Jakie polecacie oryginalne kwiatki do pokoju?

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
pati_1526
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 sie 2012, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jakie polecacie oryginalne kwiatki do pokoju?

Post »

Chodzi mi o niskie, zwykłe (nie płożące ani zwisające :) ) kwiaty doniczkowe do postawienia na parapet, biurko, stolik i gdzie tylko będę mieć miejsce :D Szczególnie interesują mnie te, które ładnie i oryginalnie kwitną, np. gloxinia. Dodam, że mam pokój z oknem wschodnim i jest dosyć ciepły-25 stopni. Proszę o propozycje :)
- Halo? Tu pralnia.
- Dzień dobry. Czy mogłaby pani wyprać moje życie w Perwol Color Magic? Bo ostatnio tak jakoś straciło kolor...
Awatar użytkownika
Marlenka X
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 cze 2012, o 19:13

Re: Jakie polecacie oryginalne kwiatki do pokoju?

Post »

:wit guzmania, frizea, fittonia (nie kwitnie,ale jest mała i ma ładne,kolorowe listki :) ), skrzydłokwiat... jak mi coś jeszcze wpadnie to napisze :D
Miłego dnia
Awatar użytkownika
pati_1526
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki ;:196 Wpadła mi w oko fittonia :) Orientujesz się może, czy można ja dostać w kwiaciarni i ile kosztuje? A propos guzmanii i frizei to dostałam kiedyś coś podobnego, ale po kilku miesiącach "kwiat" na górze usechł i już więcej nie zakwitła :(
- Halo? Tu pralnia.
- Dzień dobry. Czy mogłaby pani wyprać moje życie w Perwol Color Magic? Bo ostatnio tak jakoś straciło kolor...
Awatar użytkownika
Marlenka X
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 cze 2012, o 19:13

Post »

Cieszę się,że coś doradziłam :heja :) Ja swoje fittonię różowe nabyłam jakiś czas temu w Biedronce (za chyba 4 zł),a dziś w E.Leclerc czerwoną (za 5 zł) Jeśli chodzi o kwiaciarnie/ogrodników to musisz zapytać,ale myśle,że będą mieć :D (choć na pewno trochę droższe). Guzmanie/frizee kwitną tylko raz niestety :( ,ale wypuszczają takie odnóżki :lol: ,które można rozmnożyć. Pozdrawiam :uszy

-- 10 sie 2012, o 19:28 --

Zapytaj w tym wątku :arrow: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... t=co+gdzie może ktoś coś będzie wiedział :) Dodam,że uzytkowniczka Rapunzel coś nie coś o fittoniach wie :D
Miłego dnia
Awatar użytkownika
pati_1526
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ok dziękuję ci bardzo ;:196
- Halo? Tu pralnia.
karolinaczy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 cze 2012, o 20:19

Post »

Nie wiem, czy Ci się to spodoba, ale ja postawiłabym na roślinki cytrusowe (podobno najładniej owocuje kalamondyna, dla mnie ciekawa roślina jest też kawa czy cynamon) albo na kaktusy :) Dosyć prosto jest doprowadzić do kwitnienia mammillarie, rebutie, aylostery...
Awatar użytkownika
pati_1526
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Nie, roślin cytrusowych nie lubię, ale te kaktusy to naprawdę jest fajny pomysł. Muszę się zastanowić, bo te gatunki, które podałaś ślicznie kwitną :D
- Halo? Tu pralnia.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale do kwitnienia potrzebują zimowania, a od wiosny duuużo słońca, więc...
pati_1526 pisze: kwiaty doniczkowe do postawienia na biurko, stolik i gdzie tylko będę mieć miejsce Dodam, że mam pokój z oknem wschodnim
... tu nie bardzo się nadają :wink:
karolinaczy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 cze 2012, o 20:19

Post »

Zawsze można spróbować. Gatunki, które podałam, stoją sobie u mnie co prawda na południowym oknie, ale nie mają specjalnych warunków do zimowania - na wiosnę czekają grzecznie na swoim miejscu i mimo to obficie kwitną. Jeszcze prościej - zaprosić do domu grudniki :)

Jak nie kaktusy - może postawić na kawę (nie lubi pełnego słońca)?
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Niskie ciekawe to również skrętniki i od wschodu rosną i kwiyną, lub jakieś niskie anturium, storczyki miniaturki :wit
Awatar użytkownika
pati_1526
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

pati_1526 pisze:Ale do kwitnienia potrzebują zimowania, a od wiosny duuużo słońca, więc...

pati_1526 napisał(a):
kwiaty doniczkowe do postawienia na biurko, stolik i gdzie tylko będę mieć miejsce Dodam, że mam pokój z oknem wschodnim

... tu nie bardzo się nadają :wink:
A w necie znalazłam, że kaktusy dobrze rosną na wschodnim. A z zimowaiem to sobie poradzę:)

A grudniki i skrętniki to nie są czasem wiszące?
- Halo? Tu pralnia.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Grudniki to co prawda epifity, ale nie mają pokroju zwisającego ani płążącego. Przy sprzyjających warunkach mogą wina zakwitnąć. Natomiast skrętniki są śliczne jak kwitną i trwa to chyba długo, ale jak nie kwitną to chyba ich liście nie oszałamiają urodą:)
Ja z fittoniami jakoś ostatnio mam problemy. Jedne po przesadzeniu mi padły, a drugie w kupnej kompozycji są w coraz gorszym stanie. Jedyna ich zaleta to możliwość postawienia w cieniu.
Ja bym polecała do takich warunków również sansewierie, zwłaszcza ładnie wybarwiona Gold Hahni. Nie sprawia w sumie problemow. Jedyne, co może jej zaszkodzić to nadmiar wody.
Awatar użytkownika
pati_1526
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Sprawdzałam w necie skrętniki i ich kwiatki są prześliczne ;:215 Jednak chciałabym prosić jeszcze o wymagania, sposób pielęgnacji lub link do jakiejś stronki :)
Jeszcze pytanko w sprawie odmiany tej sansewerii, bo ma naprawdę ładne liście, w przeciwieństwie do innych gatunków, za którymi nie przepadam. Czy ona kwitnie? Jeśli tak, to jak? :)
- Halo? Tu pralnia.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

JA skrętnikipodlewałam raz na 10 dni trochę od góry i trochę na spodek i gotowe
Awatar użytkownika
foorfooq
200p
200p
Od: 20 paź 2011, o 22:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fittonie to są bezproblemowe rośliny. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to to że źle znoszą podsuszanie. Jeżeli będą miały cały czas wilgotne podłoże będą rosły i cieszyły oczy ładnymi kolorami liści. Przetrenowane, w chwili obecnej mam coś ok. 20 różnych odmian fittoni :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”