confidor i diazol 500ew

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Bea2012
100p
100p
Od: 17 lip 2012, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

confidor i diazol 500ew

Post »

witam,
czy któryś z tych preparatów nadaje sie do opryskania iglaków na przędziorka
nie mam ;:185 w tej chwili możliwości zakupienia środków polecanych przez forumowiczów
dziękuję i pozdrawiam,beata
pozdrawiam,Beata
DarekRz

Re: confidor i diazol 500ew

Post »

Nie bardzo- obydwa to typowe insektycydy. Może kontaktowo - jakby oprysk padł bezpośrednio na przędziorka to i go załatwi, ale ogólnie nie licz na zauważalną skuteczność.
Bea2012
100p
100p
Od: 17 lip 2012, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dzięki,no to musza czekać do soboty ;:174

-- 25 lip 2012, o 13:59 --

a to może pościągać im te sieci na już
i może silnym stumieniem wody to potraktować?
pozdrawiam,Beata
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Silnym czy mgiełką- przędziorek nie lubi żadnej wody- nie zaszkodzi.
A co do środków to mam pewną teorię- Confidor zawiera przede wszystkim imidachlopryd, tę samą substancję czynną co Provado polecane na przędziorki także. Zaś Diazol należy do fosforoorganicznych, które selektywne z natury (poza wyjątkami) nie są, więc trują wszystko.
http://www.ochronaroslin.agro.pl/
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
DarekRz

Post »

Skoro w sobotę możesz mieć jakiś lepszy, selektywny akarycyd, to nie wiem czy warto pryskać Diazolem czy Confidorem, choć przyznaję, że Maryann dobrze kombinuje - jakąś skuteczność powinny wykazywać przynajmniej na formy dorosłe. Jednak to są dość paskudne zajzajery- szczególnie Diazol - a ich skuteczność na przędziorki umiarkowana. Szkoda truć pożyteczną faunę owadzią w ogrodzie. Zamgławianie wodą - dobry pomysł na czas do soboty.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Na przędziory z natury i tak jeden oprysk nie wystarczy. Po tygodniu trzeba powtórzyć.
Po drugie na coś te ... i tak kupione były i wypryskać trzeba... Wszystko zależy od stanu rośliny.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
kondziu24
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 lip 2012, o 14:12

Post »

Na przędziorki dobry jest Talstar lub Omite ( uwaga bardzo śmierdzi i nie jestem pewny czy jest jeszcze dostępny) ja kropiłem tymi środkami plantację selera i działało bez szkody na plantacji więc i tu nie musisz raczej mieć obaw o jakieś nieporządane efekty
Awatar użytkownika
Calpurnia
200p
200p
Od: 5 sie 2011, o 23:13

Post »

TO ja się dopiszę. Mam confidor i agricolle, czy coś z tego mi pomoże na tarczniki? Dodam od razu, że metoda przecierania tutaj odpada - mam spory krzak i nie da się fizycznie przetrzeć wszystkich listków. Na opakowaniu confidora napisano, że jest na czerwce, więc może to?
Obrazek
Ha en bra dag!
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zmieszaj je daj po 1 ml każdego na 1 l wody.
Awatar użytkownika
Calpurnia
200p
200p

Post »

Dzięki. Jeszcze jedno. Na Confidorze napisano, zeby nie stosować w zamkniętych pomieszczeniach, a na dworzu jest nocą około 0. Boję sie, ze nie zadziała no i że wymrozi grubosza, ale z drugiej strony nei chciałabym się podtruć (alergia) ani podtruć kota. Co radzisz?
Obrazek
Ha en bra dag!
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Opryskaj i zostaw w pomieszczeniu do którgo nikt przez te: 8-10 h nikt nie będzie wchodził np. łazienka po wieczornej toalecie oprysk rano wywietrzyć a roślina na swoje miejsce.
Awatar użytkownika
Calpurnia
200p
200p

Post »

Super. dziękuję.,
Obrazek
Ha en bra dag!
ODPOWIEDZ