porady

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Iwona_k
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 mar 2012, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

porady

Post »

Witam. Mam takie pytanko czy opłaca się zajmować sprzedażą rozmnażaniem roślin .Lubię to robić i chciałabym aby to było moje zajęcie a raczej praca tylko cz z tego da się wyżyć :?:
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: porady

Post »

To zależy jakie rośliny chcesz sprzedawać.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

I na jaką skalę :wink:
Awatar użytkownika
alicka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 gru 2007, o 13:42

Post »

To zależy nie tylko od roślin jakie chcesz rozmarzać ale i od Twojego podejścia do tego biznesu i na jaką skale.

Ja osobiście i grupka moich znajomych już się nacięliśmy na rośliny z tzw. nie sprawdzonego źródła i obecnie preferujemy wymiany, ja mam sporą rodzinę wiec tu dostane coś ciekawego to i podzielę się roślinką ze znajomymi. Początki jak każdego biznesu na pewno będą trudne, bo na naszym rynku jest wiele firm z katalogową wysyłką, których oferta może dla wielu wydaje się droga ale pewna.

Do odważnych świat należy, jeśli nie spróbujesz to nie będziesz wiedzieć, gdy włożysz w to serce, pieniądze i dobry sposób na reklamę to się opłaci, ale nikt nie gwarantuje, że sukces będzie natychmiastowy- to proces wieloletni.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

Chyba podstawą tego jest mieć pieniądze na "wystartowanie" z tym biznesem.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Iwona_k
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 mar 2012, o 19:26

porady

Post »

Nie chcę hodowli na wielką skalę. Na razie sama rozmnażam swoje rośliny nawet z dobrym efektem i właśnie zastanawiałam się że może zacząć by je sprzedawać. Wiem że mamy kryzys ale jak ktoś lubi rośliny to znajdzie parę groszy na coś czego jeszcze niema. Mieszkam na wsi i ludzie coraz bardziej zaczynają dbać o swoje ogrody może się uda. Dziękuję za odpowiedź i proszę o więcej :wit
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Musisz się też zorientować na co będzie popyt ,na jakie rośliny.A także jaka jest konkurencja i czym dysponuje i za ile ma.
Oraz oczywiście ważne jest podejście do klienta /a ludzie konsumenci są naprawdę różni :lol: /i wiedza o roślinach,bo przychodzą czasem laicy,że wiedzą że ładne i że zielonym do góry ale co dalej to nie wiedzą i łopatologiczne tłumaczenie począwszy od nazwy poprzez warunki uprawy ,dobór gleby i stanowiska. Także trochę wiedzy należy też najlepiej mieć.Pozdrawiam :wit
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Odwiedzając szkółki i punkty sprzedży widzę, że podaż już przewyższa popyt.Wiele roślin jest 'zamęczonych' w doniczkach daremnie czekających na klienta :roll:
wisteria
200p
200p
Od: 30 lip 2011, o 15:05

Post »

"rośliny zamęczone w doniczkach".Właśnie tak. Lepiej się sprzedają rośliny kwitnące, bo wiele osób kupuje "oczami" i nie widzi potencjału w małej sadzonce, a jak już są kwitnące, to powinny mieć doniczkę co najmniej 10 litrów. :( Tylko wtedy to się nie opłaci.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

One nie męczą się w doniczkach przy reg. i odpowiedniej pielęgnacji. Widziałem w Berlinie buki purpurea które miały ponad 10m wys. :wink:
wisteria
200p
200p
Od: 30 lip 2011, o 15:05

Post »

A na czym polega taka pielęgnacja? Nawadnianie do każdej doniczki? Co jeszcze? I jak były stabilizowane, żeby się nie przewracały (zmora szkółek-wiatr)? Zdradźcie trochę profesjonalnych sztuczek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”