Z czego zrobic worek do pomidorów rosnacych "do góry nogami"
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Z czego zrobic worek do pomidorów rosnacych "do góry nogami"
Oryginalne doniczki -worki są dość drogie.Ma ktoś jakiś pomysł co by tu wykorzystać?Może wykorzystać jakiś pojemnik po czymś?
Re: Z czego zrobic worek do pomidorów rosnacych "do góry nogami"
Mamy na forum dwa wątki:
1.Twój pt. Pojemniki do upraw wiszących pomidorów. Jak to zrobić.
2.Grow upside down
Jest tam sporo pomysłowych pojemników, polecam.
1.Twój pt. Pojemniki do upraw wiszących pomidorów. Jak to zrobić.
2.Grow upside down
Jest tam sporo pomysłowych pojemników, polecam.
-
- 200p
- Kontakt:
Kurcze może daj linka bo nie mogę jakoś znaleźć pomysłów na takie pojemniki?
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę dokładnie te tytuły, które Aria podała.

Pozdrawiam Kaśka
-
- 200p
- Kontakt:
jednak niema żadnych konkretnych przykładów naprawdę.....
Worki jutowe mogłyby pasować, takie po kawie lub kakao (tylko bez skojarzeń poproszę).
-
- 200p
- Kontakt:
Coś estetycznego,taniego i łatwego do kupienia.
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W wątku: Akcja wymiany nasion - opisy i zdjęcia pomidorów
cantati opisała 3 odmiany nadające się do wiszących pojemników:
3. Pendulina Orange ? odmiana idealnie nadająca się do wiszących pojemników, pędy zwieszające, krzaczek dosłownie oblepiony drobnymi, owocami o średnicy ok. 2-3cm w kolorze pomarańczowym z charakterystycznym "dzióbkiem".
6. Tumbling Tom Yellow ? odmiana koktajlowa o zwieszających się pędach dł. max do 50cm, idealna do wiszących pojemników. Krzaczki oblepione żółtymi owocami o średnicy 2-3cm.
7. Tumbling Tom Red ? j.w., owoce czerwone.
I to zamierzam spróbować, jeśli załapię się na nasionka. Jakoś nie przekonuje mnie idea sadzenia do góry nogami. To trochę tak, jakby się ktoś uparł, byśmy my tak chodzili. A że handlowcy ciągle wymyślają różne dziwadła, byleby tylko zachęcić klientów do zakupu, to już zupełnie inna bajka.
cantati opisała 3 odmiany nadające się do wiszących pojemników:
3. Pendulina Orange ? odmiana idealnie nadająca się do wiszących pojemników, pędy zwieszające, krzaczek dosłownie oblepiony drobnymi, owocami o średnicy ok. 2-3cm w kolorze pomarańczowym z charakterystycznym "dzióbkiem".
6. Tumbling Tom Yellow ? odmiana koktajlowa o zwieszających się pędach dł. max do 50cm, idealna do wiszących pojemników. Krzaczki oblepione żółtymi owocami o średnicy 2-3cm.
7. Tumbling Tom Red ? j.w., owoce czerwone.
I to zamierzam spróbować, jeśli załapię się na nasionka. Jakoś nie przekonuje mnie idea sadzenia do góry nogami. To trochę tak, jakby się ktoś uparł, byśmy my tak chodzili. A że handlowcy ciągle wymyślają różne dziwadła, byleby tylko zachęcić klientów do zakupu, to już zupełnie inna bajka.

Ale tu pytają o pojemnik z nie o odmiany .....
Ja wymyśliłem worki po kawie, ale ew. stare wiklinowe kosze mogłyby ładnie wyglądać.
Mogą być też drewniane skrzynki po owocach/warzywach. Wcześniej jednak zabezpieczone choćby drewnochronem, wyścielone włókniną i napełnione ziemią.
Ja wieszałem na drzewie.
Ja wymyśliłem worki po kawie, ale ew. stare wiklinowe kosze mogłyby ładnie wyglądać.
Mogą być też drewniane skrzynki po owocach/warzywach. Wcześniej jednak zabezpieczone choćby drewnochronem, wyścielone włókniną i napełnione ziemią.
Ja wieszałem na drzewie.
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wiem Arturze.
Ale te pomidorki chyba spełnią podobną rolę, będą w pojemniku i nie zabiorą miejsca na ziemi. Czytałam posty Dziewcząt, które sadziły pomidory "do góry nogami" Pisały, że plony są niższe. A w przypadku tych pomidorków nie powinno być problemów. I nie będzie problemu z donicami.

aria Ci podpowiedziała, pooglądaj na youtube, może coś ci podpasuje http://www.youtube.com/watch?v=qldyP4Lh3eU
-
- 200p
- Kontakt:
dalej myślę.....może w ikei coś mi wpadnie w oko?
Zeszłej wiosny posadziłam eksperymentalnie jedną sadzonkę pomidorka maskotka w zwykłe wiadro po farbie. Rósł bardzo dobrze, nie chorował, obficie owocował jedyna niedogodność to częstsze podlewanie. Wiadro dobrze spełniło swoją rolę, gdyż było wytrzymałe a w czasie burz nieźle nim bujało. Przyszłej wiosny posadzę więcej takich pomidorków, dla lepszej estetyki pomaluję wiaderka białą farbą albo czymś owinę. Dopóki te specjalne doniczki i worki do upraw do góry nogami nie będą tańsze nie będę ich kupować. Oto mój pomidor:

Jak zamocowane było wiadro ? Za ucho ? Waga takiego pomidoraz owocami (gratulacje) to pewnie więcej niż wiadro z ziemią.maika pisze:Zeszłej wiosny posadziłam eksperymentalnie jedną sadzonkę pomidorka maskotka w zwykłe wiadro po farbie.
Pomysł extra.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Tak, powieszone na gałęzi za ucho, te większe wiadra mają uchwyty z grubego drutu. Otwór w wiadrze zabezpieczony został przed wysypywaniem się ziemi paskami starej gąbki.