Malowanie starych rollborderów

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
AkiMG
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 wrz 2008, o 22:45

Malowanie starych rollborderów

Post »

Witam serdecznie,
postanowiłem odświeżyć rollbordery w swoim ogrodzie. Wcześniej zostały źle zaimpregnowane, więc teraz chciałem zrobić wszystko tak jak należy. Kupiłem impregnat stosowany dotyczczas (Drewnochron, kolor sosna + drewnochron bezbarwny jako podkład). Rollbordery wyczyściłem papierem ściernym, nałożyłem pierwszą warstwę impregnatu (drewno wyraźnie pociemniało). Niestety, problem pojawił się podczas nakładania drugiej, już kolorowej warstwy, drewnochron kolorowy tego nie kryje, nawet po nałożeniu drugiej kolorowej warstwy!
Pytanie, czy mogę zapomnieć o jasnych, żółto-pomarańczowych rollborderach (owy kolor sosny), czy jest to kwestia słabo kryjącego specyfiku? Poradźcie proszę co mam zrobić, czy wybrać drewnochron innej firmy o kolorze sosny, czy raczej w tej chwili celować już w ciemne kolory, ponieważ jasne nie ukryją pociemniałego drewna?

Rollborder przed czyszczeniem:
Obrazek

Po czyszczeniu:
Obrazek

Pierwsza warstwa - impregnat bezbarwny:
Obrazek

No i dwie warstwy drewnochronu kolorowego :(
Obrazek
DarekRz

Re: Malowanie starych rollborderów

Post »

Jeśli chcesz pozbyć się przebarwień na drewnie to przed malowaniem albo wymoczyć rolbordery w preparacie chlorowym typu Bielnar lub w roztworze wodorotlenku sodowego (np. Kret do rur) - uwaga żrący - potem wypłukać , wysuszyć i dopiero malować. Problem polega na tym, że i chlor i wodorotlenek zniszczą mocno druty, którymi połączone są półwałki.

Wnioski we własnym zakresie :wink:
AkiMG
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za odpowiedź, o tym nie wiedziałem.
Opjca jak najbardziej fajna, tyle że posiadam około 100m rollborderów, moczenie, suszenie itp. kosztowałoby dużo pieniędzy i czasu... O druty się nie martwię :)
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Otóż to drewnochrony nie stety albo stety bo to normalne nic nie robią z przebarwieniem i jak coś ściemniało lub zczarniało to tego nie zakryje w taki sposób jakbyśmy sobie tego życzyli.Zawsze w tym miejscu będzie inny odcień.I tak jak pisał Darek wyczyścic drewno ,wybielić bo owa barwa pięknej sosny będzie ale na świeżym czystym drewnie :) Można by było się pokusić jeszcze o mechaniczne zeszlifowanie starej warstwy,odpylić potem to i impregnować. Tylko to też kupa roboty ,najlepiej to jak ja walnać ciemniejszy kolor potem i gra ,ważne żeby nie próchniało a kolor ? e do każdego idzie się przyzwyczaić.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
AkiMG
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A jakieś konkretne firmy polecacie? Brać klasyczny drewnochron (ten z wiewiórką) czy coś innego? A może impregnat akrylowy? Chodzi mi generalnie o to który specyfik najlepiej kryje.
Uprzedzę od razu, że zdaje sobie sprawę z tego że impregnat akrylowy jest na bazie wody... rollbordery będą pomalowane tak, że widoczna część będzie w kolorze, niewidoczna (ta wkopana w ziemię) będzie pokryta czymś w rodzaju dysperbitu (coś a'la smoła)
AkiMG
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Kupiłem drewnochron o najciemniejszym kolorze i po położeniu pierwszej warstwy widzę że znowu będzie ciężko... Impregnat wręcz omija resztki starego koloru, którego nie było widać po przeszlifowaniu, a dopiero po nałożeniu pierwszej warstwy bezbarwnej. Rollbordery wyglądają gorzej niż przed impregnacją... Ratujcie! Czy jest jakiś sposób na ukrycie tych niedoskonałości? Może jakaś farba ftalowa albo akrylowa? Czyszczenie tego na nowo nie wchodzi w grę bo nie wszędzie da się wejść papierem itp.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Drewnochron jest z tzw. połyskiem ?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
AkiMG
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Chyba bez połysku.
Temat rozwiązany - poczyściłem wszystko na nowo, ale tym razem używając szlifierki taśmowej plus tam gdzie się nie dało dojść gruboziarnisty papier ścierny i jasny drewnochron kryje...
a że 2 tygodnie poprzedniej roboty w plecy to już inna historia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”