Jak na nowo zagospodarować ziemny taras przed oknem

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TysiaK7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 sie 2012, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jak na nowo zagospodarować ziemny taras przed oknem

Post »

Witam od czterech lat mam usypaną hałdę ziemi przed oknem od pokoju :wink:
To centralna strona domu od drogi, okno jest pod południe. Do tej pory było tak: owy tras ziemny zarzuciałam agrowłókniną, obiłam palikami, obsadziłam kwiatkami, z czasem agrowłoknina niszczała ( koty wszystkich sąsiadów ostrzyły na niej pazury :wink: ) więc przestrzeń między kwiatami obrzuciłam kamieniem polnym. W tym roku kolejny armagedon przeszedł przez niego a mianowicie przebudowywalismy góre - zmienialismy konstrukcje dachu, zniszyczylismy agrowólknine kompletnie, ziemna nieco się obsuneła, palik pokrzywiły... woła o pomnste do nieba ;:218
Spore to jest powiedzmy w kwadracie ok 4,5x 4,5 m.
Nie chce tak samo chę coś zmienić, ale co???
Po 1 chciałabym to trochę zestopniować, wiecie o co mni chodzi tak jakby zrobić 2 stopnie, ale nie mogę rozszerzyć bo pod drugim oknem obok jest piwnica na miał i okno do ktorego się go zsypuje.
Po 2 bardziej urozmaicić i obsadzić bardziej róznorodnie a przede wszystkim w takiej wersji żeby mi coś tak kwitło od wiosny do jesien itz jedno okwitalo a zaczynalo następne. W sumie nie muszą to być koniecznie kwiaty, może jakieś niskie krzewy, byle dawały odpowiedni urok
Doradźcie coś proszę ;:196

sorry ze osobami ( ze mną i dziećmi) ale tylko takie fotki mam na kompie:
1. w pierwszym roku Obrazek

2. w drugim roku Obrazek
Obrazek

3. w trzecim roku ( z kamnieniem polnym)
Obrazek
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Re: Jak na nowo zagospodarować ziemny taras przed oknem

Post »

Tysiak to teraz jak rozumiem tam nie masz nic tak ? tylko gołą ziemię ?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
TysiaK7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nie - mam to co na ostatniej fotce tzn kwiaty (przekwitnięte) i kamień polny ale wszystko jest zdewastowane remontem, więc czekam na porę deszczową :wink: wrzesien/październik i chce wszystko zerwać, zrzucić agrowółknine i zaczynac od podstaw.
Spaliła mi sie lampa w aparacie i jestem chwilowo przed zakupem nowego wiec nie jestem w stanie zaoferowac aktualnej fotki.
Wiem że na dobre forum trafiłam - pomożecie :D :oops:
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Zapytam się jeszcze czy masz jakiś ganek z przodu ? Bo wpadł mi do głowy jeden pomysł ,zrobić po środku z desek ( albo lepiej z podkładów ) ścieżkę gdzie można by było krzesło ustawić albo dwa i malutki stolik na kawę.
Kamienie bym zostawił,może nie wszystkie ale te najładniejsze.
Rośliny i tu ogromny wybór nie wiem jaka jest Twoja wiedza na temat gatunków ale przejrzyj :
-tawuła japońska 'Golden Carpet/ ,,Golden Princess''/Tawuła van Houtte'a 'Gold Fountain'---- kwitnie i ma kolorowe liscie
-Berberys Thunberga 'Admiration' / Berberys Thunberga 'Orange Rocket'
-Jałoce płążace /połączone z niską kosodrzewiną
-rośliny kwasolubne ale tutaj obstawał bym za azalią wielkokwiatową ( w odmianach ) całość przykryć agrowkłókiną ,nasypać kory /lub dodatkowo dać roslinę zadarniająca typu barwinek ( wymaga cięcia potem )
można wsadzić róże pnące na pergoli która by się opierała o ścianę.
Awatar użytkownika
TysiaK7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Musze się szerzej ujawnić :wink:
Owszem usypując tę ziemię, taras miałbyc tarasem użytkowym, ale co roku coś się przy domu dzieje i dom od 3 lat zyskał z boku wernadę ok 60 m 2 więc jest gdzie posiedzieć, a w tym roku ją zadaszyliśmy i cały dom zyskał inny wymiar. Wczesniej dosłownie była to stodoła (a poważnie ponad 30 lat temu rodzice dostali pozwolenie na budynek gospodarczy a nie dom bo mieszali na końcu wsi ...takie kiedys były czasy :wink: ) więc teraz nasyp ma raczej mieć charakter dekoracyjny niż użytkowy.
Na pierwszej fotce to co widać to z metr, dwa w tył mam już ogrodzenie. Centralnie w werande jest furtka a obok niej duża czereśnia, to ona daje cień, po za tym pustka, warta zagospodarowania :wit A i przy samym płocie tak jakby za moimi plecami w lewym rogu i tuż przy furtce są dwie porzeczki (pozostałośc po ogródkach, ale to dałoby sie przeniesć na rodziców ogródek warzywny w innej częsci podwórka) i po lewej zaraz za tą jedna porzeczka jest jeden świerk malutki ( sadziłam go z córka w ciąży więc ma charakter sentymentalny i chciałabym go w cokolwiek w komponować) To małe okienko z przodu jest do wsypywania miału więc tu trzeba ominąć, po za tym można szaleć :D
Obrazek

