Aerator rurkowy do trawników.

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Aerator rurkowy do trawników.

Post »

Poszukuję informacji nt. możliwości kupna, wynajęcia, usługi areatora rurkowego.
Robi w trawniku dziurki poprzez wycinanie wałeczków ziemi o długości kilkunastu centymetrów.
W internecie znalazłem b.mało informacji w tym temacie. Znalazłem jedną firmę ale robią w okolicach Katowic a mnie interesuje Wrocław :)

Są modele spalinowe i ręczne i ręczne - ala widły.

Ile to może kosztować, usługa , sprzęt. Ktoś się z tym spotkał. Może ma i może podzielić się wrażeniami.
Mam areator nacinający ziemie ... ale to nie to samo :)
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Re: Areator rurkowy do trawników.

Post »

AERator. Błagam.
Aerator, napowietrzacz - aero = powietrze.
Aerobik, aerozol, aerator i wiele wiele innych aero...

Swoją drogą to fajna rzecz ten rurkowy aerator :)
KamilT
100p
100p
Od: 1 mar 2011, o 19:22
Kontakt:

Post »

taki aerator "rurkowy" to w rzeczywistości normalny, prawdziwy aerator :) to co powszechnie jest sprzedawane to tak naprawdę coś w rodzaju elektrycznych/spalinowych grabii, które wydrapują "filc" z trawnika.

Aerator o którym jest temat kosztuje ok 10000pln.

aerator/areator - nazwy są tak podobne, poza tym i tak każdy wie o czym mowa, uważam że nie ma sensu się denerwować.

ps. po użyciu aeratora "rurkowego" powinno przeprowadzić się zabieg piaskowania trawnika - właśnie w te miejsca po wyciętych koreczkach powinien wpaść piasek aby poprawić stosunki powietrzno-wodne w glebie.
profiii
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 lut 2013, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rzeczywiście dużo osób nie odróżnia aeratora od wertykulatora.
Niestety :cry: na rynku jest zatrzęsienie wertykulatorów(urządzenie ręczne, elektryczne lub spalinowe z nożami które delikatnie nacinają ziemię-przeważnie do 2-3 cm wyciągając filc).
Gorzej z prawdziwymi aeratorami. Jak jest traktorek to można kupić ciągniony za traktorkiem od 1200 zł .
Spalinowe są moim zdaniem rzadkością i są bardzo drogie np..Link usunięto, pomid.
Myślę że można czegoś poszukać ale ja bym chyba poprzestał na wertykulacji.

Pozdrawiam :wink:
NOTO
200p
200p

Post »

Dzięki za linka. Ten za 1200 zł to gdzie widziałeś ?

Podobno są jeszcze widły rurkowe do pracy ręcznej. Jako alternat
ywy szukam.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
profiii
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

podałbym Ci ale nie wiem czy można tu umieszczać linki tego typu.
Wpisz w Google aerator rurkowy do traktorka i wyświetli Ci się kilka fajnych ofert nawet za 890 zł.
NOTO
200p
200p

Post »

Generalnie Forum jest dla NAS .... czyli można - szczególnie jeśli dłużej ten link będzie działał

EDIT:
Genralnie widzę 2 urządzenia. Ich konstrukcja jest dosyć prosta. Może pokuszę się o samoróbkę.
Pozdrawiam Tomek
profiii
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Tak urządzenia są proste jak zrobisz to pokaż co wyszło.
Awatar użytkownika
gleameil
100p
100p
Od: 3 kwie 2011, o 11:28

Post »

Ja w zeszłym tygodniu zaopatrzyłem się za kwotę 75zł w aerator (przynajmniej tak był w nazwie na aukcji all...). Są to kolce ok. 5cm. Zakładamy to ustrojstwo na walec i lecimy po naszym trawniku. Oby tylko mechanizm zasilający (czyt. własne rączki :wink: ) nie odmówił za szybko posłuszeństwa. Mam do przewalcowania spokojnie ponad 1000m2, tak że pierwszą większą pracę wiosenną mam już zaplanowaną.
NOTO
200p
200p

Post »

To nie to samo .... aczkolwiek coś ...
na gliniastej ziemi możesz nawet więcej szkody zrobić.
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
gleameil
100p
100p

Post »

NOTO pisze: na gliniastej ziemi możesz nawet więcej szkody zrobić.
No właśnie mam ziemię głównie gliniastą. Możesz mi nieco rozjaśnić w głowie? Dlaczego mogę szkód narobić?
NOTO
200p
200p

Post »

Chcesz rozluźnić glebę. OK. Robisz w niej walcem dziurki (4 na całej długości walca). Przy czym cieżar walca ugniata ziemię wokół.
Co uzyskujesz ? Ok 100cm2 (1cmx100cm) ubitej ziemi z 4 dziurkami po 1cm2.
Zdążysz tam wsypać piasek aby uzyskać realne rozliźnienie gleby ?
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
gleameil
100p
100p

Re: Aerator rurkowy do trawników.

Post »

Ano pewnie nie zdążę. :D Walec ma 60cm szerokości, kolce są porobione co 10cm na szerokości. Na 1m2 powinienem mieć jakieś 25 otworów.
Jeszcze mam pytanie odnośnie tego piasku...trzeba go sypać? Bo ja myślałem, że wystarczy przejechać się walcem z założonymi kolcami i już to wystarczy. Nawozom i wodzie będzie łatwiej...
KamilT
100p
100p
Od: 1 mar 2011, o 19:22
Kontakt:

Post »

Nawóz i tak musi się najpierw rozpuścić "na górze" aby mógł wniknąć poprzez korzenie do roślin [w tym przypadku trawy]. Głębokie nakłuwanie służy właśnie temu aby później piaskować trawnik. Te dziury po aeratorze są po aby piasek mógł je wypełnić a co za tym idzie - poprawić stosunki powietrzno-wodne w glebie.
NOTO
200p
200p

Post »

gleameil pisze:Ano pewnie nie zdążę. :D Walec ma 60cm szerokości, kolce są porobione co 10cm na szerokości. Na 1m2 powinienem mieć jakieś 25 otworów.
Jeszcze mam pytanie odnośnie tego piasku...trzeba go sypać? Bo ja myślałem, że wystarczy przejechać się walcem z założonymi kolcami i już to wystarczy. Nawozom i wodzie będzie łatwiej...
Gdyby to było dobre to nie robiliby tak drogich urzadzeń o które pytałem.
Te otwory o ktrórych piszesz to szybko się zapełnią zemią gdu będziesz obok walcem jechał i chodził po nich. Dlatego wsypuje się tam piasek aby ziemia się tam nie dostała.
Pozdrawiam Tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”