Bylina przy krawężniku
Bylina przy krawężniku
Bardzo proszę o radę. Zrobiłam podjazd na samochód od krawężnika do siatki sąsiadów zostało mi 63 cm dł 150 cm. Chciałabym tam posadzić roślinkę która długo kwitnie i jest dość wysoka ale nie pokładająca się. Pomiędzy tą pustym kawałkiem mam z jednej strony żywopłot szybko rosnący a z drugiej orzecha laskowego. Dlatego marzy mi się coś kolorowego. Może ktoś ma jakiś pomysł? Pozdrawiam
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bylina przy krawężniku
Ciężko będzie ale może poszukaj coś z traw? np. miskant chiński "zebrinus" ? on lubi słońce . Najlepiej wstaw fotkę tego miejsca, będzie łatwiej.
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A może gailardia albo pysznogłówki /monarda/, floksy wiechowate- one kwitną raczej letnia porą, to mozna jeszcze jakieś tulipany na wiosnę. A może liliowce
Jest taki wybór, że nie wiadomo co by Ci się spodobało. Pospaceruj po ogrodach forumowych moze coś Ci wpadnie w oko 

Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
-
- 200p
- Od: 30 lip 2011, o 15:05
Może niskie krzewuszki, albo tawuły, one długo zdobią, choć to nie byliny.
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
To raczej krzew niż bylina ale może hortensja? Są odmiany które powtarzają kwitnienie i kwitną aż do jesieni. Albo Dalie, są bajecznie kolorowe - tylko je trzeba wykopywać na zimę.
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Czy w miejscu tym pada cień, a może jest słonecznie? Ziemia jest sucha czy wilgotna?
Najciekawiej chyba wyglądają rośliny różniące się pokrojem, wysokością i kolorem liści i kwiatów - zestawione razem
(posadzone w odpowiednich odległościach).
Najciekawiej chyba wyglądają rośliny różniące się pokrojem, wysokością i kolorem liści i kwiatów - zestawione razem
(posadzone w odpowiednich odległościach).
Bardzo dziękuję za super rady musze je przemyśleć. Myślałam również o rózach piennych bo są wysokie i jak samochód stanie to będzie je widać. Co wy na to?
-- 18 sie 2012, o 14:36 --
Zapomniałam powiedzieć ziemia jest raczej gliniasta i od rana jest tam słońce
-- 18 sie 2012, o 14:36 --
Zapomniałam powiedzieć ziemia jest raczej gliniasta i od rana jest tam słońce
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 mar 2012, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Róż piennych to ja nie polecam - podjazd w zimie trzeba odśnieżać i śnieg prawdopodobnie poleci na krzewy i może je łamać. Przerabiałyśmy to w mojej mamy ogrodzie. W takim miejscu sprawdzają się rośliny, które zimują w postaci karp, kłączy. Nie żadne krzewy, iglaki. U mojej mamy rosną trzykrotki, tawułki, trawy ozdobne, chociaż jest to raczej suche miejsce i do słońca, więc jest trochę pracy z podlewaniem.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Róże pienne odradzam, trzeba je zabezpieczać na zimę, bo często przemarzają.
Mogłabyś pomyśleć o różach rabatowych przeplatanych bukszpanami lub jakimiś szczepionymi iglakami, żeby zimą nie było smutno.
Mogłabyś pomyśleć o różach rabatowych przeplatanych bukszpanami lub jakimiś szczepionymi iglakami, żeby zimą nie było smutno.
-
- 200p
- Od: 30 lip 2011, o 15:05
Z róż to polecam drobnokwiatowego mozarta. Jak już zacznie to kwitnie "cięgiem".

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie w mój problem i pomoc!!!!