Nierówne wschody siewek

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
wertyytrew
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 cze 2012, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Nierówne wschody siewek

Post »

Witam mam na mojej działce taki problem jak na zdjęciu już od kilku lat.
Sianie różnych warzyw z nasion(koper, marchewka itp) różnie rosną a mianowicie na początku koper i marchew rosną falami.
Tak się dzieje już od kilku lat na tej stronie działki, po drugiej są ziemniaki.
Działka jest orana dwa razy w roku, dawniej po orce była bronowana ciągnikiem to myślałem że ciągnik ubija ziemie, ale teraz od trzech lat orkę przeprowadzam sam dzikiem to odpada bronowanie, a nadal rośnie falami.
Obrazek
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Re: Nierówne wschody siewek

Post »

A czy orka jest tylko jesienna? Czy orzesz na wiosne?

Wykonaj badanie pH w kilku miejscach. Przydała by się fotka podłoża, aby określić stan gleby, która to klasa? Czy stosujesz obornik?
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p

Post »

Po powiększeniu zdjęcia chyba widzę Twoje błędy, ale najpierw czekam na Twoje odpowiedzi.
wertyytrew
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Obornik od krów daję co drugi rok cały rozrzutnik ciągnikowy na 8 arów, oram na jesień na zewnątrz z dwóch stron, a na wiosnę tzw, na skład do środka i na zewnętrznej stronie rośnie ładniej niż reszta pola.
W ubiegłym roku zauważyłem wzmożony wzrost skrzypu polnego, chyba muszę zastosować wapno nawozowe, teraz chyba jest za późno?
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p

Post »

Pierwsza rzecz, zapomnij o orce wiosennej - nawet po tym zdjęciu widać że lekko zniszczyłeś strukture gleby co wiąże się z tym brak podsiąkania wody, lub tylko miejscowy. Po prostu jesienią ostra skiba a wiosna tylko agregat - orka wiosenna to najgorsza głupota w naszym klimacie.
Kolejna rzecz, zacznij od badania pH, wykonaj pomiar w kilku miejscach, jeśli gleba będzie kwaśna lub lekko kwaśna jesienią przed zabiegami uprawowymi zastosuj krede, nie wapno węglanowe tylko krede (wapno węglanowe pokaże Ci efekty za min.2-3 lata).
Krede możesz kupić na tony o wiele taniej wychodzi, lub zworkowaną po 25kg - koszt około 10zł za worek.

Co do ilości, to najpierw musimy poznać wartość pH.
wertyytrew
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Kilka lat temu zamiast orki wiosennej zastosowałem kultywacje z agregatem i żałuję.
Z samej wiosny było OK, ale później była tragedia było strasznie twardo i już nigdy nie będę tego robił!
Po drugiej stronie działki w tym roku są ziemniaki i na tamtej stronie nie ma takiej sytuacji, jak na następny rok będą warzywa myślę ze będzie po staremu czyli OK.
A tą kredę trzeba stosować na jesień?
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p

Post »

Ciekawa sytuacja, to wszystko zależy od osoby która wykonuje ten zabieg. Było twardo może dlatego że agregat uprawiał zaraz po sporym deszczu mieszając błoto a nie ziemię. Uwierz mi że po nim przez dłuższy czas ziemia jest ja puch, ale każdy robi to co chce i za kilka lat się przekonasz.
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04

Post »

Witam. Wertyytrew, z tego, co podałeś wynika, że działka ma za wysoki poziom wody gruntowej, szczególnie wiosną. Wymaga drenowania. Podstawy? Wzrost przy stałych bruzdach-rowkach lepszy, na ziemniakach, które rosną w redlinach "nic się nie dzieje". Sprawdzić możesz kopiąc dołek i mierząc ile od powierzchni jest lustro wody. Inwazja skrzypu może być tego dowodem. Pozdr, Francik.
Francik
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zaobserwuj w czasie ulewnego deszczu gdzie tworzą się "jeziorka" z wody. W tych miejscach masz na pewno gorsze wschody. Twoja grządka jest płaska z tendencja do lekkich wgłębień - zrób ja lekko wypukłą - w czasie deszczu/bezpośrednio po nim/ nie powinna tam stać woda i głębokie bruzdy co kilka metrów do których woda deszczowa spłynie
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
wertyytrew
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

To chyba będzie to, na następny rok zrobię inaczej.
Na jesień zrobię bruzdę na środku zagonu a na wiosnę naoram na tzw skład i bruzda będzie po obu stronach i to musi rozwiązać problem, dzięki za treściwe rady.
asiula2706
50p
50p
Od: 7 wrz 2011, o 18:44

Post »

a może nasionka są na różnej głębokości? ręczne sienie - robienie dołeczków, sienie, i przysypywanie może być nie równe, jest jeszcze druga możliwość- a może działka była wcześniej czymś pryskana od chwastów?(oczywiście na jesieni lub wiosną przed siewem)
Joanna
wertyytrew
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Środków chwastobójczych nigdy nie stosowałem, a siejemy w następujący sposób robimy rowki za pomocą listewki wciskamy na odpowiednią głębokość i równiutko delikatnie się rozsiewa nasionka, a później lekko przesypuje ziemią.
Na obrazku przekrój listwy wymiary wedle gustu.
Listewka Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”