Pomoc w doborze czegoś wysokiego jako tło w cieniu

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kwiaty_poli
500p
500p
Od: 5 gru 2011, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Pomoc w doborze czegoś wysokiego jako tło w cieniu

Post »

Witam Was kochani. W zeszłym roku założyłam rabatę w cieniu orzecha włoskiego. Problemów z roślinami nie mam, za to mam problem z płotem. Mianowicie wygląda 'łyso' a chciałabym aby w tle roślin coś było wysokiego. Posadziłam przy płocie coś ok. 30 sadzonek bluszczu o długości ok 15 cm, ale albo stoją w miejscu albo nie chcą się czepiać :/ Wydaje mi się, aby zarosło mi cały płot musiałabym czekać kilka dobrych rad... Mam też wysokie rośliny jak w rogu hortensja drzewiasta, liguaria czy pluskwica, ale drażni mnie widok płotu, ogród wydaje się nie dokończony. Znacie może jakieś inne pnącze, które szybko zarosło by mi płot? A może jakieś tuje, które by rosły w cieniu?? Będę wdzięczna za rady. Ogrodnik ze mnie raczej marny z krótkim dwu-letnim stażem...
I zdjęcie owego nieszczęsnego 'łysego' płotu
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomoc w doborze czegoś wysokiego jako tło w cieniu

Post »

Winobluszcz ładnie rośnie w cieniu i szybko , możesz też użyć cisa.
Ja mam żywopłot z winobluszczu. 2 lata w dobrych warunkach i masz ścianę zieloną.
Awatar użytkownika
kwiaty_poli
500p
500p
Od: 5 gru 2011, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dziękuje Piotrze za odp :)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Musisz wiedzieć, że to co teraz szybko będzie rosło za kilka lat stanie się przekleństwem :wink: Taki winobluszcz jak się ukorzeni to jest bestia, puszcza ukorzeniające się pędy po ziemi, wrasta w rośliny w sąsiedztwie.Nie wiem czy starczy Ci sił i chęci na nieustanną potem walkę ;:134

Bluszcz rośnie wolniej, ale po pewnym czasie też trzeba walczyć :) Po posadzeniu czas zanim zacznie zarastać ciągnie się niemiłosiernie, ale tak to już jest coś za coś.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja bym przesunęła rośliny a tył obsadziła krzewami-krzewuszki,berberysy,forsycja,budleja,jaśminowiec.
Ale to tylko moje zdanie :wink: .
DarekRz

Post »

Nie jest to taki straszny cień - cisy świetnie by tu rosły (np. odmiana Wojtek - wąska, kolumnowa) z tym, ze jeśli zależy ci na szybkim zasłonięciu płotu to musiałabyś kupić duże rośliny a to już spory wydatek. Uważam, że i żywotnik Szmaragd też dalby sobie tu radę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”