Ohajo jak chcesz zdobyć punkty u lubej zrób tą konfiturę
Konfitura agrestowa z imbirem
To jest przepis z netu, ale mocno przeze mnie zmodyfikowany
Najpierw imbir:
0,5 kg świeżego imbiru
0,8 kg cukru
1 litr wody
kilka kawałków suchego cynamonu, w ostateczności szczypta mielonego
kilka goździków
szczypta soli
Wykonanie
Imbir obrać ze skórki i pokroić na bardzo cienkie plasterki (do 2 mm). Wrzucić do garnka, zalać zimną wodą, żeby imbir był przykryty. Zagotować i gotować na ?małym ogniu? przez 10 min. Odcedzić, ponownie zalać wodą i gotować jak wyżej, odcedzić.
Do garnka wlać zimną wodę, dodać cukier, cynamon, goździki i sól oraz odcedzony imbir i gotować tak długo i baaardzo wolno, aż syrop będzie mieć konsystencję lejącego się miodu.
W syropie zostawić tak na oko garść imbiru, resztę płatków wyjąć, wyjąć też goździki i cynamon.
Z pozostałego ja robię imbir kandyzowany (odcedzam płatki imbiru z syropu, przekładam na papier do pieczenia wysypany lekko cukrem, lekko przysypuję cukrem i pozostawiam do wyschnięcia. Przechowuję w zamkniętym pojemniku w zasięgu ręki
No to teraz konfitura agrestowa
Składniki:
1kg agrestu
Wykonanie:
Agrest umyć i poobcinać ogonki i resztki po kwiatostanie. Wsypać do garnka z gorącym syropem imbirowym i płatkami imbiru, delikatnie wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu ok. 1 godziny od czasu do czasu mieszając garnkiem, nie żadną łyżką itp.. Zostawić w garnku do następnego dnia i powtórzyć gotowanie prze ok. 1 godzinę. Gorącą konfiturę nałożyć do słoiczków, zakręcić, postawić "do góry nogami".
Koniec
Ja właśnie w tej chwili jestem w trakcie robienia..to imbir

to już dodany agrest czerwony

a to imbir kandyzowany się suszy