Trudny ogród Władka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jazzgotek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 maja 2012, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Trudny ogród Władka

Post »

Dzień dobry wszystkim, mam dużą działkę na wsi (ok. 2500 m2), jednak jest to bardzo trudny teren do uprawy roślin i założenia ładnego ogrodu, ponieważ prawie wszędzie jest tu piaszczysta ziemia. Zatem mój ogród to ciągła walka z suszą i umierającymi roślinami, a fakt, że zajmuję się tym od niedawna, jest powodem moich frustracji, rezygnacji i ciągłego poszukiwania roślin, które przetrwają te warunki.

Na początek trzy zdjęcia - nie jest to nic nadzwyczajnego, ale zawsze coś...

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Re: Trudny ogród Władka

Post »

witaj :)
skoro piach to musisz poprawić warunki roslinkom i wymieszać go z żyzną ziemią i gliną,która zatrzymuje wodę-oczywiście mam na mysli przydomowy ogród bo nie wyobrażam sobie,żeby użyźnic całość-no chyba,że masz kasiorę :wink:
pod świeże nasadzenia możesz dosypywać specjalny żel ,który wchłania i zatrzymuje wilgoć.
Przed wysychaniem podłoża chroni również ściółkowanie roślin korą bądź kamykami-w zależności od roślin.
Jeżeli jednak nie masz możliwości użyźnienia ziemi to szukaj roślin piacho lubnych ;:173
Wszelkie oczka wodne,stawy,kaskady sprzyjają roślinom,poprawiają wilgotność powietrza.
Nie zniechęcaj się,ale wytrwale drąż temat.Na forum jest mnóstwo ogrodów,wątków,info-trzeba mieć jedynie czas i cierpliwość,żeby wyłowić inf przydatne dla własnych potrzeb.
Powodzenia!
Asia :wit
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Władku na forum. :wit
Na fotce widzę soczystą zieleń, więc z pewnością starasz się roślinkom stwarzać optymalne warunki.
Ja także mam działkę na bardzo piaszczystym terenie przy lesie i wiem, co to znaczy, jak na drugi dzień po deszczu jest już sucho, a pod każdy krzew trzeba wybrać dwie taczki piasku. :)
Awatar użytkownika
mmarta1982
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 21:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj.Rzadko się zdarza że mamy idealna ziemię,a to piach ,a to glina ,a to za kwaśna ziemia.....Asia ma rację rabaty wyściełane korą, kamykami zatrzymują wilgoć.Będę podpatrywać twoje postępy.
Awatar użytkownika
jazzgotek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 maja 2012, o 14:08

Post »

Dziękuję za podpowiedzi - w zasadzie jestem nowicjuszem i sporo tutaj czytam. Trudna, ale piękna praca w ogrodzie:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”