Nasiona jodły kaukaskiej - jak siać ?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nasiona jodły kaukaskiej - jak siać ?
Witam wszystkich. Może ktoś mógłby mi pomóc ? W tym roku zamierzam wysiać 1 kg nasion jodły kaukaskiej do gruntu ( pryzmy). W związku z tym mam pytanie - jak gęsto należy siać podkiełkowane nasiona ( ile mniej/więcej potrzeba powierzchni na 1 kg nasion czyli ok.15 000 szt.), jaka będzie najlepsza gleba i jakiej grubości warstwę podłoża przygotować w pryzmie aby siewki mogły w nich pozostać 2 lata?
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasiona jodły kaukaskiej - jak siać ?
Co do gęstości to Ci nie pomogę, ale co do podłoża idealną mieszanką jest torf wysoki(sfangowany) + "gruby" piasek + kora sosnowa.
Moja proporcja to 35% torfu, 45% piasku oraz 20% kory. Pamiętaj aby podłoże odkazić oraz kora sosnowa musi być sezonowana tzn nie może być świeża. Potem posiane nasiona przykrywasz około 8-10mm warstwą piasku, ubijasz i podlewasz.
1 kg to spora ilość nasiona, w 66g jest 1000szt - czy wysiewałeś wcześniej jakieś iglaki? Czy posiadasz doświadczenie?
Moja proporcja to 35% torfu, 45% piasku oraz 20% kory. Pamiętaj aby podłoże odkazić oraz kora sosnowa musi być sezonowana tzn nie może być świeża. Potem posiane nasiona przykrywasz około 8-10mm warstwą piasku, ubijasz i podlewasz.
1 kg to spora ilość nasiona, w 66g jest 1000szt - czy wysiewałeś wcześniej jakieś iglaki? Czy posiadasz doświadczenie?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 mar 2012, o 09:37
Wysiewałem już inne iglaki ale w niewielkich ilościach. Niektóre to już u mnie dość wysokie krzewy , które cieszą oko. Co do podłoża to zamierzam właśnie w podobny sposób przygotować mieszankę , ewentualnie jeszcze dodatek perlitu. Chciałem juz teraz przygotować glebę i pod wysiew i stąd moje pytanie ile należy pod taką ilość przeznaczyć miejsca.krismiszcz pisze:Co do gęstości to Ci nie pomogę, ale co do podłoża idealną mieszanką jest torf wysoki(sfangowany) + "gruby" piasek + kora sosnowa.
- krismiszcz
- 500p
aha ;-)
Dla przykładu w tym roku wysiewam 100g jodły kaukaskiej w inspekcie naokoło 1.5 m2 - oczywiście pasowo.
Dla przykładu w tym roku wysiewam 100g jodły kaukaskiej w inspekcie naokoło 1.5 m2 - oczywiście pasowo.
-
- 200p
- Od: 21 lip 2009, o 09:17
A czy wie ktoś czym się zaprawia przeciw zgorzeli siewek nasiona modrzewia przed wysianiem?
Podobno modrzew bardzo wrażliwy na zgorzel i trzeba go opryskiwać jakimś środkiem chem po wykiełkowaniu, wiecie jakim?
Podobno modrzew bardzo wrażliwy na zgorzel i trzeba go opryskiwać jakimś środkiem chem po wykiełkowaniu, wiecie jakim?
- krismiszcz
- 500p
Podczas 24- godzinnego moczenia nasion przed samym końcem na jakieś 30 minut wymieniłem wode wraz z dodatkiem Topsin-u M potem nasiona są stratyfikowane lub wysiewane. Podłoże odkażam previcur-em i co jakiś czas podlewam nasiona/siewki.
Jeśli ktoś stosuje inną metodą lub inne środki to chętnie wypróbuje.
Jeśli ktoś stosuje inną metodą lub inne środki to chętnie wypróbuje.
-
- 200p
- Od: 21 lip 2009, o 09:17
Dzięki za odpowiedź. Czy po wykiełkowaniu nasion można je opryskać Miedzianem albo Topsinem przeciwko zgorzeli siewek? Oba to środki przeciwgrzybowe więc chyba powinno zadziałać.
- krismiszcz
- 500p
U mnie już od posiania mineło 10 dni, od zeszłego piątku powoli wydostają się już świerki srebne i serbski. Niestety jodła kaukaska oraz sosna himalajska nie daje oznak życia. Chyba za wcześno aby się martwić