Co mogę posadzić kiedy nie mam dobrej gleby, a tylko piach?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
lobo25
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lip 2012, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co mogę posadzić kiedy nie mam dobrej gleby, a tylko piach?

Post »

Witam, jak w temacie. mamy dzialkę nad brzegiem rzeki, teren na wiosne mocno wilgotny-moze nie stojaca wode ale bardzo wilgotno, w lato raczej sucho. Gleba slaba-piach i troche gleby czarnej takiej z opadowych lisci z drzew(olchy, wierzby) ale wiecej piachu.

Chcemy posadzic jakis krzewy/drzewka ktore nie maja duzych wymagan glebowych, szybko rosnacych, ktore sie mocno i gesto ukorzeniaja zeby wzmocnic tam i zagescic teren ;)

bedziemy wdzięczni za kazda rade ;)
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: Co mogę posadzić kiedy nie mam dobrej gleby, a tylko piach?

Post »

Sosnę pospolitą, sosnę czarną, kosodrzewinę.
Cezaryyy
100p
100p
Od: 16 sie 2012, o 11:25

Post »

Wszystko to co rośnie na siedliskach borowych sosna zwyczajna i inne bardzo ciekawe gatunki sosen, dąb szypułkowy, jarząb, brzoza brodawkowata ale również poradzi sobie olsza czarna
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Dodam po swoich doświadczeniach świerk serbski .
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Cezaryyy
100p
100p

Post »

Z resztą z opisu pytającego nie wiadomo z jakim terenem tak naprawdę mamy doczynienia. Można kilka zdjęć terenu to coś poradzimy
benzulli
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeżeli chodzi o drzewa to jesion wyniosły, olsza czarna, jarząb pospolity, trzmielina pospolita, modrzew europejski. Wszystkie te drzewa raczej rosną szybko. Możesz także sadzić topolę, podaj konkretne wymagania, funkcje - żywopłot, osłona, dla ptaków, podziwiać czy co. Jeżeli chodzi o same wzmocnienie terenu to może być olsza czarna i jesion a w ostateczności sosna.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Post »

Mam taka glebę u siebie.
Dąb nie dał rady,spróbuje z czerwonym.Z posadzonego 1,5 m po 3 latach miał 46 cm.
Topola biała stoi w miejscu a powinna szaleć.Jarząb pospolity,grab,trzmielina pospolita stoją w miejscu.
Dają za to rade jabłonie ozdobne,śliwa wiśniowa,sosny,świerki serbskie i kłujące i o dziwo miłorzęby.
Cisy i cyprysiki stoją w miejscu za to thuje i cyprysowce szaleją.Niebawem dostana oborniku a na wiosnę mocznik i wtedy będą przyrosty.Tak naprawdę na piachu wszystko da rade tylko trzeba się napracować.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Ktoś tutaj zaproponował sosnę czarną,która nie jestem pewien czy będzie tam dobrze rosnąć.Tam gdzie mam działkę w wielu miejscach zalesiają nieużytki z bardzo ubogą suchą,kwaśną i piaszczystą glebą i sosna pospolita świetnie tam sobie radzi ale w jednym miejscu została wysadzona sosna czarna około 10 lat temu i bardzo nędznie rośnie.Sosna czarna ma większe wymagania wilgotnościowe od pospolitej co u ciebie z tego co opisałeś będzie spełnione ale chyba też wymaga nieco żyźniejszych i nie aż tak bardzo zakwaszonych gleb . Na pewno dobrze będzie tam rósł rokitnik.
Cezaryyy
100p
100p

Post »

Generalnie moja propozycja jest taka, żeby zaopatrzyć się w sadzonki w szkółce leśnej w swoim nadleśnictwie. Niech to będą różne gatunki od sosny przez graba po jesiona, koszt będzie naprawde niewielki a warto zobaczyć jak sadzonki się zachowają bo przez neta ciężko cokolwiek powiedzieć(gdybyśmy zobaczyli teren na żywo to byłoby bezproblemowo wskazać gatunki). Jeśli rzeczywiście wiosną jest wysoki poziom wody i były by trudności z sadzeniem i większe zagrożenie od przymrozków itd to proponuję sadzenie jesienne. Jak fajnie było by mieć teraz taki kawałek ziemi i taki problem żeby go zalesić bo to fajne wyzwanie :D
lobo25
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

serdecznie dziekujemy za wszystkie odpowiedzi. jakies zdjecie moze wrzuce. generalnie to jest brzeg rzeki Świder. i tak jak powiedzialem na wiosne swider wylewa. Ale na naszej dzialce nie ma wody stojacej.
Co do funcji-to nie ma az takiego znaczenia. Nie powiem ze jak by bylo cos iglastego-moja zona kocha sosny i wszystko co iglaste bedzie super. niestety sa tam bardzo stare olchy ale takie bardzo wysokie i troche zaslaniaja nam teren.... a wycinka nie wchodzi w gre. Okolice parku krajobrazowego rzeki Świder.

Pomyslimy o tych propozycjach waszych iglastych.

Jestesmy mocno poczatkujacy w tematach dzialkowych ;) moja zona ma dobra reke do roslin wiec pewnie bedzie wszystko roslo, tylko nie ukrywam zalezy nam na szybkim przyroscie dlatego te pytania.

jeśli bedziecie ieli jeszcze jakies ugestie to z niecierpliwoscią czekamy na pomysly.
Cezaryyy
100p
100p

Post »

A jak daleko jest ta działka od brzegu rzeki? I jeśli rzeka wyleje to jak długo stoi tam woda?
lobo25
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

generalnie mamy dzialke do samej rzeki-wiadomo tylko pas ochronny musimy zostawic. woda nie stoi-4 lata mieszakamy i nie stala nigdy tylko jest bardzo grzaska po prostu...

-- 30 wrz 2012, o 09:02 --

pojedziemy do nadleśnictwa i zobaczymy co powiedza... co maja i w jakich cenach.
Cezaryyy
100p
100p

Post »

No to jest najlepsze rozwiązanie, super decyzja bo leśnik doradzi najlepiej bo wie co rośnie :D
Ja myśle, że jeśli lubicie iglaste drzewa to trzeba wybrać coś ze świerka i sosny(troche dalej od rzeki), mogą to być różne gatunki naprawde gama jest olbrzymia. Odpada modrzew bo nie lubi wachań wody w glebie oraz jodła, która w tej częsci kraju będzie przemarzała. Mówie to tylko teoretycznie bo terenu nie widziałem :D
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Jodła odpada jakakolwiek bo nie lubi wody.
Modrzew częściowo wytrzymuje zaleganie wody,ale nie bez przesady także może klapnąć w każdej chwili
Ze świerka może byc serbski /wytrzymuje wysoki poziom wód gruntowych bo mam / i pospolity. Kłujący odpada .
Daglezja zielona lub jak będzie to sina też ładna.
Jałowce wszelkiej maści odpadają.
I jak Cezary mówi jest szeroki wybór odmian. /z sosen to odpada wejmutka
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Post »

Zawsze można posadzić Cypryśnika i Metasekwoje.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”