Domowy sos uncle bens- podaj przepis

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
krystynac50
200p
200p
Od: 9 lut 2010, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Domowy sos uncle bens- podaj przepis

Post »

Widziałam kiedyś przepis na domowy sos "Uncle bens" ze śliwką ale go nie zanotowałam sprawdzałam w necie ale teraz nie znalazłam
Czy ktoś zna taki przepis . A może macie jeszcze inne sprawdzone przepisy na ten sos.
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Domoy sos uncle bens- podaj przepis

Post »

krystynac50 ja ma w swoich szpargałach przepis na sos śliwkowy słodko-kwaśny, ale robiłam go wieki temu i pamiętam że był świetny. Mogę podać, ale wolałabym go jeszcze raz przetestować. Ew jak byś robiła to uważaj na ilość octu winnego. W przepisie masz albo wersję prostą (z powidłami) albo 'na bogato' ,ja robiłam z chińskim sosem
Śliwkowy sos słodko-kwaśny
Składniki:
1 puszka ananasów w syropie
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1 szklanka octu winnego 6% - chyba mniej o połowę??
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki mąki kukurydzianej (ew. ziemniaczanej)
2 łyżki zimnej wody
1 szklanka domowych powideł śliwkowych (albo przepis poniżej)
Wykonanie:
Rozdrobnione ananasy z syropem, cukier, szklanka wody, ocet i sos sojowy wrzucić do garnka i doprowadzić do wrzenia.
Wymieszać 2 łyżki mąki kukurydzianej z zimną wodą, wrzucić do mieszanki ananasowej. Ogrzewać do wrzenia, stale mieszając. Schłodzić do temperatury pokojowej, wymieszać z powidłami śliwkowymi albo z chińskim sosem śliwkowym. Zamknąć i przechowywać w lodówce.

Przepis na powidła śliwkowe do sosu
Składniki:
2 szklanki pokrojonych wydrylowanych śliwek,
1 szklanka cukru
1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
śliwki i sok z cytryny gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Dodać cukier i mieszać aż wszystko jest dobrze połączone. Gotować przez 15 do 20 minut, aż do uzyskania konsystencji gęstego miodu. Zebrać piankę, zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

Chiński sos śliwkowy

Składniki:
paczka suszonych śliwek (ok. 200 g)
4 łyżki octu winnego (2 łyżki soku z cytryny)
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki bardzo drobno posiekanej cebuli
2 łyżeczki świeżego utartego imbiru
2 łyżeczki mielonego red chili lub mielony pieprz czerwony
2 ząbki zmiażdżonego czosnku,

Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki w rondlu. Doprowadzić do wrzenia, stale mieszając, dusić kilka minut.
Ostudzić, a następnie schłodzić. Smakuje najlepiej trzymany w lodówce zamknięty przez dobę. Można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
krystynac50
200p
200p
Od: 9 lut 2010, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowy sos uncle bens- podaj przepis

Post »

Dzięki Moniko mam sporo węgierek i chcę zrobić z nich przetwory spróbuję sos słodko - kwaśny
Pozdrawiam
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”