Jestem nowa na forum, dlatego proszę o wyrozumiałość względem umieszczania postów w odpowiednim temacie. Przeglądnęłam wiele tematów, jednak nie potrafiłam znaleźć takiego, który pomógłby mi rozwiązać mój problem, dlatego zwracam się o radę do Was drodzy Forumowicze.
Zacznę od tego, że jestem amatorką w dziedzinie upraw jakichkolwiek, ponieważ nie posiadam ogrodu, a dopiero w tym roku postanowiłam wykorzystać niejako mój balkon do balkonowego ogrodowania.
Mój problem polega na tym, że 14 kwietnia w szklarence posiałam sobie pomidory (Lycopersicon Esculentum) i wysiałam je zbyt gęsto, wykiełkowały bez problemu już w czwarty dzień po wysianiu, aktualnie siewki mają około 4 cm i rosną mi w kępkach mniej więcej po 8 sztuk.
Zamierzam je później hodować w donicach na balkonie (oczywiście nie wszystkie, część oddam, zaś część niestety z bólem serca chyba będę musiała zniszczyć).
Moje wątpliwości są następujące:
- Kiedy powinnam przepikować siewki?
- Jak je rozdzielić do przepikowania, aby nie uszkodzić im korzeni? (rosną gęsto)
- Czy po przesadzeniu późniejszym w donice powinny stać w nasłonecznionym miejscu ochronionym od bezpośredniego słońca, czy bezpośrednio w słońcu?
- Kiedy mniej więcej mogę przesadzić je w donice i postawić na balkon? (chodzi mi o przybliżony miesiąc lub ilu centymetrowe roślinki powinnam przesadzić w duże donice)
- Czy donica 32 cm wystarczy dla tego rodzaju pomidorów oraz ile maksymalnie krzaczków mogłoby rosnąć w takiej donicy?
Z góry dziękuję za rady.