Backhousia Citriodora (Mirt Cytrynowy), informacje na temat

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
v-brancati
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 cze 2012, o 03:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Backhousia Citriodora (Mirt Cytrynowy), informacje na temat

Post »

Witam serdecznie! :)

To mój pierwszy post. Wcześniej nie korzystałem z pomocy tutejszych forumowiczów - a raczej o nią nie prosiłem, bo zawsze znajdywałem potrzebne mi informacje w założonych już tematach - ale tym razem liczę na każdą udzieloną mi informację. Wiem, że jest tutaj wielu doświadczonych znawców w dziedzinie ogrodnictwa, dlatego mam nadzieję na pomoc przy temacie dotyczącym mirtu cytrynowego.
Po wpisaniu nazwy łacińskiej, tudzież jej potocznej nazwy w wyszukiwarkach internetowych nie wyświetla się ani jeden temat w języku polskim, który traktowałby o uprawie tej rośliny. Wiele osób wypowiada się na temat mirtu zwyczajnego, ale nie jestem pewien, czy informacje tam zawarte odnoszą się także do Backhousii, która co prawa wygląda podobnie, ale rośnie w przyrodzie nie w basenie Morza Śródziemnego, ale u Wybrzeży Australii.
A teraz do rzeczy, żeby zbytnio nie zanudzać. ;) Dostałem nasiona tej rośliny. Czy wie ktoś może, jak je wysiać (ile w przybliżeniu trwa kiełkowanie)? Jak zajmować się tymi roślinkami, które wykiełkują?
Bardzo liczę na pomoc.
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Backhousia Citriodora (Mirt Cytrynowy), informacje na temat

Post »

Witaj v-brancati :)
zanim od doswiadczonych w ogrodnictwie forumowiczow otrzymasz wskazowki spiesze z informacjami zawartymi na temat Backhousia Citriodora w niemieckiej sieci.

Kilka danych:
Pochodzenie / dystrybucja: Australia (Queensland)
Habit: wolno rosnacy sredniej wielkosci krzew lub duże drzewo do 8m (w ich naturalnym srodowisku nawet do 20m).
Siew: utrzymywac w lekko wilgotnej (nie mokrej) ziemi z mieszanina kompostu i piasku lub perlitu w jasnym i cieplym (23 ° C +) miejscu.
Czas siewu: przez cały rok, najlepiej na wiosnę!
W donicy / hydrokulturze: Backhousia citriodora podczas letnich miesiecy najlepiej w czesciowo zacienionym, slonecznym miejscu, w zima powinien przebywac w jasnym pomieszczeniu w temp. 10-15 ° C, starsze okazy toleruja temperature nawet krotko przed zamarznieciem.
Latem nalezy podlewać regularnie, w okresie zimowym tylko tyle wody zeby nie dopuscic do calkowitego wyschniecia bryły korzeniowej.
Jako podloze jest dobra standartwa gleba z dodatkiem piasku lub perlitu w ilosci wystarczajacej do zapewnienia dobrej przepuszczalnosci. Stosowac nawoz o powolnym dzialaniu.

Backhousia Citriodora stosowana jak przyprawa swieza i suszona w kuchni, do herbat, ciast czy dan miesnych i rybnych. Liscie zawieraja dużo olejku (wagowo 4-5%), suszona ma bardziej intensywny smak.
Wspaniale smakuje herbata z lisci Backhousia Citriodora.

http://asgap.org.au/APOL25/mar02-5g.html
Zdjęcie pochodzi z w/w strony/KaRo
W Niemczech mozna kupic przyprawe Zitronenmyrte. Przyprawa nie jest tania bo 1 kg kosztuje 150-200 ?.
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
v-brancati
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 cze 2012, o 03:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Backhousia Citriodora (Mirt Cytrynowy), informacje na temat

Post »

Dziękuję Januszu za odpowiedź. :)
Dużo przydatnych informacji z czego bardzo się cieszę. Próbuję w takim razie wysiać je według powyższych wskazówek. :) Nie wiedziałem, że z samych liści można parzyć herbatę, byłem przekonany, że stosuje się je tylko jako dodatek aromatyzujący. Jeśli uda mi się odchować choćby jeden mirt cytrynowy na pewno takiej spróbuję. :)
Ciekawi mnie jeszcze tylko ile trzeba mniej więcej czekać, aż nasiona wykiełkują. Ktoś może wie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”