Projekt - pytanie

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Projekt - pytanie

Post »

Witam,

Mam do zagospodarowania działkę 42mx100m.
Zainstalowałam program do projektów ogrodu.
Mam takie wątpliwości program ten wstawia mi jodły kalifornijskie i świerki srebrne jako wielkie drzewa od dołu pozbawione gałęzi.
Czy tak będą wyglądać w przyszłości? W katalogach podają zazwyczaj wysokość i formę po 10 latach a po 20-30 już nie.
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Projekt - pytanie

Post »

Sosna to do siebie ma że po kilku latach dół wygląda niesymaptycznie i podcina się dolne galezie aby odzyskać teren pod nią. Ale to nie po 10 latach.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
_fox_

Post »

A jak jest usytuowana działka w stosunku do stron świata ?? bo to podstawa przed sadzeniem takich drzew.
Awatar użytkownika
misia
500p
500p

Post »

<-południe
-> północ
^ zachód
i zabrakło znaczka na wschód :)
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28

Post »

Moim zdaniem złym pomysłem jest dawanie iglaków z przodu domu. W zimie będą zasłaniać słońce. Lepiej w te miejsca posadzić liściaste.
W lecie będzie cień. w Zimie słońce dogrzeje dom i będzie jaśniej w domu.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Awatar użytkownika
twojogrodnik
100p
100p
Od: 25 lut 2013, o 23:06
Kontakt:

Post »

Broń ***** nie sadzić sosen blisko domu. Opadzina igieł będzie wszędzie. W przypadku świerków i jodeł opadzina przeważnie jest pod drzewami. Czemu nie wiem. Może wolniej i rzadziej się oczyszczają lub ze względu na bardziej zwarty pokrój. Kolejna sprawa to należy unikać dużych drzew blisko domu. Niosą zagrożenie. Świerki mają płytki system korzeniowy. Duże drzewa rozmieszcza się tylko praktycznie po obrzeżach działki. Nie wspominając już i cieniu od strony południowej. Sosna choć nie wiele osób wie pyli. Pyłek często osadza się na dachu w przypadku blachodachówki, od strony północnej będzie zielony nalot prawdopodobnie z glonów, pyłek jest bardzo pożywny.
Jeśli już chcemy koniecznie mieć coś przy domu wyższego to w grę wchodzą odmiany kolumnowe. Sosna w odm. 'Fastigiata'.
W przygotowaniu...
Awatar użytkownika
misia
500p
500p

Post »

Dziękuję za wypowiedzi :)

Co proponujecie posiać miedzy nowymi nasadzeniami drzew iglastych i liściastych?
Nie wiem czy posiać trawę czy jakiś poplon? Rabaty będę robiła dobiera za około 2 lata.
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Awatar użytkownika
twojogrodnik
100p
100p
Od: 25 lut 2013, o 23:06
Kontakt:

Post »

misia pisze:Dziękuję za wypowiedzi :)

Co proponujecie posiać miedzy nowymi nasadzeniami drzew iglastych i liściastych?
Nie wiem czy posiać trawę czy jakiś poplon? Rabaty będę robiła dobiera za około 2 lata.
Większość drzew i krzewów nie lubią mieć przy sobie trawy ani innego poplonu itp. Zabierają wodę, składniki pokarmowe itp itd. Wytycz sobie rabaty lub chociaż odgródź istniejące nasadzenia np wężem ogrodowym, aby dobrze było widać kształt. Zrób pomiar ile będzie Ci potrzeba agrowłókniny P50. i zakryj glebę. Agrowłókniny są już od dawna produkowane w innych kolorach niż czarna. Np. brązowa. Agrowłókninę można kupić za ok 1 - 1,50zł m2. Jeśli na razie nie chcesz robić obrzeża trawnikowego to po prostu zrób szpadlem rowek - wcięcie w glebie i krawędź agrowłókniny dociśnij dobrze ziemią. Tanio wyściółkować można korą z tartaku lub grysem ze żwirowni. Ściółkowanie nie jest konieczne jeśli nie masz psa w ogrodzie który mógłby porwać agrotkaninę. Jeśli jest pies to należy zamontować agrotkaninę szkółkarską p90. Z polskich najlepsza jest producenta Lenko. Z importowanych po dwóch latach bez ściółkowania zostaną wióry. Polska tylko trochę się skurczy ok 5cm od słońca co należy uwzględnić robiąc zakłady. Szpilki do mocowania można kupić też tanio lub zrobić z drutu zbrojeniowego 4-5mm. Potrzebne są tylko nożyce do drutu lub bosh :)

Dla podsumowania myśli powtórze:
Bardzo częstym błędem w ogrodzie jest brak rozgraniczenia między trawnikiem a rabatami. Tam gdzie jest rabata i nasadzenia mają być nasadzenia i rabata. Tam gdzie trawnik, ma być trawnik!!!. Sianie trawy w rabatach jak i sadzenie roślin w trawniku bez wykonania obrzeża i ściółkowania prowadzi do nie miłych rzeczy związanych z utrzymaniem ogrodu.

Pozdrawiam
W przygotowaniu...
Awatar użytkownika
misia
500p
500p

Post »

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Odnośnie agrowłókniny mam odmienne zdanie. Nie stosuje jej u siebie.

Dzisiaj zrobiłam zdjęcie pospolitej sosny rosnącej obok drogi. Bardzo podoba mi się jej kształt.
Czy w ogrodzie można tak wyprowadzić sosnę?

Obrazek

Pokaże również świerki i jodłę kalifornijską liczące 30 lat. Wysokość około 15m.
Jodła kalifornijska druga od prawej strony. Bardzo foremna i dla mnie zachwycająca.
Nie wyglądają jak te w programach ogołocone od dołu i nieforemne.

Obrazek
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

tak będą wyglądać sosny, które mają dla siebie dość miejsca. Rosnąc w zagęszczeniu ciągną mocno do góry. To wykorzystują leśnicy, by mieć piękne, proste deski z możliwie mała ilością sęków. Rosnąc swobodnie sosny dają bardzo piękny pokrój drzewa.
Awatar użytkownika
misia
500p
500p

Post »

Dzięki za odpowiedź. U mnie będzie miała dużo miejsca i liczę że będzie właśnie taka :)
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Awatar użytkownika
misia
500p
500p

Post »

Może ktoś podpowie jak zagospodarować skarpę przy domu. Nie wiem czy robić jakieś murki oporowe?
Schody planowałam na środku.

Obrazek
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

schody zrobiłbym podwójne z tarasikiem/balkonikiem na górze skarpy względem środka domu.
Awatar użytkownika
misia
500p
500p

Post »

Zdjęcie tego nie oddaje ale tam na górze przy drzwiach balkonowych jest dużo miejsca 3mx5m

Dzięki za odzew :)
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”