porady
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: porady
To zależy jakie rośliny chcesz sprzedawać.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
I na jaką skalę 

- alicka
- 10p - Początkujący
- Od: 11 gru 2007, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To zależy nie tylko od roślin jakie chcesz rozmarzać ale i od Twojego podejścia do tego biznesu i na jaką skale.
Ja osobiście i grupka moich znajomych już się nacięliśmy na rośliny z tzw. nie sprawdzonego źródła i obecnie preferujemy wymiany, ja mam sporą rodzinę wiec tu dostane coś ciekawego to i podzielę się roślinką ze znajomymi. Początki jak każdego biznesu na pewno będą trudne, bo na naszym rynku jest wiele firm z katalogową wysyłką, których oferta może dla wielu wydaje się droga ale pewna.
Do odważnych świat należy, jeśli nie spróbujesz to nie będziesz wiedzieć, gdy włożysz w to serce, pieniądze i dobry sposób na reklamę to się opłaci, ale nikt nie gwarantuje, że sukces będzie natychmiastowy- to proces wieloletni.
Ja osobiście i grupka moich znajomych już się nacięliśmy na rośliny z tzw. nie sprawdzonego źródła i obecnie preferujemy wymiany, ja mam sporą rodzinę wiec tu dostane coś ciekawego to i podzielę się roślinką ze znajomymi. Początki jak każdego biznesu na pewno będą trudne, bo na naszym rynku jest wiele firm z katalogową wysyłką, których oferta może dla wielu wydaje się droga ale pewna.
Do odważnych świat należy, jeśli nie spróbujesz to nie będziesz wiedzieć, gdy włożysz w to serce, pieniądze i dobry sposób na reklamę to się opłaci, ale nikt nie gwarantuje, że sukces będzie natychmiastowy- to proces wieloletni.
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Chyba podstawą tego jest mieć pieniądze na "wystartowanie" z tym biznesem.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
porady
Nie chcę hodowli na wielką skalę. Na razie sama rozmnażam swoje rośliny nawet z dobrym efektem i właśnie zastanawiałam się że może zacząć by je sprzedawać. Wiem że mamy kryzys ale jak ktoś lubi rośliny to znajdzie parę groszy na coś czego jeszcze niema. Mieszkam na wsi i ludzie coraz bardziej zaczynają dbać o swoje ogrody może się uda. Dziękuję za odpowiedź i proszę o więcej 

Musisz się też zorientować na co będzie popyt ,na jakie rośliny.A także jaka jest konkurencja i czym dysponuje i za ile ma.
Oraz oczywiście ważne jest podejście do klienta /a ludzie konsumenci są naprawdę różni
/i wiedza o roślinach,bo przychodzą czasem laicy,że wiedzą że ładne i że zielonym do góry ale co dalej to nie wiedzą i łopatologiczne tłumaczenie począwszy od nazwy poprzez warunki uprawy ,dobór gleby i stanowiska. Także trochę wiedzy należy też najlepiej mieć.Pozdrawiam 
Oraz oczywiście ważne jest podejście do klienta /a ludzie konsumenci są naprawdę różni

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Odwiedzając szkółki i punkty sprzedży widzę, że podaż już przewyższa popyt.Wiele roślin jest 'zamęczonych' w doniczkach daremnie czekających na klienta 

-
- 200p
- Od: 30 lip 2011, o 15:05
"rośliny zamęczone w doniczkach".Właśnie tak. Lepiej się sprzedają rośliny kwitnące, bo wiele osób kupuje "oczami" i nie widzi potencjału w małej sadzonce, a jak już są kwitnące, to powinny mieć doniczkę co najmniej 10 litrów.
Tylko wtedy to się nie opłaci.

- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
One nie męczą się w doniczkach przy reg. i odpowiedniej pielęgnacji. Widziałem w Berlinie buki purpurea które miały ponad 10m wys. 

-
- 200p
- Od: 30 lip 2011, o 15:05
A na czym polega taka pielęgnacja? Nawadnianie do każdej doniczki? Co jeszcze? I jak były stabilizowane, żeby się nie przewracały (zmora szkółek-wiatr)? Zdradźcie trochę profesjonalnych sztuczek.