Palma królewska-problem
-
- 10p - Początkujący
- Od: 1 cze 2012, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Palma królewska-problem
witam, wie ktos co moze byc przyczyna ze jeden najwiekszy lisc mojej palmy jakos choruje, widac na zdjeciu ze ma jakies ciemne, brazowe plamy. szkoda by bylo zeby sie zmarnowala. Przesadzilem ja do nowej ziemi, moze pomoze cos. http://img690.imageshack.us/img690/2474/20121115228.jpg

-
- 10p - Początkujący
Re: palma krolewska-problem
tzn???
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
Witam.
Liść pokazuje na jedną z dwóch możliwości: poparzenie słoneczne /cieplne/, ewentualnie na nadmiar wapnia. W początkowym okresie uprawy palm też się z tym widokiem borykałem.
Francik.
Liść pokazuje na jedną z dwóch możliwości: poparzenie słoneczne /cieplne/, ewentualnie na nadmiar wapnia. W początkowym okresie uprawy palm też się z tym widokiem borykałem.
Francik.
Francik
- beata22
- 100p
- Od: 10 mar 2010, o 20:13
Jak dla mnie to wygląda, że miała za mokro co jest przyczyną najczęściej choroby grzybowej.
Pozdrawiam serdecznie Beata
-
- 10p - Początkujący
Re: Palma królewska-problem
poparzenie raczej nie, bo caly czas stoi w tym samym miejscu. Wiec w lato jak byly upaly nic jej sie nie dzialo, a teraz mamy jesien i ma na pewno chlodniej ;] a co do nadmiaru wody to tez nie wydaje mi sie, podlewam ja co 4-5 dni, i to delikatnie. juz prawie ten listek zlamal sie w pol, w tym miejscu co byly te plamki ;// mam nadzieje ze cala palma nie zgnije, tylko ten jeden listek. a pozostale dwa beda ok, i przyszle nowe ktore wypusci ;)