Ogród reaktywacja! Prośba o pomoc

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Aiwlys
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 kwie 2012, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Ogród reaktywacja! Prośba o pomoc

Post »

Witajcie!

Jestem nowa na forum, więc w razie błędów krzyczcie głośno :oops:

Zwracam się do Was z wielką prośbą o pomoc w aranżacji skalniako-rabaty w moim ogrodzie.

Rabatka jest zlokalizowana w głównej części ogrodu, a mianowicie wjazd na posesję. Jest to wąski ale długi obszar ogrodu. Rabata znajduje się po prawej stronie wzdłuż płotu sąsiadów. Niestety działka obok jest znacznie wyżej położona, na dodatek sąsiad oddzielił się od nas betonowym płotem. Rabatka jest więc w zacienionym miejscu i słońce świeci tam tylko od godziny 14.
Następnym problemem jest betonowy kąt ogrodu, za którym nasz sąsiad trzyma swojego psa w klatce więc nie ma mowy żeby tam sobie usiąść latem bo zapachy nie przyciągają :roll:
Chciałabym tam coś stworzyć estetycznego dla oka i jakoś zagospodarować tę pusta przestrzeń.

Głównie mam problem z doborem roślin. Poszperałam na internecie i znalazłam wiele gatunków. Ale niestety nie mam bladego pojęcia o roślinach, nie wiem w jakiej kompozycji je sadzić żeby miało to ręce i nogi. Czytałam tez artykuły o tym jak powiększać optycznie ogród. Wyczytałam, że powinno się sadzić niższe rośłiny z przodu i sukcesywnie coraz wyższe z tyku. Nie wiem niestety jak to zaaranżować na tej rabacie.

Oto rośliny znalazłam lubiące cień:
Niecierpki
Funkie
Tawułek
Jasnota plamista
Wielosił błękitny
Narecznica japońska
Żurawki
Tiarelle
Miodunki
Turzyca
Barwinek Pospolity
Runianka
Zawilec gajowy
Kopytnik pospolity
Bodziszek konierzasty
Wietlica samicza
Naparstnice purpurowe
Liliowce
Narcyzy
Paprocie
Przebiśniegi
Szafirki
Begonie bulwiaste
Gajowiec żółty
Kosmatka olbrzymia i owłosiona
Poziomkówka indyjska.

Jeśli znacie jakieś inne rośłiny jestem otwarta na propozycje.

Teraz zdjęcia. Te są z zeszłego roku. Dalej rosna oba bluszcze. Ten jedne niestety zrzuca liście na zime i będę chciała się go pozbyć. W chwili obecnej na rabatke nie rosna żadne roślinki.
Niestety nie posiadam innych zdjęć, więc przedstawiam Wam moje psy :wit
Obrazek

Obrazek
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród reaktywacja! Prośba o pomoc

Post »

Aiwlys podaj proszę wymiary (chociaż tak "mniej więcej") i napisz co jest przed planowaną rabatką. Czy to wejście do domu, czy bok budynku... I czy chcesz poświęcić na rabatkę cały trawnik czy część trawnika? Roślinki znalazłaś ok, ale czy nie chciałabyś na tej rabacie obok bylin czegoś wyższego? Pieski cudne!
Aiwlys
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

długość rabaty to około 10 m, szerokość 55-60cm

Rabata znajduje się przy głównej bramie do domu.. jest to też główne wejście do domu.. Przed rabatką posadzona zostanie nowa trawa i raczej nie będę jej całkiem likwidować..
co do wyższych roślin to jak najbardziej!

Bardzo dziękuje za tak szybką odpowiedź :)

Rabatka jest widoczna na załączonych wyżej zdjęciach po prawej stronie
bozunia
1000p
1000p

Post »

To dobrze, że zapytałam o tą trawę :wink: Już teraz wiem, że chodzi o pas wzdłuż ogrodzenia :wink: Jakbym robiła dla siebie, to wzięłabym trochę powierzchni z trawnika na rabatkę i zrobiła ją szerszą... Ale Ty piszesz, że trawa zostaje, więc proponuję Ci tak:
1. zostawić pnącza, albo jak razi Cię to, że jedno zrzuca liście - zamienić na zimozielone
2. wersja droższa - posadzić jako "filary" formowane w stożek albo w wąskie kolumny cisy lub bukszpany, które można przycinać (np. różne wysokości), zrobić obwódkę lub wypełninie z żurawek (np. Citronella), funkii i jakieś trawy (np. konwalnika). To tyle :wink: Na 60 cm szer. wielu rzędów roślin nie posadzisz... Max. 2 rzędy bylin krzyżowo. Ta wersja jest droższa, ponieważ cis, taki trochę wyrośnięty do formowania jest drogi... Ale efekt piękny!
3. wersja tańsza - posadzić z wyższych tawułki i uzupełnić żurawkami, funkiami, paprociami lub takimi, które ci się podobają z podanej przez Ciebie listy. Ale w określonym porządku. Musiałabym to narysować, ale nie wiem co wolisz... Generalnie nie stworzysz tzw. piętrowej rabaty na szer 60 cm... tzn. zmieszczą ci się w optymistycznej wersji 2 rzędy roślin - wyższe od ogrodzenia, niższe od trawnika:)
To tak na szybko :wink:
Aiwlys
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuje za tak szybką odpowiedź!

