Dieta św.Hildegardy
Dieta św.Hildegardy
Nie wiem czy ten temat był już na forum,bo gdy wpisuję w wyszukiwarce,to mam informację ze brak takiego tematu.Chciałabym poznać Wasze opinię na ten temat,jeśli ktoś to już stosował i był w ogóle zainteresowany.
Re: Dieta św.Hildegardy
Bardzo interesujące,cyt:
Najważniejszymi napojami są piwo i wino. O herbacie i kawie jeszcze wtedy nie słyszano.
Najważniejszymi napojami są piwo i wino. O herbacie i kawie jeszcze wtedy nie słyszano.
- Malgorzata284
- 10p - Początkujący
- Od: 18 gru 2010, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Właśnie czytam "Św Hildegarda z Bingen.Praktyczny poradnik zdrowego życia"-książkę,która jak twierdzą autorzy nawet nowicjuszom przybliży podane przez tą niezwykłą zakonnicę zasady życia.
"Aby to,co spożywacie było waszym lekarstwem" -to motto tego poradnika.Faktyczne dużo przepisów,recept na konkretne przypadłości.Szczególne miejsce w kuchni Hildegardy stanowią przyprawy i oczywiście orkisz.Dużo miejsca poświęca kamieniom szlachetnym i ich oddziaływaniu na ludzki organizm.Najbardziej rozśmieszyło mnie hasło KŁÓTLIWOŚĆ w rozdziale :"Środki lecznicze"
Lekarstwem jest picie gaszonego wina z wodą z kamienia oraz noszenie chalcedonu w formie naszyjnika lub kamienia,dodatkowo parówka z kasztana szlachetnego.Jedyną apteką oferującą środki na kłótliwość jest apteka Hildegardy
"Aby to,co spożywacie było waszym lekarstwem" -to motto tego poradnika.Faktyczne dużo przepisów,recept na konkretne przypadłości.Szczególne miejsce w kuchni Hildegardy stanowią przyprawy i oczywiście orkisz.Dużo miejsca poświęca kamieniom szlachetnym i ich oddziaływaniu na ludzki organizm.Najbardziej rozśmieszyło mnie hasło KŁÓTLIWOŚĆ w rozdziale :"Środki lecznicze"
Lekarstwem jest picie gaszonego wina z wodą z kamienia oraz noszenie chalcedonu w formie naszyjnika lub kamienia,dodatkowo parówka z kasztana szlachetnego.Jedyną apteką oferującą środki na kłótliwość jest apteka Hildegardy

Pozdrawiam - Małgorzata
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To musi być świetna pozycja ...do biblioteczki.
Podobnie jak przepisy kulinarne Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

Podobnie jak przepisy kulinarne Lucyny Ćwierczakiewiczowej.
Nie smakują Ci bażanty i inny pospolity drób?