Dracena, pomozcie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
monKa94
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 paź 2012, o 14:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Dracena, pomozcie

Post »

Mam problem z moją dracena. Kupiłam ją jakiś miesiąc temu w supermarkecie. Ostatnio moje kwiatki zaczęły gnić, pojawiła sie na ziemi pleśn, a więc potraktowałam je śr. grzybójczym i poodcinałam zgniłe części. Z tym dużym pniem draceny jest wszystko w porządku. Ten mały natomiast ma 5 tych odrostów i tylko dwa są jakieś dziwne. Jednemu po lewej wypadły liście ze srodka jak obrywałam te zółte, a znowu ten po prawej zgubił te zewnętrzne liście i ma jakiś taki dziwny kolor. Nie wiem, moze bym obcięła oba i wsadziła do ziemi? jak zgubi liście to juz nie wyrosna nowe, prawda? brzydko by to wygladalo bo niesymytrycznie, ale moglabym pozniej obrocic tą mała dracene w strone duzego pnia nie byloby tego tak widac. A jak mają zgnić, czy też zgubić liście i juz tak pozostac.. to nie ma sensu tego trzymac. Co sądzicie? Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
krokusik164
200p
200p
Od: 18 paź 2012, o 22:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dracena, pomozcie

Post »

na moje oko to wygląda tak, że przede wszystkim trzeba zmienić ziemię, bo wygląda mi ona na zwykłą do roślinek - uniwersalną. jeśli nie chcesz kupować specjalnej zmieszaj zwykłą z piaskiem dracena musi mieć przepuszczalną... a co do samej roślinki to chyba przelanie czy tam ogólnie za duża wilgotność. i pamiętaj, że jak się dzieje coś takiego to trzeba pomyśleć skąd to się wzięło, a nie tylko zwalczyć ;) to białe coś to nie koniecznie grzyb... to mogło być od wody ;)
Dzień dobry. Arleta. Moje zielone łobuzy.
"Tylko kwiaty dzielą się swoim zapachem ze wszystkimi. . . i z dobrymi, i ze złymi. Ludzie nie. . . mogliby się rozchorować..." Stefan Pacek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”