Brzozy - leśny kącik

Drzewa ozdobne
aneta_women
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 kwie 2012, o 19:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Brzozy - leśny kącik

Post »

Witam serdecznie,

Mam problem, otóż chciałabym zrobić w swoim o ogrodzie kącik leśny z brzozami, Czy teraz mogę posadzić sadzonki brzózek czy poczekać i na jesień dopiero? Czy takie młode brzózki z pola też się nadają do siedzenia ?

Liczę na wasza pomoc:)
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: SADZENIE BRZOZY

Post »

Witaj
Się nadają ... nawet kilkumetrowe . Zrób to jesienią lub wiosną jak nie będzie mieć liści, będzie przez pierwszy rok wyglądać gorzej niż źle ale po regularnym podlewaniu da radę na drugi rok być piękna i zdrowa. Pamiętaj o dużej bryłce korzeniowej :wink:
alviczka
50p
50p
Od: 5 lip 2012, o 20:03

Post »

Najlepiej poczekać, ale jeśli masz dostęp już teraz można próbować. Przy sadzonkach z pola, radzę pamiętać, że podbieranie ich z lasu nie jest legalne - a na terenach należących do kogoś, trzeba mieć pozwolenie właściciela na pozyskanie rośliny ;)
Brzózki też stosunkowo łatwo wyrastają z nasion, więc prócz sadzonek, można w odpowiednim miejscu i czasie wysiać też nasiona. Tu jest fajny temat: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =33&t=7379 trwa to oczywiście dłużej.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Brzozy - leśny kącik

Post »

Znajdź jakąś szkółkę mają w donicach ,można takie sadzić przez cały czas.Groszowa sprawa.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
wolfdog
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 kwie 2011, o 11:10

Post »

PiotrekP pisze:Witaj
Się nadają ... nawet kilkumetrowe . Zrób to jesienią lub wiosną jak nie będzie mieć liści, będzie przez pierwszy rok wyglądać gorzej niż źle ale po regularnym podlewaniu da radę na drugi rok być piękna i zdrowa. Pamiętaj o dużej bryłce korzeniowej :wink:
Ja nie podlewałem regularnie, może dlatego, że mam ich ze 150 i nawet ładnie idą w górę. Lepiej sadzić moim zdaniem późną jesienią. Moje jesienne już dawno przerosły te posadzone półtora roku później wiosną choć były dużo mniejsze.
Jedyna francowata plaga to koziołki szwędające się po pobliskich łąkach. Zawsze go coś zaswędzi...
Semper fidelis
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Ja również chcę posadzić taki brzozowy lasek. Ale ma to być brzoza papierowa. Ona ma cudną korę. Znalazłam ogłoszenie na allegro. 10 zł za metrowe sadzonki. Chyba nieźle?
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
wva
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 mar 2008, o 10:49

Post »

A czy brzozy można podcinać? - według mnie tak bo powinny się również zagęścić! - amoże nie?
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Post »

Starszych Brzóz z nie wolno ciąć.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Cięlam zwykle brzozy i wiem, że takie ze ściętymi czubkami dużo szybciej rosną. Ale jakoś zagęszczenia się ich nie zauważylam.
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p
Od: 22 paź 2009, o 23:02

Post »

W sprawie cięcia brzóz polecam wątek: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =33&t=7779
Pozdrawiam- Liliana
tmaksym
50p
50p
Od: 23 lis 2011, o 09:32

Post »

Według mnie nie powinno się przycinać brzóz bo zmienia sie ich malowniczy pokrój a chyba nie o to nam chodzi. Pięknie wygląda taka kępa brzóz posadzona razem z trawami, wrzosami, brzozą niską, małymi azaliami i rododendronami. Warto dodać derenia białego do takiej kompozycji gdyż jego czerwone pędy na zimę będą ładnie odcinały się od śniegu i białej kory brzozy ;:173
Ogród pod Dębową Górą
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=49050" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Ja też jestem przeciwna wszelkiemu poprawianiu natury. Każde drzewo ma swój pokrój, podobnie jak każdy z nas ma swój charakter. Zdrowa brzoza jest w miarę gęsta, i daje piękny ażurowy cień.
Oczywiście, jeśli konary włażą w okna albo na linie elektryczne, to wtedy potrzebna jest korekta.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Mój brzozowy lasek rośnie bez mojej ingerencji. Jak lasek to lasek :-) Posadziłam kilka patyczków obok siebie. Po trzech latach mają ze trzy metry. Tak się zakochałam w tych drzewach, że posadziłam bliżej domu odmianę płaczącą, nie szczepioną.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A ja przyszykowałam kawał ziemi, żeby właśnie taki lasek brzozowy sobie posadzić.
I też posadziłam płaczącą, nieszczepioną formę wiosną tamtego roku. Jest już spora i cudownie rośnie.
Awatar użytkownika
wolfdog
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 kwie 2011, o 11:10

Post »

Ja mam lasek około 200 brzóz. Gadam sobie z nimi ;:124 . W tym roku zrobiłem dookoła ogrodzenie z siatki leśnej ponieważ systematycznie na wiosnę koziołka swędziała czacha. Pierwszej wiosny skasował mi około 10 drzewek, następnej kolejna 10. W tym roku tylko z 5 szt. Trzy lata wyprowadzał mnie z równowagi.
Semper fidelis
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”