Ziółka na parapecie

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
bodek56
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 sty 2013, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ziółka na parapecie

Post »

Chciałbym zapytać doświadczonych kolegów/koleżanki, czym/jak mogę oświetlić parę doniczek z ziołami na moim parapecie w okresie zimy. Proszę o rady i sugestie. Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ziółka na parapecie

Post »

Świetlówka o barwie 6500k
KDesign
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 sty 2013, o 14:52

Post »

Ziółka na parapecie ;) Ciężko stwierdzić co chcesz doświetlać i czy jest to konieczne.
Są specjalne lampy imitujące światło słoneczne ale nie jest to żarówka za parę złotych.
Więc trzeba sobie przemyśleć czy warto ;)
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KDesign pisze: Są specjalne lampy imitujące światło słoneczne ale nie jest to żarówka za parę złotych.
Widać że nie miałeś do czynienia nigdy z uprawą roślin pod osłonami.
Te "tanie" żarówki jak je nazywasz są używane przy kilku roślinach, kombinacja kilku świetlówek liniowych o różnej "barwie" i mamy super światełko za właśnie kilka zł.. Jeżeli dla Ciebie im większa cena tym lepsza jakość to nie mamy o czym rozmawiać.
KDesign
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Mylisz się kolego właśnie,że mam na co dzień do czynienia z uprawą roślin pod osłoną.
Nie rozumiem Twojego ataku na mnie. Piszesz jakbyś sprzedawał takie jak to nazwałeś tanie żarówki i miał problem z tym, że ktoś je neguje.
Poza tym ja zaproponowałem koledze żarówkę z górnej półki, która emituje prawdziwe światło słoneczne a na tych świetlówkach to się nie znam ale nie napadnę na Ciebie za to.
I tyle :heja
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ty mu nic nie zaproponowałeś. Już widzę jak ktoś kupuje żarówkę wartą kilka stów żeby doświetlić ziółka na parapecie. Jak nie używasz/łeś świetlówek do doświetlania to widzę że jednak nie miałeś nic wspólnego z oświetleniem chyba ze lubisz pchać producentom kasę do kieszeni, a to nie moja już sprawa. ;:173
KDesign
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Chyba się nie dogadamy. Sam napisałeś -tańsze nie mówię, że złe są używane do: cytuję niektórych roślin, a my niestety póki co nie wiemy co to są za ziółka więc myślę,że na tym zakończymy ;)
bodek56
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 sty 2013, o 20:40

Post »

Spory nie mają sensu, proszę Was o informacje zarówno o tanich i o drogich żarówkach, porównam i zdecyduję, czy warto inwestować, czy też nie. Dziękuję Wam Obu za chęć pomocy i myślę, że każda rada jest dobra. Napiszcie mi jeszcze proszę na jakiej wysokości umieścić tą żarówkę, bo też nie mam o tym pojęcia. A, i jeszcze symbol tej drogiej żarówki, bo chyba nie został podany. Czy jest może coś do zastosowania w nowej, ledowej technice?

Dziękuję!
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Poczytaj w wątku "doświetlanie roślin" budujemy :) tam oprawę z diodami led.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”