Przymrozek w sierpniu

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
WiwatPorzeczki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 sie 2012, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Przymrozek w sierpniu

Post »

Witajcie! Mój pierwszy wątek na forum, bo tego tematu nigdzie nie znalazłam, więc będę wdzięczna za każdą radę możliwie sprawdzoną, choć mam nadzieje, że rzadko sie tak zdarza -
w nocy 27/28 sierpnia był u nas (pod Częstochową) przymrozek i wszystkie nasze cukinie, patisony, pomidory i ogórki, które wczoraj jeszcze pięknie rosły i owocowały mają zeszklone, zwiędnięte liście... Teraz jest prawie 30 stopni...
Co powinnam zrobić? Czy zrywać te zwiędłe liście?
Czy zostawić rośliny w spokoju?
Czy zbierać owoce, w tym zielone pomidory, czy czekać?
Czy może jeszcze coś innego?
Pomożecie?

I jeszcze się podpiszę, bo w loginie nie mam przecież imienia ;-)
Pozdrawiam - Gosia :-)

Już masz. :wink:
babuchna
Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przymrozek w sierpniu

Post »

Pomóc Ci nie potrafię, piszę, bo jestem zaszokowana... w sierpniu ;:202 Toż to koszmar jakiś... aż się wierzyć nie chce... szczerze współczuję ;:167
WiwatPorzeczki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za odpowiedź! Nawet sie zastanawiałam, czy potraktujecie ten post poważnie, bo sama bym nie uwierzyła... Termometr u sąsiada zarejestrował w nocy -4,9.
Taki mamy "mikroklimat", bo teren jest jakby w dołku i zawsze zbiera sie tu cała mgła z okolicy i jest najzimniej. Na szczęście sie stąd wynosimy, ale dopiero w przyszłym roku i w tym miałam jeszcze nadzieję na mnóstwo patisonów... :-/ Na pocieszenie dodam, że kapusty mróz nie rusza! :-P
Aha i i cieszę sie, że mam podpis! Dziękuję :-)
Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Gosiu, gdybyś tak przewidziała ten przymrozek i zarzuciła kawałki podwójnej otuliny na rośliny to by ocalały. U mnie było tak 18 maja i sadzonki w gruncie przetrwały .
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O ile w ogóle podawali w prognozach, że będzie przymrozek.
Grania - jak w zeszłym roku patrzyłam na pogodę i podawali, że na początku maja śnieg u mnie spadnie, to się nieźle uśmiałam. Ale jak rzeczywiście 2 maja zobaczyłam mocno sypiący śnieg za oknem, to już nie było mi do śmiechu... :(
Takie mamy niestety kaprysy pogodowe :(
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
WiwatPorzeczki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

U nas ostatni mróz i to -7 było 17/18 maja i tamten rzeczywiście przewidziałam, bo przymrozek w maju, to normalna rzecz w Polsce, wtedy było wszystko przykryte i miało sie dobrze... no, ale w sierpniu to jeszcze nie słyszałam i stąd pytanie czy ktos sie z tym spotkał i wie co robic dalej... ja póki co marynuję patisony i obserwuję pomidorki na krzakach... :-P
Pozdrawiam Gosia
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14

Post »

Może nie przymrozek ale to, że w końcem sierpnia temperatura spada w okolice zera nie jest czymś dziwnym.
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19

Post »

I tutaj jedyna korzyść mojej lokalizacji, czyli nad samym morzem. W sierpniu w nocy to najmniej było +14'C, ale w dzień ...... dziś +15'C.

Poza tym - same minusy, najczęściej od maja do sierpnia w dzień jest 10'C mniej niż na południu.
ewamaria
100p
100p
Od: 9 sie 2012, o 10:01

Post »

Nigdy nie spotkałam się u mnie z przymrozkiem w sierpniu, dziś (południowa strona Lublina) było jakieś 29-30 stopni, ale lekki wiaterek łagodził upał. Na działce siedziałam w bluzeczce bez rękawów do 21-ej, nie było już wiatru i tylko takie lekkie wieczorne ciepełko. W tej chwili "urzeduję" na balkonie, 23 stopnie, ciepło, pogodnie.
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19

Post »

ewamaria pisze:Na działce siedziałam w bluzeczce bez rękawów do 21-ej, nie było już wiatru i tylko takie lekkie wieczorne ciepełko. W tej chwili "urzeduję" na balkonie, 23 stopnie, ciepło, pogodnie.
Jeszcze wczoraj też tak siedziałem, tylko że w dzień było 42'C, zaś o 21:00 około 28'C. Niestety, nie nad ,,moim" morzem.
WiwatPorzeczki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

:-)
To widze, że zainspirowałam Was do dyskusji o pogodzie :-P
W każdym razie dziękuję za odzew, a przy okazji nauczyłam sie czujności niezależnie od pory roku i sporządzania pikli z zielonych pomidorów :-)
Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Współczuję przymrozku. We wrześniu to jest normalne, ale w sierpniu pierwszy raz widzę. Pewnie, że z zielonych pomidorów się da wiele rzeczy robić. Jeśli są w pełni rozwinięte, mogą jeszcze dojrzeć na parapecie, i nasiona da się uzyskać.
pozdrawiam, Gunnar
Barbaraa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 sie 2011, o 14:42

Post »

Gosiu,ja też mieszkam w okolicy Częstochowy i faktycznie tej sierpniowej nocy był przygruntowy przymrozek.
U mnie na szczęście tylko bazylię zmroziło, ale u znajomych właśnie dynie, patisony i kilka krzaczków pomidorów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”