Jak stworzyć działke z pola
Jak stworzyć działke z pola
Witajcie stałam sie posiadaczem kolejnej działki ktora powstała z pola na ktorym rosła kukurydza.plony zebrane rolnik ziemie zaorał ale nie wiem co dalej licze na waszą pomoc i jakieś sugestie.Działka ma 429m2 jakies 20mx21,5m.wiem że nie warto na jesień siać trawy ale mam pytanie czy mam tą ziemie jakąś przygotowywać już czy może przeczekać zimie i wziąść się do roboty dopiero na wiosnę.Myślałam żeby ja przegrabic i w miare możłiwości przewałkować zeby mróz i śnieg ja dodatkowo ubiły.Doradzcie czy robić już coś czy poczekać
będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi.Niestety w tej chwili nie posiadam żadnego zdjęcia ale postaram się w wekend podjechać na dziłke i jakieś zdjęcie dodam

Re: Jak stworzyć działke z pola
Ziemię masz odchwaszczoną ,nawożoną ale mam pytanie jak zaorał ? Bo często widać ,że pozostają takie duże pozostałości po kukurydzy.Zgnije to w ziemi około dwa -trzy lata.Jak zaorał i nie widać tego to ok.A jak nie to zebrać to mechanicznie,bo łapami za dużo roboty. Zebrać śmieci ,wyrównać i zwałować.
Mamy 2 października zanim się ogarnie będzie połowa to za późno żeby siać trawę.
Mamy 2 października zanim się ogarnie będzie połowa to za późno żeby siać trawę.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 200p
- Od: 8 lip 2008, o 13:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co prawda na orce się nie znam, lecz jakby to była ostra skiba to do wiosny nic bym z tym nie robił. Ziemia ładnie skruszeje i gdy tylko się ociepli rozgrabić to i wziąć się do pracy.
Pozdrawiam Jarek
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak jest zaorane to zostawić na zimę, wiosną najpierw brona, a potem kultywator i będziesz miała ładnie uprawioną ziemię - potem to ogrodzić i można już robić w ogrodzie.
Dzięki za odzew myśle ze w wekend pojade troche przegrabie i zobacze co z tego wyjdzie za miesiac beda mi stawiać domek drewniany wiec to miejsce musze mieć najbardziej na uwadze 

Kamienie pozostanie wyzbierać i broną wyrównać teren.
Ja też zbierałem
Ja też zbierałem

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 sie 2012, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też wybierałam kamienie, praca ciężka, ale widać było szybko efekty.
A jak równaliście teren pod trawnik?
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Quad , linki , paleta i kilka pustaków. To się ciągnie raz w jedną raz w drugą. Możesz to zrobić grabiami ale trzeba mieć na takiej pow. dużo cierpliwości 

-
- 200p
- Od: 30 cze 2011, o 14:14
a może lepiej brony?
Brona najlepsza .
Rozumiem że brona to urządzenie używane przez rolnika?Znalazłam zw google opis ale jest kilka rodzaji może podpowiedzieć ktorego urządzenia szukać 

- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Brona lub kultywator - poszukaj czy obok Ciebie nie mieszka rolnik - oni zwykle mają sprzęt i za niewielką opłatą mogą Ci wyrównać pole. U nas zwykle jest kilku takich rolników.
-
- 200p
- Od: 30 cze 2011, o 14:14
Popatrz czy w okolicy jakiś rolnik nie ma bron. Takich do traktora. Taka mała podpowiedź jeśli pozbierasz te kamienie co są na wierzchu to po wleczeniu wyjdą nowe na wierzch.