Środki ochrony roślin

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
brozo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 paź 2012, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Środki ochrony roślin

Post »

Dzień dobry,
Mam w domu kilka korytek z ziołami (lubczyk, bazylia, rozmaryn, mięta, melisa, kolendra). Właściwie aktualnie są to same korytka, bo jak coś mi zakiełkuje to zaraz marnieje. To co było wyrośnięte zostało zniszczone przez mszyce (głównie lubczyk). Dodatkowo zrobiła się jakaś wylęgarnia meszek... Ogólnie zgroza. Duży krzak bazylii trzyma się najlepiej ale też ma jakieś plamy na liściach. Pomyślałem, że dość tego i czas zastosować jakąś chemię. Nie wiem jednak czy mogę to zrobić bez zatrucia siebie i całej rodziny? Czytając ulotki środków ochrony roślin nie mam wątpliwości, że są skuteczne, ale czy na pewno bezpieczne.
Moje wątpliwości wynikają z tego, że te preparaty dedykowane są głównie roślinom z uprawnym rosnącym naturalnie. A ja mam domową uprawę. Czy po oprysku środek chemiczny nie spłynie do ziemi skąd zostanie wchłonięty wtórnie przez rośliny? A może te środki mają jakiś czas rozkładu? To akurat nie było w ulotkach produktu opisane. Jestem w tej dziedzinie laikiem, ale wyobrażam sobie, że oprysk może być zmyty przez deszcz, a potem spłukany głębiej w otwartych uprawach. Ale co z moimi roślinkami???
Bardzo proszę o pomoc.

Dzięki,
brozo
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Środki ochrony roślin

Post »

Może wymień ziemię i zastosuj w kolejnym sezonie opryski naturalne, nie chemiczne.
Co prawda nie uprawiam tych ziół na parapetach, tylko w ogrodzie ale u mnie już pozamiatane, już sezon się skończył.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”