suchy punkt na działce
- magdinos
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 lis 2012, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
suchy punkt na działce
Witam,
na moim podwórku, na trawniku jest taki jeden punkt wielkości może 50cm x 50cm gdzie latem jest wyschnięta trawa - nawet mimo długich opadów deszczu, a zimą śnieg nie utrzymuje się tam i ziemia nie jest zamarznięta. Myślałam, że może jest tam jakaś płytka metalowa albo coć i dlatego trawa wysycha, ale rozkopałam to na ok. 70 cm i niczego nie znalazłam. Może ktoś wie skąd taki punkt się wziął? Aha dodam, ze to jest ulubione miejsce zwierzaków,pies składuje tam wszystkie swoje śmieci, albo wyleguje się tam z kotami.
na moim podwórku, na trawniku jest taki jeden punkt wielkości może 50cm x 50cm gdzie latem jest wyschnięta trawa - nawet mimo długich opadów deszczu, a zimą śnieg nie utrzymuje się tam i ziemia nie jest zamarznięta. Myślałam, że może jest tam jakaś płytka metalowa albo coć i dlatego trawa wysycha, ale rozkopałam to na ok. 70 cm i niczego nie znalazłam. Może ktoś wie skąd taki punkt się wziął? Aha dodam, ze to jest ulubione miejsce zwierzaków,pies składuje tam wszystkie swoje śmieci, albo wyleguje się tam z kotami.
-
- 100p
- Od: 1 cze 2010, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: suchy punkt na działce
Może ziemia tam się nagrzewa .Zawsze możesz tą ziemie wymienić , na inną lepszą która dobrze będzie trzymać wilgoć.
- magdinos
- 0p - Nowonarodzony
ale to mozliwe że tak w jednym miejscy sie nagrzewa??
- ryszard b
- 100p
- Od: 18 mar 2011, o 22:51
A nie idzie tam rura kanalizacyjna lub sieć grzewcza miejska?Czy ta działka jest w mieście czy na peryferiach? 

Kocham roslinki.Pozdrawiam Ryszard
- magdinos
- 0p - Nowonarodzony
nie nie. to środek trawnika za domem. ale nie mam tam żadnych rur itp. co więcej, podwórko jest tak wyprofilowane, że mniej więcej w tym miejscy spływa sopro wody po opadach lub przy roztopach, więc powinno być to dobrze nawodnione. a mimo tego wysycha.
-
- 100p
- Od: 1 cze 2010, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może jest tam wyjatkowo słaba ziemia , która szybko przepuszcza wode , i jej nie zatrzymuje . A przez to szybciej się nagrzewa od tej bardziej wilgotnej na słoncu , na wiosne zawsze możesz wymieszać tą słabą ziemie z dużą iloscią próchnicy , będzie lepiej trzymać wilgoć , i trawa nie powinna przesychać .
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 kwie 2012, o 14:31
Są na tym świecie rzeczy które się fizjologom nie śniły 

magdinos pisze: punkt wielkości może 50cm x 50cm .. dodam, ze to jest ulubione miejsce zwierzaków,pies składuje tam wszystkie swoje śmieci, albo wyleguje się tam z kotami.

To normalne,tam jest skarb zakopany,tylko trochę głębiej niż sprawdzałaś.
-
- 50p
- Od: 27 lip 2012, o 12:44
...a może było tam ognisko ??? wymieniałam ziemie, bo nic nie chciało rosnąć.
Pozdrawiam
Barbara

U mnie wszędzie jest glina na głębokości jakiś 20-30 cm. Przygotowując działkę chciałem sprawdzić jak jest głęboko i wykopałem dól o średnicy 1m. Tak z 1,5 m głębokości. Potem wsypałem tam wyzbierane kamienie, gruz z całej działki. Zasypałem.
Obecnie jest to najlepszy kawałek trawnika !
Obecnie jest to najlepszy kawałek trawnika !
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na polach jednej znajomej wsi występuje od zawsze ukośny pas o szerokości ok. 5 m wyraźnie suchej i slabszej ziemi, piaszczystej na całym polu gliniastym. Zawsze w tym miejscu zboża, a zwłaszcza pszenica, gorzej rosną. Rolnicy nazywają to miejsce "przepał" albo "przepalczysko".
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- magdinos
- 0p - Nowonarodzony
ale pas ziemi to pas ziemi, a tam jest jajowate suchowisko ( ognisk na trawniku nie robie:))z wyraźna linią między zieloną a suchą trawą. ech zrobię zdj temu czemuś, bo to jest dziwne, (tylko teraz jest tam metrowa zaspa) a u nas gliny nie ma.raczej ta opcja odpada..