Rabaty z iglakami - pomocy!

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 15:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Rabaty z iglakami - pomocy!

Post »

Witam,

Mam problem z obsadzeniem rabat fal wokół działki, przy ogrodzeniu. Mam ciągle nowe pomysły i już sama nie wiem co mam tam posadzić. Rabaty są w kształcie fali o szerokości około 0.80m, z jednej strony rośnie za siatką żywopłot. Mam do dyspozycji świerki Conica oraz jałowce i cyprysy r- płożące odmiany. Bardzo podobają mi się Berberysy Bagatella - czerwone kulki oraz Berberysy Aurea. Myślałam o kępkach trawy kostrzewy oraz o czymś rozweselającym, rosnącym w kępach - lawenda, macierzanka lub floks. W rogach mam już nasadzenia - rabatka wrzosowa z wrzoścami, iglaczkami karłowatymi, pierisami, rh w jednym rogu a w drugim hosty, żurawki, tawułki, trawki.

Może macie jakieś pomysły na te rabaty?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Moje początki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55280" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rabaty z iglakami - pomocy!

Post »

Witaj.
Sama koncepcja nasadzeń wygląda zachęcająco, ale ja nie o doborze roślin chciałabym tu napisać, lecz o czymś innym, co wg mnie jest bardzo istotne i będzie miało duży wpływ na przyszłość nasadzeń. Otóż szerokość rabaty wynosząca ok.80cm, to stanowczo zbyt mało, jeśli planuje się tam sadzić różne krzewy. Przy lokalizacji roślin trzeba pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości rośliny od ogrodzenia, drogi, ewentualnie granicy z innymi działkami. Odległość ta powinna wynosić minimum połowę średnicy docelowej wielkości konkretnej rośliny. Dobrze jest też zostawić mały zapas przestrzeni na wygodne wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych. Sugerując się odległościami zalecanymi w regulaminie ogrodów działkowych, to ta odległość dla krzewów powinna wynosić min. 1m- do 2,5m dla szerokich i wysokich krzewów oraz karłowych drzewek.
Przy szer. 80cm, to ta rabata nadaje się raczej do sadzenia krzewów- miniaturek lub niezbyt wysokich bylin i kwiatów sezonowych.
Korzenie roślin posadzonych za ogrodzeniem, w żywopłocie, też będą działały negatywnie na Twoje posadzone zbyt blisko rośliny- co w efekcie może doprowadzić do osłabienia i wypadania Twoich roślin.
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dziękuję za cenne uwagi. Rabata w najcieńszych miejscach ma około 0,80, na końcach fal jest na pewno więcej. Na szczęście jeszcze nic straconego - ciągle coś zmieniam więc o tym także pomyślę :)
Moje początki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55280" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Kontakt:

Post »

Śnieżko, miałaś rację :( nie mogę poszaleć na moich rabatach :( Wczoraj je pomierzyłam - mają w najcieńszych miejscach 0,80m a w najwyższych punktach fal 120 cm. Sprawdziłam średnice roślin i wychodzi na to, ze mogę posadzić jedynie świerki conica i jałowce - czyli te iglaczki, które już posiadam.

Obrazek

Obrazek

Z rozszerzaniem tez nie łatwa sprawa - działka ogónie nie jest duża więc nie wyglądałoby dobrze gdyby rabaty zajmowały połowę trawnika ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”