Glizdy, pajączki itp w doniczkach ratunku!!!

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
schemax
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 cze 2007, o 14:57

Glizdy, pajączki itp w doniczkach ratunku!!!

Post »

Mam problem bo w doniczkach pojawiły sie glizdy, które jedzą korzenie roślin, co mam robić by się ich pozbyć?(już przesadziłem kwiatki) ale może zastosować jakiś preparat?
jeszcze pojawiły sie robaczki skaczące i podobne do małych pajączków proszę o pomoc. :) :roll:
Labor
100p
100p
Od: 12 lut 2007, o 08:58

Post »

Metoda nieco brutalna, ale skuteczna: Doniczki z ziemią (przed posadzeniem kwiatów) wstaw na parę minut do mikrofalówki...
schemax
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 cze 2007, o 14:57

Post »

o tym samym pomyślałem bo pewnie coś nie tak z ziemią było, tylko czy ziemia po mikrofalówce będzie jeszcze sie nadawać dla kwiatków. :) ale za pomysł bardzo dziękuje :)
Grzegorz B

Post »

Ja nie będąc fachowcem, za bardzo nie znam się na tych sprawach. Ale wszelkie robaczki i inne nieporządane żyjątka likwiduję opryskiem na owady. Jak na razie zawsze skutkowało.
zyzy
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 lip 2007, o 16:39
Kontakt:

Post »

podlać roślinki cofidorem lub diazolem
z zawodu jestem leniem
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ziemia będzie się nadawać Ale jeśli nie jestes pewny mikrofalówki ,to możesz to samo z ziemią uczynić w zwykłym piekarniku.
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
odys62
50p
50p
Od: 4 mar 2007, o 11:23

Post »

Można zastosować basudin ,jest to preparat w granulacie można go kupić w pojemniczku takim podobnym jak na przyprawy jest więc łatwy do zastosowania posypuje się ziemię w doniczce a przy każdym podlaniu preparat się rozpuszcza i niszczy szkodniki w ziemi jest środkiem który działa w glebie i to bardzo skutecznym
Lubię czasem pogrzebać w ziemi i nikt tego chyba nie zmieni
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”