Jak uprawiać sadzonki krzewuszki
Jak uprawiać sadzonki krzewuszki
Witam,
chciałbym się zająć rozmnażaniem krzewuszki i oto pytania:
1. Kiedy rozmnażać?
2. Czy w tunelu stosować cieniówki, czy też nie lub w ogóle trzymać je na dworze.
3. Jak dalej je pielęgnować?
4. Czy można sadzić je w multipaletach czy w doniczki P9...?
chciałbym się zająć rozmnażaniem krzewuszki i oto pytania:
1. Kiedy rozmnażać?
2. Czy w tunelu stosować cieniówki, czy też nie lub w ogóle trzymać je na dworze.
3. Jak dalej je pielęgnować?
4. Czy można sadzić je w multipaletach czy w doniczki P9...?
-
- 200p
- Od: 27 gru 2009, o 12:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: sadzonki krzewuszki
Mój sprawdzony termin to ostatnie dni czerwca pierwsza połowa lipca ,największa procentowa skuteczność .
Tegoroczne przyrosty zielne o tej porze nie są już tak giętkie i najbardziej się nadają.
Ja robię tak, doniczka p9, torf ,ukorzeniacz do zielnych ,pęd 2-3 oczka tnę cm po niżej oczka.
Ja mam mały namiot utrzymuje wilgotność i tyle.
Prędzej jak nie miałem foli to w cieniste miejsce i podlewałem.
Skuteczność bardzo duża
Jeszcze jedno,po ukorzenieniu od razu daje do gruntu ,do zimy ładnie się ukorzeniają i spokojnie przeżyją zimę.
Obecna sadzonka z lipca, a druga roczna,trzyletnia

Jednoroczne na wiosnę przecinam dla rozkrzewienia i tak jeszcze pózniej zakwitną.
Resztę przecinam po obfitym kwitnieniu w czerwcu.Co do multipalet nie wiem ,lepiej żeby liście się nie stykały bo gniją.Można pryskać na grzyba zapobiegawczo.Cieniowanie wskazane.
Tegoroczne przyrosty zielne o tej porze nie są już tak giętkie i najbardziej się nadają.
Ja robię tak, doniczka p9, torf ,ukorzeniacz do zielnych ,pęd 2-3 oczka tnę cm po niżej oczka.
Ja mam mały namiot utrzymuje wilgotność i tyle.
Prędzej jak nie miałem foli to w cieniste miejsce i podlewałem.
Skuteczność bardzo duża
Jeszcze jedno,po ukorzenieniu od razu daje do gruntu ,do zimy ładnie się ukorzeniają i spokojnie przeżyją zimę.
Obecna sadzonka z lipca, a druga roczna,trzyletnia

Jednoroczne na wiosnę przecinam dla rozkrzewienia i tak jeszcze pózniej zakwitną.
Resztę przecinam po obfitym kwitnieniu w czerwcu.Co do multipalet nie wiem ,lepiej żeby liście się nie stykały bo gniją.Można pryskać na grzyba zapobiegawczo.Cieniowanie wskazane.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 12 lip 2013, o 15:58
Re: Jak uprawiać sadzonki krzewuszki
Odświeżam temat
W tym roku przycinając krzewuszki, część przyrostów (tegorocznych) włożyłam do wody, część do ziemi ogrodowej. Żadna się jeszcze nie ukorzeniła,, a "siedzą" sobie tak juz ze trzy tygodnie w tej ziemi i wodzie....
Jak długo trwa takie ukorzenianie ??? zaczynam tracić cierpliwość 

W tym roku przycinając krzewuszki, część przyrostów (tegorocznych) włożyłam do wody, część do ziemi ogrodowej. Żadna się jeszcze nie ukorzeniła,, a "siedzą" sobie tak juz ze trzy tygodnie w tej ziemi i wodzie....

Pozdrawiam,
Sobanka
Sobanka
- matt55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2012, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
to może i ja ukorzenie sobie?
to powinna być sadzonka zielna, z liścmi? Kiedy najlepiej to zrobić? Ukorzeniacz do półzdrewniałych może być?

Zapraszam do mojego wątku: Początki mojego ogrodu
Moja domowa zielona dżungla
Spis moich wątków Wizytówka
Moja domowa zielona dżungla
Spis moich wątków Wizytówka
-
- 10p - Początkujący
- Od: 12 lip 2013, o 15:58
Matt55, ja wsadziłam do wody takie pół zdrewniałe i chyba zaczyna się coś dziać
Na łodyżkach pojawiają się takie jakby białe kulki, wypchnięte ze środka łodygi
Zobaczymy co będzie dalej, ale jestem dobrej myśli 
Dodam tylko, że nie używałam żadnych ukorzeniaczy i poobrywałam listki przy pierwszym oczku (patrząc od miejsca obcięcia).

Dodam tylko, że nie używałam żadnych ukorzeniaczy i poobrywałam listki przy pierwszym oczku (patrząc od miejsca obcięcia).
Pozdrawiam,
Sobanka
Sobanka
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Poznajcie osiągnięcia innych forumków w ukorzenianiu krzewuszek - http://forumogrodnicze.info/search.php? ... krzewuszki
lub pozostałe doświadczenia http://forumogrodnicze.info/search.php? ... mit=Szukaj
lub pozostałe doświadczenia http://forumogrodnicze.info/search.php? ... mit=Szukaj