Nie znam się dobrze w tym temacie tj. w temacie Azalii ale tak sobie myślę na logikę to:
a) czy nie mają za gorąco od ścian w upalne dni i je pali słońce ?
b) zasilasz je nawozami ?
Krzysztofie sprawdz czy azalie mają odpowiednią wilgoć,patrząc na te zdjęcia wydaje mi się że to będzie ta przyczyna..W przypadku przesuszenia podłoża liście i pąki azalii więdną i opadają
O wilgoć jestem spokojny, są dość często podlewane, ale być może mają za gorąco rosną przy ścianie od strony zachodniej i po południu od ok. 13-14 są nasłonecznione. Opadają po 1-2 dniach. Pąki są ok. widać, ale gdy zaczynają się rozwijać wyglądają zaczynają więdnąć. Więc chyba trzeba będzie przesadzić
Wielkie dzięki
Przesadź, ale różnie jest w kolejnych latach, czasem azalie przekwitają szybciutko, gdy akurat są upały a na to nie mamy wpływu, czasem kwitną dłużej.
Moja ulubiona azalia w tym roku zdążyła zakwitnąć i przekwitnąć w kilka dni, inne miały więcej szczęścia bo kwitły trochę później.
Ja dodam od siebie jeszcze, że mimo iż żwir jest biały to i tak absorbuje promienie słoneczne więc podłoże jest nagrzewane i też większa temperatura odbija się ku górze (nagrzewa otoczenie).
Liście, kwiaty więdną kiedy woda odparowuje z nich szybciej niż korzeń może im dostarczyć.
Tytaj są dwie rzeczy nieprzychylne Twoim azaliom.
1. Zachodnie słonce, białe ściany i biały żwir powoduje duże natężenie ciepła i światła, co powoduje większe odparowywanie wody niż normalnie. Zachodnie słońce jest gorsze dla rhododendronów i azalii niż słońce wschodnie albo południowe.
2. Ten żwir na korzeniu. Naturalnie, korzeń azalii i rhododendrona rośnie na powierzchni. Przez ten uściśk kamieni, korzeń Twojej azalii nie rozwinął się do normalnej wielkości, i jest mały. Co może spowodować że w dniach słonecznych, kiedy jest duże zapotrzebowanie, korzeń nie jest wstanie pompować wystarczająco dużo wody, i kwiaty więdną.
Jeśli chcesz mieć ładne azalie i rhododendrony, musisz zabezpieczyć im dwie rzeczy.
1. Pozwolić korzeniowi swobodnie rosnąć na powierzchni (albo i nawet trochę ponad powierzchnię).
2. Słono ściółkować je, co najmiej raz w roku.
rose_marek pisze:2. Słono ściółkować je, co najmiej raz w roku.
Ok. Grys (Biała Marianna) wysypany został miesiąc temu, a sytuacja powtarza się drugi rok, więc chyba powodem będzie temperatura. Piszesz "słono ściółkować" możesz mi to przybliżyć.
Trafiłam na ten post w poszukiwaniu ratunku dla mojej azalii. Zauważyłam w Twoim poście coś co skłoniło mnie do zarejestrowania się na forum. Rzeczywiście może Twoim azaliom szkodzi temperatura ale obsypanie ich Białą Marianną raczej im nie pomoże z tego względu,że BM to marmur a marmury maja odczyn zasadowy, może się zatem przyczynić do alkalizacji podłoża. Jak jeszcze tego od maja nie zrobiłeś to może lepiej wymienić BM na korę.
Co prawda nie wiem co to jest ale raczej pochodzenia grzybowego, więc zrobiłabym oprysk przeciwko chorobom grzybowym.
Próbowałaś palcem zdjąć te kropki ? Bo może to jednak jakiś szkodnik ?