Pomidory - proszę o rady

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
tamisa34
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 kwie 2012, o 11:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pomidory - proszę o rady

Post »

Witam wszystkich :)

Jestem nowa na forum, dlatego proszę o wyrozumiałość względem umieszczania postów w odpowiednim temacie. Przeglądnęłam wiele tematów, jednak nie potrafiłam znaleźć takiego, który pomógłby mi rozwiązać mój problem, dlatego zwracam się o radę do Was drodzy Forumowicze.
Zacznę od tego, że jestem amatorką w dziedzinie upraw jakichkolwiek, ponieważ nie posiadam ogrodu, a dopiero w tym roku postanowiłam wykorzystać niejako mój balkon do balkonowego ogrodowania.
Mój problem polega na tym, że 14 kwietnia w szklarence posiałam sobie pomidory (Lycopersicon Esculentum) i wysiałam je zbyt gęsto, wykiełkowały bez problemu już w czwarty dzień po wysianiu, aktualnie siewki mają około 4 cm i rosną mi w kępkach mniej więcej po 8 sztuk.
Zamierzam je później hodować w donicach na balkonie (oczywiście nie wszystkie, część oddam, zaś część niestety z bólem serca chyba będę musiała zniszczyć).
Moje wątpliwości są następujące:
- Kiedy powinnam przepikować siewki?
- Jak je rozdzielić do przepikowania, aby nie uszkodzić im korzeni? (rosną gęsto)
- Czy po przesadzeniu późniejszym w donice powinny stać w nasłonecznionym miejscu ochronionym od bezpośredniego słońca, czy bezpośrednio w słońcu?
- Kiedy mniej więcej mogę przesadzić je w donice i postawić na balkon? (chodzi mi o przybliżony miesiąc lub ilu centymetrowe roślinki powinnam przesadzić w duże donice)
- Czy donica 32 cm wystarczy dla tego rodzaju pomidorów oraz ile maksymalnie krzaczków mogłoby rosnąć w takiej donicy?

Z góry dziękuję za rady.
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Re: Pomidory - proszę o rady

Post »

Przeczytaj tu
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=50557
potem tu
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=53128
i tu
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=54013
To tylko jeden z pomidorowych wątków w tym roku, ale sporo powinien Tobie rozjaśnić.
Dorota
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14

Post »

Trochę Tobie pomogę co nie znaczy, że powiem wszystko. Pomidory pikujemy najwcześniej kiedy mają rozłożone liścienie(nie liście) i zaczynają się rosnąć liście właściwe co nie znaczy że nie można później. Ale nie wcześniej. Pikujemy pod same liścienie tzn tak aby nie były pod ziemia czyli ok 0,5cm pod. Do pojemników 0,3-0,5l. Jak już urosną do ok20cm można przesądzić do doniczki. Minimum 5l. Nie warto sadzić np po 3 bo będą się zasłaniać i wyjdzie gąszcz. A pojedyncze można rozstawić szerzej. Na balkon po przymrozkach. Co u ciebie i tak nie wyjdzie wcześniej bo rozsade robi się ok 6 tygodni. A i pojemniki z sadzonkami mają być pełne ziemi a nie że jak już jest pod liścienie to starczy. Jak coś źle napisałem niech mistrzowie tej dyscypliny poprawią. Sam jestem amatorem.
tamisa34
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Bardzo dziękuję za rady. Wasza pomoc wiele kwestii mi rozjaśniła. Mam w zasadzie już tylko jedno pytanko odnośnie tego, w jakim miejscu po przesadzeniu pomidora do dużej donicy (już na sam koniec) powinnam je hodować, czy na bezpośrednim słońcu, czy w miejscu nasłonecznionym aczkolwiek osłoniętym od centralnych promieni słonecznych?
Awatar użytkownika
terika
50p
50p
Od: 3 lut 2011, o 09:34

Post »

To zależy jak bardzo słonko grzeje. W zeszłym roku miałam pomidorki na balkonie. W zależności od pogody wędrowałam z nimi w miejsce bardziej, mniej zacienione lub bezpośrednio na słoneczko. Przy temp. powyżej 25 stopni i w pełnym słońcu pomidorki po godzinie miały zupełnie suchą ziemię w donicy i zaczynały schnąć. Słoneczko pomaga szybciej dojrzeć owocom, więc na pewno jest wskazane, ale sama musisz ocenić, czy będzie ono w tym momencie szkodliwe, czy też nie :)
Pozdrawiam! Tereska :)
tamisa34
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Latem u mnie na balkonie temperatura sięga od minimum 35 do około 43 stopni Celsjusza, balkon mam bardzo słoneczny, pory letnie bywają na ogół upalne i niewiele deszczu. Domyślam się, że będę musiała często je podlewać, ale nie wiem czy owoce pomidorka zniosą taki skwar wystawione bezpośrednio na słońce.
Awatar użytkownika
terika
50p
50p
Od: 3 lut 2011, o 09:34

Post »

A nie posiadasz przesłony na szczebelkach? Warto sobie jakoś zacienić roślinki :)
Pozdrawiam! Tereska :)
tamisa34
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Nie mam szczebelków na balkonie, zaś całą długość poręczy stanowi blacha z gęsto rozmieszczonymi dziurkami o średnicy około 8 mm. Trochę to zacienia ale niewielką przestrzeń balkonu. Muszę chyba zaopatrzeć się w rolety bambusowe i zamontować je na balkonie, żeby w razie czego je opuszczać.
W każdym razie dziękuję za rady.
mineralek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 lut 2011, o 16:19

Post »

Witam,
kupiłam w tym roku pomidory drzewiaste ,,Giant Tree Tomato ? Lycopersicon Esculentum ,,, czy ktoś z forumowiczów wie może jak je uprawiać? Mam bardzo ogólne informacje,bardzo prosze o pomoc.
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

Tak samo, jak każde inne, wysokie. Drzewa w naszych warunkach klimatycznych i tak się nie dochowasz. Pomidor, to nie chmiel.
mineralek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Bardzo dziękuję, z opisu wynika,że maja byc na 2-3 lata, owoce juz po 3 miesiacach od wysiania, poeksperymentuję, napisze co wyszło.
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

Będziesz je sadzić w szklarni, ogrzewanej w zimie ?
mineralek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Nie, posadzę je w dużej donicy i na zimę wynisę do garażu, widziałam na zdjęciach, jak takie jednoroczne drzewko wygląda, kupiłam je-nasiona w ogrodzie botanicznym w UK i tutaj je będę hodować, tu nie ma takich ostrych zim, ale jest dużo chłodniej latem niz w Polsce.Teraz u Was są upały a tu od 3 tygodni leje i tylko 8st. postawię je w maleńkim namiociku, mam nadzieję, że lato będzie w miarę ciepłe,kilka krzaczków posadzę też w Polsce na rodzinnej działce, zobaczymy jaki będzie efekt.Nasiona nie były drogie więc chetnie się pobawię.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”