Przycinanie miłorzębów - jak i kiedy ?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
micior
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 sie 2012, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Przycinanie miłorzębów - jak i kiedy ?

Post »

Witam,
Mam w ogrodzie 2 miłorzęby:
Obrazek Obrazek
Rosną jak głupie :-), w tym sezonie większy przyrósł prawie metr na wysokość i ma ok 2,5m wysokości.
I moje pytanie: w których miejscach i w jakiej porze je przyciąć, żeby rozrastały się "wszerz" ?
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Re: Przycinanie miłorzębów - jak i kiedy ?

Post »

Miłorząb rośnie bardzo wolno.Jedni pragną mieć takie przyrosty drudzy je tną :wink:
Teraz jest już za późno na ciecie.W jakim województwie mieszkasz? na jakiej glebie one rosną?
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Wolno to on startuje.A na obecne czasy to mają duże przyrosty.
:roll:
Jak wszerz to cięcie z góry.Ogólnie można go przyciąć i te przyrosty zboku to się zagęsci cały.Wczesna wiosna.Zabezpieczyć rany pastą ogrodniczą lub farba emulsyjna z dodatkiem środka przeciwgrzybowego.
Tylko tak swoją drogą to ja bym nie przycinał wcale niech rośnie naturalnie.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
micior
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi,
Do Napoleon: w śląskim, trudno to nazwać glebą :-), piasek, glina, kamienie. Nic na tym nie chciało rosnąć, nawet trawnik, więc przykryłem agrowłókniną, przysypałem żwirem i powoli buduję roślinność w donicach. Ale miłorzębom najwyraźniej to pasuje (one siedzą po bożemu, w glebie)
Do RobertP2: gdyby ogród był większy, dałbym im żyć :-)
A rozwijając moje pytanie: czy ważne jest w którym miejscu utnę ? Za czy przed rozgałęzieniem ? A przyrosty boczne przy samym pniu czy dalej ?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Jeżeli utniesz przy samym pniu będzie się rozgałęziały inne gałęzie a jak utniesz po pędach przed rozgałęzieniem to on się rozgałęzi na samych końcach czyli o powiem to tak żeby zobrazować zamiast jednej gałęzi swoistego przewodnika będziesz miał ich po kilka.Także i w taki sposób się rozgałęzi.Może powstać ciekawy efekt/ale to zależy oczywiście od Ciebie.Roślina która jest cięta i broni się także będzie wypuszczać czując się zagrożona nowe pędy /nawet z pnia jeżeli będzie radykalnie przyjęta.Na pierwszy rzut oka stwierdzić można że z pnia więcej nie wypusci :D ale po przycięciu zrobi to/I to dotyczy wszystkiego co się tnie .Liściaste/
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Po co chcesz przycinać? Przecież to jest piękny, naturalny pokrój tego drzewa, strzelisty z odchodzącymi piętrowo prawie pod kątem 90 stopni gałęziami.Wszystko ma być pokaleczonymi sekatorem 'kulkami' :roll: Jeśli taki pokrój Ci nie odpowiada to posadź inne drzewo.
micior
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za wszystkie odpowiedzi i porady, z większości z nich skorzystam niniejszym zamykając wątek :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”