Wczesny siew sałaty
-
- 200p
- Od: 26 sty 2013, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wczesny siew sałaty
Witam czy ktoś praktykuje metodą sadzenia sałaty do wielodoniczek po 1 ziarenku do każdej własnie na przełomie stycznia i lutego tak aby można taką sałatę na początku marca posadzić już do tunelu i aby na połowę kwietnia miała ogromne główki?;) Teraz rosła by na ganku gdzie temperatura gdy na dworze-15 jest tam ok.5 a gdy jest ok.0 to jest +10.
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sadzenie teraz sałaty
Sałatę też należy po wzejściu nasion, jak ma ze 3, 4 listki, pikować
Zobaczysz, że po wzejściu nasion, pod liścieniami będzie 1-2 cm łodyżka i ją trzeba zagłębić w ziemi przy pikowaniu
. W warunkach domowych, w cieple i przy mniejszej ilości światła tak niestety się wyciąga
. Jak już popikujesz, to po kilkunastu dniach jak się przyjmą, możesz przenieść na ganek, ale musisz zapewnić im światło
.

- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sadzenie teraz sałaty
w ubiegłym roku, w lutym siałam w ten sposób sałatę, masakraVerbali pisze:Witam czy ktoś praktykuje metodą sadzenia sałaty do wielodoniczek po 1 ziarenku do każdej własnie na przełomie stycznia i lutego

edit
a tytuł wątku można zmienić na "wczesny siew sałaty"

Pozdrawiam
Re: Wczesny siew sałaty
Polecam przeczytać ten ciekawy artykuł, zwłaszcza nowicjuszom
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1331
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1331
Posiałam niedawno kilka oczek w wielodoniczce, jakieś 25. Wyciąga się, to prawda. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Posiałam też do pudełeczka. Mam nadzieję, że po pikowanie pięknie się przyjmiekasia82 pisze:w ubiegłym roku, w lutym siałam w ten sposób sałatę, masakrawszystko poszło na kompost bo nie wiedziałam, że pikowana tak dobrze się przyjmuje. W tym roku posieję tylko do wyższej podstawki, lepiej wygląda w kupie jak pojedyńcza w wielodoniczce
a w marcu popikuję już do szklarni.

Pozdrawiam, Ogoonek 

-
- 50p
- Od: 19 lut 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie często była wysiewana pomiędzy sadzonkami pelargonii właśnie końcem lutego i bardzo ładnie rosła.
Nie wyciągała się bo w lutym jej chyba wystarcza już słońca. Pikowana bezpośrednio do gruntu przyjmowała się ale w gorące wiosny czasami cierpiała i wolniej rosła. Ale i tak metoda godna polecenia.
Nie wyciągała się bo w lutym jej chyba wystarcza już słońca. Pikowana bezpośrednio do gruntu przyjmowała się ale w gorące wiosny czasami cierpiała i wolniej rosła. Ale i tak metoda godna polecenia.