Przyrosty roczne roślin iglastych

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
silownia125
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 lip 2012, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Przyrosty roczne roślin iglastych

Post »

Witam.Nie wiecie skąd wziąć informacje o rocznych przyrostach roślin iglastych?Bardzo mnie to interesuje!:)Wielkie dzięki.
Piotrrr
50p
50p
Od: 20 lip 2012, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przyrosty roczne roślin iglastych

Post »

Takich informacji raczej nie znajdziesz. Każdy iglak ma swoją wrodzoną ceche kształtu i wzrostu. Na wzrost rośliny wpływa wiele czynników: nasłonecznienie, wilgotność gleby, żyzność gleby w składniki, czy stosujesz nawozy, nawet ciężar i twardość ziemi ma duże znaczenie w rozrastaniu sie korzeni. Skupmy sie na jednym gatunku iglaków, dla przykładu w tamtym roku wysiałem świerki pospolite i w pierwszym roku miały wielkość od 4 do 10cm - czyli żaden przyrost tyle że siewki zeszły. Natomiast teraz juz w drugim roku swoją wielkość znacznie pomnożyły i mają od 15 nawet do 40cm. Z obserwacji wynika że czym większe drzewko i większy korzeń tym więcej przyrasta co rocznie, ale to nie musi być regułą. Kilkuletnie świerki średnio przyrastają 50cm rocznie, natomiast u większych okazów przyrosty zaobserwowałem nawet do 1m. Po prostu musisz wyciągnąć wnioski przyrostów z własnych obserwacji.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I dodam ,że dużo zależy również od pogody.Świerk pospolity rekordzista 1,5 metra ,przegiał to sekator musiał isć w ruch,serbski 65 cm ,połowę uciąłem.Każdy iglak ( i inne rośliny ) to odrębny organizm i nawet siewki z tego samego siewu będą się zachowywać inaczej.Normalne :lol:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie jedna koreanka ( a mam trzy) rośnie po 50-60 cm rocznie !
jakiś mutant, bo pozostałe dwie po 8 - 10 cm
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”