a to bok podwórka bardziej od bramy wjazdowej ( lepszy profil domu)
Obrazek

a to całkiem z boku od letniej kuchni i warzywniaka rodziców
Obrazek

Tak ja pisałam to raczej ma być część dekoracyjna, bo podwórko ogólnie duże jest, dom też i jak to bywa z powiedzeniem 'małe dzieci mały kłopot..." odnośnie dużego domu i dużego podwórko to samo... a szczególnie koszty utrzymania.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Łe to masz gdzie sadzić :D te ostatnie zdjecie to moje oczy widzą pergole /najlepiej drewniana a na niej do wyboru :
-albo pożyteczne tj .winorośl .ub jeżyna pnąca
-lub tylko dla picu róże pnące ,powojniki lub wiciokrzewy .

cholerka ,żeby nie te okno w piwnicy to można by było powiększyć nasyp
Awatar użytkownika
TysiaK7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

wygrzebałam jeszcze jedno z remontu tu bardzie widać całą przestrzeń taras z pustym ogródkiem.
Z boku sąsiadem jest siostra mamy więc problemów w sensie "z sasiadami' nie ma :wink: Obrazek

Zrobieniem przy samy domu mam jeszcze jeden problem, bedziemy kiedys ocieplać (styropian), ale to za górami, za lasami... teraz musimy sprostować sie po dachu, za rok zrobić go na gotowo tj gont, okna dachowe, podbitka, w kolejny znowu cos... i tak do usr... śmierci... a tak poważnie cieszy to wszystko tylko czemu wszystko tak drogo ;:219

Wygooglowałam sobie roslinki, fajne, azalie są piękne ale te doniczkowe zawsze uśmiercam :oops:, mam nadzieje ze ogrodowe łatwiejsze w pielęgnacji?
Docelowo tez "kiedyś " miał bedzie wsypywany tym okienkiem podłóznym na werandzie, ale póki dziadek pali dziadek rzadzi :wink: nie ma tak mu wygodniej bo piec c.o. jest w pwnicy pod tym tarasem ziemny, mam po prostu bliżej miał, a 72 zobowiązuje :wink:

Tą pergole to gdzie proponowałbyś wrzucić? Na zdjęciach chyba widać, cześć wernady ma barierkę własnie z pergoli (taki tani zamiennik barierki żeby mi dziecko do piwnicy nie wpadło) docelowo tez marze o barierce powiedzmy takiej: Obrazek
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

No coś takiego lub też krata do samego końca /boki /środek zostaje jaki jest

Co do azalii łatwiejsze w uprawie a ,że poleciłem wielkokwiatowe bo wytrzymalsze.
Aha jeszcze jedno napisz a raczej ustaw w profilu skąd jesteś,to ułatwia dobieranie roślin
Awatar użytkownika
TysiaK7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ustawione, trochę jurą u nas pachnie po okolicach wiele pustych kamieniołomów :D
wracając do pergoli to cokolwiek pnące piękne, z użytkowych typu winogron ucieszyły się ojciec ( to taki sadownik amator) i dzieciaki, byle to nie przeszkadzało za kilka lat w ocieplaniu ;:131
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Pnącza możesz regulować ,winorośl to przez przycinanie wczesnowiosenne .Ale do tego będzie czas wrócić,
Wracajac do wysepki może lubisz jakieś rośliny ? a może przejrzyj ogrody innych i coś się spodoba to zobaczymy co i jak i czy pasuje itp.
Awatar użytkownika
TysiaK7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Przegladając to forum od kilku dni ;:oj aż zawrotu głowy dostałam, jest wiele rzeczy które mi się podoba ale...
totalnie nie znam się co gdzie i z czym można sadzić (chodzi mi o warunki glebowe, światło i własne sąsiedztwo roślin)
że podoba mi się dana rzecz nie znaczy że bedzie pasowac z całością, a za mało wiem zeby umieć okreslić jak widzę całość.
Raczej lubie prostotę i harmonię ale jak to przedstawić na zieleni nie wiem :oops:
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Każdy popełnia błędy i naprawia je w miarę doświadczenia /i połamanych szpadli :lol: /.Zrób sobie listę i będzie wiadomo co zostawić a co się nie nadaje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”