Przesadzenie iglaków.

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
xp_w-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 10 maja 2012, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Przesadzenie iglaków.

Post »

Witam.Niestety będę musiał przesadzić mojego 5 letniego jałowca płożącego:((
Moja mama stwierdziła, że jest już za duży na skalniak i każe mi go przesadzić.
Szczerze to moim zdaniem na 95% on się nie przyjmie na innym miejscu , bo jest już za duży
poza tym tu gdzie on rośnie teraz to pod powłoką ziemi jest gruz a to tym bardziej utrudni wykopanie jego z całymi korzeniami...

może macie doświadczenie w przesadzaniu dużych jałowców i coś poradzicie??

Obrazek
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przesadzenie-szkoda drzewka:(

Post »

Witaj
5 letni jałowiec ? nic prostszego :wink: robisz to jesienią , ewentualnie początek wiosny. Solidna bryła korzeniowa która przed wykopaniem musi być zalana wodą. Przesadzasz na nowe miejsce w taki sam dołek , najlepiej jak byś wybrał więcej ziemi i wymieszał ją z tą w którym miejscu ma rosnąć. Zimą okrywasz agrowłókniną białą i podlewasz w czasie odwilży. To tak w małym skrócie. Niektórzy mieszają ziemię jeszcze z ukorzeniaczem ale nie jest to konieczne.
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Post »

Ja osobiście porwał bym się na takie przedsięwzięcie wczesną wiosna. Znam takich co na tego typu imprezy wynajmują koparkę, która bierze pokaźną ilość ziemi w "łychę". Jednakże pewnie nie należy to do tanich sposobów... Większość z nas wykopuje jak największą bryłę z korzeniami, później regularnie podlewa i ma nadzieję, że się uda...
xp_w-4

Post »

Ja też zawsze małe drzewka przesadzałem wczesna wiosna....
Mówię najbardziej sprawa jest skomplikowana , że pod cienka warstwa ziemi jest gruz i pewnie korzenie porosły miedzy tymi gruzami...
Gdzieś tu na forum czytałem ze powinno się przesadzać w drugiej połowie sierpnia...

w Każdym razie tak czy owak wykopać niestety trzeba...przyjmie się to fajnie a jeśli nie to trudno ale szkoda by było bo jest ładny

w tamtym roku wiosną przesadzałem metrowego świerka srebrzystego i się udało:)
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Przesadzałem znacznie większe i mnie się poprzyjmowały ale w twoim przypadku jest problem z tym,że
masz zbyt gęsto te iglaki powsadzane ich korzenie są ze sobą już splątane.Wiem ,że chciałoby się mieć
bardzo dużo różnych ale miejsce ogranicza i lepiej posadzić mniej we większych odstępach bo wtedy będą znacznie ładniej rosły i nie będą sobie nawzajem przeszkadzały .Na każdego rozłożystego jałowca należy przeznaczyć minimum 2m na szerokość a niektóre odmiany to z czasem rozrastają się nawet w średnicy 5m.
xp_w-4

Post »

Tak ten skalniak jest nie duży...trochę był błąd że kiedyś się sadziło właśnie te jałowce zamiast miniaturek...a jakby tego było mało to z boku chyba będzie trzeba przesadzić świerka kuleczkę (nie wiem jak się to nazywa ale to jest świerk w postaci kulki) bo rośnie już 5 lat i szybko urósł...a ponoć miał rosnąć powoli...
do jesieni lub wiosny jeszcze trochę czasu to się jeszcze zobaczy...a może tego świerka kuleczkę można przyciąć mocno?????

poniżej fotka tego świerka

Obrazek
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Stożek z niego zrób :wink:
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jestem prawie pewien,że taki świerk rośnie również u mnie i jest to świerk pospolity barryi :) .
Według mnie najładniej się prezentuje w swoim naturalnym pokroju.Posiada wiele czubków wzrostu i w starszym wieku przyjmuje bardzo ciekawe formy
xp_w-4

Post »

Albo zostanie przesadzony(tylko nie wiem gdzie bo na ogrodzie nie ma gdzie palca wcisnąć)
albo zostanie przycięty , bo jest za duży na to miejsce w którym rośnie...
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na to aby urósł taki jak na tym zdjęciu to przypuszczam ,że minimum 15 lat jeszcze potrzebuje.
Wiele iglaków jest opisywanych jako karłowate jedynie ze względu na tempo wzrostu a z czasem po wielu latach osiągają całkiem spore i z pewnością nie karłowate rozmiary dotyczy to min odmian świerka pospolitego.Uważam,że raczej nie powinno tak być bo przy takim podejściu do tego to np
sosnę limbę o przyroście około 10cm rocznie również można zaliczyć do karłowatych iglaków a przecież z czasem wyrasta z niej nawet 20m drzewo.
xp_w-4

Post »

Bartosz pisze:Na to aby urósł taki jak na tym zdjęciu to przypuszczam ,że minimum 15 lat jeszcze potrzebuje.
.
on rośnie 6 lat u mnie a był kupiony jako max 3 letnia sadzonka by był bardzo mały. więc ogólnie ma max 9 lat
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Źle mnie zrozumiałeś. Napisałem ,że twój egzemplarz potrzebuje jeszcze minimum 15 lat aby osiągnął takie rozmiary jak ten na zdjęciu.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Po 15 sierpnia .Albo sekator.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

A może przemyśleć aranżację i darować tym pięknym iglakom.Po przesadzeniu już raczej tak dorodne i tak zdrowo wygladać nie będą :? Szkoda roślin dla własnego widzimisię :roll:
xp_w-4

Post »

selli7 pisze:A może przemyśleć aranżację i darować tym pięknym iglakom.Po przesadzeniu już raczej tak dorodne i tak zdrowo wygladać nie będą :? Szkoda roślin dla własnego widzimisię :roll:
gdyby to ode mnie zależało to by tam zostały bo mi się podoba jak iglaki zachodzą jeden na drugiego ;:172

Jeśli się przyjmą na drugim miejscu to niby dlaczego miałyby nie być tak dorodne i zdrowe??
Przesadzałem już 3 razy świerka srebrnego metrowego i się przyjęły i są piękne i zdrowe.Najważniejsze to jest to żeby się przyjęły .... i jak się przyjmą to będzie już ok ;:172
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”