jaka różna pnąca lubiąca cień

ODPOWIEDZ
adasm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 sty 2013, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

jaka różna pnąca lubiąca cień

Post »

Witam serdecznie,
Jestem nowy na forum i chciałem zapytać fachowców o róże pnącą o czerwonych kwiatach która urośnie na ok 2,5-3 metry pnąc się po drewnianym stelażu która będzie rosła w zacienionym miejscu (od północy) przy ścianie.
Zainteresowania: projektowanie ogrodów, róże, kwiaty a pracuje w transporcie busy Kraków
idepozapalki
200p
200p
Od: 17 maja 2012, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: jaka różna pnąca lubiąca cień

Post »

Na początek napisz skąd jesteś (wbrew pozorom to istotna informacja przy wybieraniu róży).

Tutaj masz podobne tematy do poczytania.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=53989
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=60121

Popularnych czerwonych łatwo dostępnych jest kilka gatunków.
Jeżeli jesteś z chłodniejszej strefy klimatycznej to możesz tez spróbować jako pnącą kanadyjkę Alexander Mc Kenzie - nie trzeba będzie przejmować się okrywaniem i kopczykowaniem przed zimą.

Generalnie róże wolą słońce, właściwie szukasz więc róż tolerujących cień.
Jeżeli jakaś Ci się spodoba to zajrzyj do podsekcji Moje róże ! i tam przy użyciu szukaczki obejrzysz jak wyglądają w ogrodach u innych.
adasm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

Dziękuje za odpowiedź.

Lokalizacja: 30 km na południe od Krakowa i to nie jest tak że róża ma rosnąć w całkowitym cieniu, po południu jednak trochę promieni słonecznych będzie docierać.

Poczytałem trochę o Flammentanz i bardzo mi się podoba i odpowiada, nie wiem tylko czy lubi cień
Zainteresowania: projektowanie ogrodów, róże, kwiaty a pracuje w transporcie busy Kraków
idepozapalki
200p
200p

Post »

Jeżeli masz możliwości, a piszą możliwości mam na myśli duży i solidny stelaż to powinno się udać. Ta odmiana u nas generalnie nie wymarza. Dobrze utrzymywana rośnie bardzo mocno. Za kilka lat możesz mieć problem właśnie z jej wielkością. Moim zdaniem to idealna róża do schowania jakiejś szopy z narzędziami itp. Róża kwitnie tylko raz w roku ale długo (to też zależy od pogody). Sam chciałem ją posadzić, ale jak wyobraziłem sobie jej rozmiary za kilka lat to doszedłem do wniosku, że nie mam dla niej dobrego miejsca.
Zerknij jeszcze na fotki:
http://forum.rosa-net.pl/viewtopic.php?f=17&t=391
http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.2776
Na tej stronie zdjęcia znajdziesz klikając w zakładkę Photos a później w Older

Możesz też spojrzeć co piszą o niej rosjanie
http://www.rosebook.ru/roses/rubiginosa ... ammentanz/

Zwróć uwagę na konstrukcje bramek i pergoli na której rosną starsze już róże.
Flammentanz poradzi sobie z cieniem, najprawdopodobniej może jednak słabiej kwitnąć od takiej samej, ale rosnącej obok na słońcu.
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam Flammentanz na północnej ścianie budynku i dobrze radzi sobie już kilka lat. Nie przykrywam pędów na zimę tylko kopczykuję podstawę krzewu. Zmarzła mi tylko raz zeszłej zimy ale mróz był u nas -28 przez kilka dni. Ładnie odbiła i chyba jej to w sumie wyszło na dobre bo się odmłodziła. Tegoroczne pędy osiągnęły ok 3m tylko niestety nie zakwitła. To bardzo wdzięczna odmiana, zdecydowanie polecam.
Pozdrawiam. Sławka
adasm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

W jakich miesiącach kwitnie?
idepozapalki
200p
200p

Post »

Róże kwitnące raz w roku kwitną na przełomie czerwiec/lipiec. Potrafią kwitnąć ciągle nawet przez miesiąc, ale to zależy od nasłonecznienia i kondycji róży. Niektórym kwitnącym raz w roku zdarza się jeszcze powtórzyć kwitnienie później, ale to już są śladowe ilości - jeden max kilka kwiatów.
adasm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

Serdecznie dzięki za rzeczowe odpowiedzi.
Decyzja podjęta.
Wiosną sadze te śliczności :)
idepozapalki
200p
200p

Post »

niech dobrze rośnie :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”