Brzozy - leśny kącik
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 kwie 2012, o 19:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Brzozy - leśny kącik
Witam serdecznie,
Mam problem, otóż chciałabym zrobić w swoim o ogrodzie kącik leśny z brzozami, Czy teraz mogę posadzić sadzonki brzózek czy poczekać i na jesień dopiero? Czy takie młode brzózki z pola też się nadają do siedzenia ?
Liczę na wasza pomoc:)
Mam problem, otóż chciałabym zrobić w swoim o ogrodzie kącik leśny z brzozami, Czy teraz mogę posadzić sadzonki brzózek czy poczekać i na jesień dopiero? Czy takie młode brzózki z pola też się nadają do siedzenia ?
Liczę na wasza pomoc:)
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: SADZENIE BRZOZY
Witaj
Się nadają ... nawet kilkumetrowe . Zrób to jesienią lub wiosną jak nie będzie mieć liści, będzie przez pierwszy rok wyglądać gorzej niż źle ale po regularnym podlewaniu da radę na drugi rok być piękna i zdrowa. Pamiętaj o dużej bryłce korzeniowej
Się nadają ... nawet kilkumetrowe . Zrób to jesienią lub wiosną jak nie będzie mieć liści, będzie przez pierwszy rok wyglądać gorzej niż źle ale po regularnym podlewaniu da radę na drugi rok być piękna i zdrowa. Pamiętaj o dużej bryłce korzeniowej

Najlepiej poczekać, ale jeśli masz dostęp już teraz można próbować. Przy sadzonkach z pola, radzę pamiętać, że podbieranie ich z lasu nie jest legalne - a na terenach należących do kogoś, trzeba mieć pozwolenie właściciela na pozyskanie rośliny ;)
Brzózki też stosunkowo łatwo wyrastają z nasion, więc prócz sadzonek, można w odpowiednim miejscu i czasie wysiać też nasiona. Tu jest fajny temat: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =33&t=7379 trwa to oczywiście dłużej.
Brzózki też stosunkowo łatwo wyrastają z nasion, więc prócz sadzonek, można w odpowiednim miejscu i czasie wysiać też nasiona. Tu jest fajny temat: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =33&t=7379 trwa to oczywiście dłużej.
Re: Brzozy - leśny kącik
Znajdź jakąś szkółkę mają w donicach ,można takie sadzić przez cały czas.Groszowa sprawa.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- wolfdog
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 kwie 2011, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja nie podlewałem regularnie, może dlatego, że mam ich ze 150 i nawet ładnie idą w górę. Lepiej sadzić moim zdaniem późną jesienią. Moje jesienne już dawno przerosły te posadzone półtora roku później wiosną choć były dużo mniejsze.PiotrekP pisze:Witaj
Jedyna francowata plaga to koziołki szwędające się po pobliskich łąkach. Zawsze go coś zaswędzi...
Semper fidelis
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Ja również chcę posadzić taki brzozowy lasek. Ale ma to być brzoza papierowa. Ona ma cudną korę. Znalazłam ogłoszenie na allegro. 10 zł za metrowe sadzonki. Chyba nieźle?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 mar 2008, o 10:49
A czy brzozy można podcinać? - według mnie tak bo powinny się również zagęścić! - amoże nie?
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
Starszych Brzóz z nie wolno ciąć.
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
- Dorota71
- Kontakt:
Cięlam zwykle brzozy i wiem, że takie ze ściętymi czubkami dużo szybciej rosną. Ale jakoś zagęszczenia się ich nie zauważylam.
- LilaRose
- 200p
- Od: 22 paź 2009, o 23:02
W sprawie cięcia brzóz polecam wątek: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =33&t=7779
Pozdrawiam- Liliana
Według mnie nie powinno się przycinać brzóz bo zmienia sie ich malowniczy pokrój a chyba nie o to nam chodzi. Pięknie wygląda taka kępa brzóz posadzona razem z trawami, wrzosami, brzozą niską, małymi azaliami i rododendronami. Warto dodać derenia białego do takiej kompozycji gdyż jego czerwone pędy na zimę będą ładnie odcinały się od śniegu i białej kory brzozy 

Ogród pod Dębową Górą
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=49050" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=49050" onclick="window.open(this.href);return false;
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Ja też jestem przeciwna wszelkiemu poprawianiu natury. Każde drzewo ma swój pokrój, podobnie jak każdy z nas ma swój charakter. Zdrowa brzoza jest w miarę gęsta, i daje piękny ażurowy cień.
Oczywiście, jeśli konary włażą w okna albo na linie elektryczne, to wtedy potrzebna jest korekta.
Oczywiście, jeśli konary włażą w okna albo na linie elektryczne, to wtedy potrzebna jest korekta.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Mój brzozowy lasek rośnie bez mojej ingerencji. Jak lasek to lasek
Posadziłam kilka patyczków obok siebie. Po trzech latach mają ze trzy metry. Tak się zakochałam w tych drzewach, że posadziłam bliżej domu odmianę płaczącą, nie szczepioną.

- Dorota71
- Kontakt:
A ja przyszykowałam kawał ziemi, żeby właśnie taki lasek brzozowy sobie posadzić.
I też posadziłam płaczącą, nieszczepioną formę wiosną tamtego roku. Jest już spora i cudownie rośnie.
I też posadziłam płaczącą, nieszczepioną formę wiosną tamtego roku. Jest już spora i cudownie rośnie.
- wolfdog
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 kwie 2011, o 11:10
Ja mam lasek około 200 brzóz. Gadam sobie z nimi
. W tym roku zrobiłem dookoła ogrodzenie z siatki leśnej ponieważ systematycznie na wiosnę koziołka swędziała czacha. Pierwszej wiosny skasował mi około 10 drzewek, następnej kolejna 10. W tym roku tylko z 5 szt. Trzy lata wyprowadzał mnie z równowagi.

Semper fidelis