa o przyjęcie się.
Sadzić można zaraz po ustąpieniu mrozów. Jedynym zagrożeniem są zwierzęta leśne, którym smakuje kora drzewa. Podaj na PW większą miejscowość w pobliżu której mieszkasz, to wyślę namiary na punkty sprzedaży w okolicy.
Moja Catalpa
zielonadusza
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Mieszkam w Trójmieście, ale mam zamiar zasadzić w okolicach wsi Lubiatowo. http://pl.wikipedia.org/wiki/Lubiatowo_(wojew ództwo_pomorskie) Mam możliwość przewozu drzewa autem.
Doradźcie jeszcze, jak zabezpieczyć takie drzewo przed zwierzyną czy też owadami?
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p

Post »

Wysyłam adresy na PW.
Nie bardzo się orientuję jakie zwierzęta mogą uszkodzić drzewo, ale dęby ostatnio chorują na mączniak prawdziwy dębu.
W LP. stosują do młodych drzew pionowe osłony plastikowe dla ochrony kory przed zwierzyną
Moja Catalpa
zielonadusza
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Co sądzicie o klonie jaworze czerwonolistnym? Jak wygląda sadzenie takie drzewa? Można w ciągu najbliższych dwóch tygodni?
http://www.ekolas.gda.pl/galeria/6-drze ... jowe-1.jpg
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p

Post »

Dobre, ale rzucające się w oczy na leśnym lub podleśnym terenie. Jeżeli firma wsadzi Tobie takie drzewo we wskazane miejsce, to doliczą usługę. Jeżeli sprowadzą ze szkółki w pojemniku, to odbierz takie 3-4m drzewo rosnące w 20 kg pojemniku i wysadź sama kiedy tylko zechcesz. Nie jest drogie, bo pojemnikowane kosztuje od 50 zł do 80 zł. Drzewa rosnące w pojemnikach wysadza się od rozmrożenia gleby do zamrożenia, czyli przez cały sezon. Rośliny z gołym korzeniem określane są w szkółkach literą G. Rośliny z gruntu z bryłą ziemi pakowane w jutę są sprzedawane tylko wiosną i jesienią oznaczane w szkółkach literą B
Jednak drzewa z G/B należy po wsadzeniu solidnie podlać i to nie jeden raz.
Twój klon jawor nazywa się Acer pseudoplatanus 'Atropurpureum'
Moja Catalpa
zielonadusza
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję za taką wyczerpującą odpowiedź, jestem bardzo Ci wdzięczna!

Dziś miałam iść zakupić się w drzewko i jutro je sadzić, lecz pogoda pokrzyżowała moje plany. Od wczoraj sypie śnieg i przejaśnienia zapowiadają za kilka dni. W takich warunkach chyba nie warto sadzić drzewa? Lepiej z tym poczekać, dobrze myślę?
Awatar użytkownika
graveDMan
100p
100p
Od: 18 lut 2011, o 17:10

Post »

W przyszłym tygodniu pogoda ma się unormować i będzie można już sadzić. Radzę poczekać.
zielonadusza
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Sobota 16.03.2013
0 °C, prawie bezchmurnie, T.nocna -8 °C
Niedziela 17.03.2013
0 °C, bezchmurnie, T.nocna -9 °C
Poniedziałek 18.03.2013
-1 °C, zachmurzenie małe, T.nocna -7 °C, Wiatr 43 km/h, Chmury 20-30% nieba

Tak jest zapowiadana pogoda w Lubiatowie, gdzie mam sadzić drzewo. Chciałabym najbardziej zasadzić w poniedziałek, ale nie wiem czy takie prognozy są odpowiednie. Nie wiem też na ile wierzyć prognozom długoterminowym. Co wy o tym sądzicie?
zielonadusza
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dodam, że dziś prognoza ta się zmieniła, i zapowiadają to tak:
Poniedziałek 18.03.2013
1 °C, słaby śnieg, T.nocna -4 °C, Wiatr 45 km/h, Chmury 90% nieba

Co mnie uświadcza w przekonaniu, że muszę z dystansem podchodzić do takich prognoz. Bardzo zależy mi na tym poniedziałku, mam wtedy cały dzień wolny i bym mogła pojechać do szkółki, kupić drzewo i pojechać z nim na miejsce sadzenia na spokojnie. Doradźcie, proszę :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”