Mam kolejny problem, dopiero zaczynam swoje "dorosłe" doświadczenia z ogrodem, ponieważ przeprowadziłam się na wieś i w końcu mam dużo przestrzeni na roślinki. Jak bylam małą dziewczynką uwielbiałam pomagać mamie przy kwiatach. Teraz gdy mam własny ogród chciałabym odtworzyć choć część ogrodu, który pamietam z dzieciństwa. Najbardziej zalezy mi na pewnej roślince, której nigdzie nie mogę znaleźć. Niestety nie pamiętam jej nazwy. chodzi o bylinę, która rosła mniej więcej około 1m, kwiaty były na długich łodygach, pamietam że kwiat miał kolor fioletowy, był zebrany w "grona". z daleka z daleka wyglądał jak to
http://swiatkwiatow.pl/przetacznik-roze ... d-236.html (chodzi o kształt łodygi i sposób położenia kwiatuszków). Co najwazniejsze kwiaty wyglądały jak "kareta". Pamietam że coś się z nich wyciągało (jakieś pręciki wysuwało chyba białego koloru) i kwiat wygładał jak kareta z konikami. Niestety nie posiadam zdjęcia ani nazwy tej roślinki. byłabym bardzo wdzięczna za pomoc w rozpoznaniu jej.
Pozdrawiam Karolina