mam zamiar posadzic jodle koreanska mnieszkam w woj pomorskim nie mam zbyt zyznej ziemi czy warto
jeśli tak to jak przygotowac mniejsca w ktorych bedze roslo
moja gleba jest raczej piaszczysta ale na glebokosci okolo jednego metra jest glina
ps.sosna zwyczajna rosnie
kiedy najlepiej sadzic chciabym kupic teras jedna na prube
drzewa i krzewy ozdobne
Re: drzewa i krzewy ozdobne
Napisz coś więcej o swojej glebie czy jest piaszczysta,gliniasta i jaki ma odczyn itd.Jodłom koreańskim wystarczy średnio zasobna gleba,która powinna być wilgotna ale przy tym dobrze zdrenowana tzn taka w której nie tworzą się zastoiny wodne.Najlepsze pH dla niej to lekko kwaśne do obojętnego.Rośnie dobrze zarówno w słońcu jak i w półcieniu.
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to witam sąsiada z pomorskiego
Odnośnie przedmówcy, to oczywiście przyznaję mu rację... Czyli najprostszym rozwiązaniem było by wykopanie dziury i wsypanie do niej kilku worków ziemi do iglaków (ewentualnie możesz pomieszać ją z tą którą masz na działce). A roślinę kup taką, która rośnie w doniczce, bo takie można wsadzać przez cały rok. W koło nasyp nieco kory, czy wiórów i przez lato pamiętaj o podlewaniu. Wszystko powinno być ok.

ja 2 razy przesadzałem swierki srebrne które mialy metr wysokości o obydwa się przyjęły....marcinpruszcz pisze: kup taką, która rośnie w doniczce, bo takie można wsadzać przez cały rok. k.