Hmm.. a jeśli by poszerzać to o ile by tak warto było? głównie chodzi o to żeby na trawie mogło by parkować auto jak są jakieś urodziny więc żeby nie było za ciasno.. Planowałam tez z lewej strony trawnika posadzić kule z bukszpanu i między to wsadzić lampki solarne. Ale nie wiem czy to dobry pomysł.

w jakich cenach jest taki cis o jakim piszesz? Są gdzieś może na forum takie rabaty zrobione, żeby zobaczyć jak to wygląda?
bozunia
1000p
1000p

Post »

kule z bukszpanu to bardzo fajny pomysł;) wysłałam ci inspiracje na pw
Aiwlys
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Przesyłam aktualne zdjęcia...

widok od wejscia na posesje
Obrazek
*
Rabata i bluszcz
Obrazek
*
miejsce które chce zagospodarowac
Obrazek

widok na wjazd
Obrazek
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

Witaj
Można podciągnąć że masz tam miejsce półcieniste więc ja proponuję Ci trochę krzewów , trawnika i koloru :wink: :

Obrazek

Obrazek
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj
Może spróbuj optycznie powiększyć długą i wąską rabatę poprzez postawienie trejaży.
Pierwszy trejaż postawiłabym z lewej strony domu wymuszając przejście obok.
Na tle tej kraty można postawić szereg donic z mocnymi roślinnymi akcentami.
z prawej strony trejaż byłby postawiony głębiej ( tak aby przed tą kratą mógł stanąć samochód na trawniku.)
na tej kracie mogą być pnącza i posadzone architektoniczne rośliny.
Z tyłu pierwszej kraty tej po lewej stronie można postawić ławeczkę .
Miejsc do nasadzeń będzie sporo.
Wzdłuż muru i z każdej strony kraty.
Spróbuj poczuć przestrzeń poprzez przesłanianie jej w różnych miejscach , sama zobaczysz jaki wizualny efekt można uzyskać.
Poustawiaj sobie murki z pudełek lub zrób parawany z tkaniny.
Pozdrawiam, Elżbieta
Obrazek

Obrazek
Aiwlys
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za odpowiedzi ale raczej myślimy o czymś innym...

Tutaj przykładowa rabatka.. wiśnia piłkowana 'Amanogawa' oraz różne gatunki tawuł (niestety nie wiem jakie i w jakich grupach się je sadzi). Druga opcja to jakaś roślina pnąca, zimozielona i najlepiej kwitnąca przez całe lato. co do murowanego kącika to na pewno powstanie tam drewniana karat na której też posadziłąbym coś pnącego zimozielonego.. Myślałam nad wiciokrzewem.. doradźcie bo zadużo już tych pomysłów.
Obrazek
*
Obrazek

1. tuje ( w przyszłości do wycięcia)
2. kule z buszpanu i lampy solarne
3. wiciokrzew? (zimozielona roślina pnąca, proszę o jakieś sugestie)
4. wiśnia piłkowana 'Amanogawa'
5. Tawułki -jakie odmiany i jak je sadzic

co myslicie lepsza wersja z wiśnia, pnączem na płocie i niskie rosliny na rabacie czy moze jakies iglaki?
bozunia
1000p
1000p

Post »

Jeśli chodzi o te wiśnie, to lubią stanowiska słoneczne, a pisałaś, że słońce jest tam krótko... Poza tym chodzi o tawuły czy tawułki, bo to znaczna różnica :wink: Na tym pasie szerokim na 60 cm nie zmieści się tyle rzędów tawuł co w wizualizacji...
Aiwlys
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

wiem, że tyle się nie zmieści... wybaczcie

Pisałam o Tawułkach (Astilbe)

Jakie inne drzewa ozdobne były by tu wskazane?

Dzięki za odpowiedzi :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”